|

Kasları şoför gibi kullanın

Günlük hayatımız oturarak ve ayakta geçiyor. Peki bakarken, dinlerken ve konuşurken doğru organlarımızı kullanıyor muyuz? Kullanmadığımız da vücutta oluşabilecek sorunları biliyor muyuz? Gerçekten ağızla mı konuşuyor, gerçekten gözle mi bakıyoruz? Ya dinlerken kulağımız hakettiği davranışı görüyor mu? Kısacası hakeden organ kazanıyor mu?

Yeni Şafak
04:00 - 29/01/2015 четверг
Güncelleme: 21:48 - 28/01/2015 среда
Yeni Şafak
AYŞENUR ASUMAN UĞUR

Vücudu doğru şekillendiren omurganın iskeletin esası olduğunu söyleyen Fizyoterapi Uzmanı Leyla Tarverdiyeva omurganın sağlığın anahtarı olduğunu söylüyor ve devam ediyor:


“Bu sistemde insanlar anahtarı bulmayı ve kaybetmemeyi öğreniyor. Omurgayı karın ve sırtın büyük, küçük kasları ve bağları birleştiriyor. Bunlar da vücudun düz bir şekilde durmasını ve hayati önem taşıyan organların da yerinde durmasını sağlıyor. Boynumuzda ve belimizde sorun varsa ayakta ve otururken yapılan yanlışlar sonucu bu sorun oluşuyor.”

Şems sistemi

Şems sistemine göre omurga sağlığın anahtarıdır. Bu sistemle bu anahtar elde edilip kaybedilmemesi öğretiliyor. Örneğin; eğer fıtık sağ taraftaysa bu taraftaki kaslar gevşetiliyor. O bölgeye baskı azalıyor ve ödem çözülüyor. Sol taraftaki kaslar ise kuvvetlendiriliyor. Ama şikayet sadece bel bölgesindeyse sadece bel üzerinde çalışırken de bütün omurga ve ayağın durumunu dikkate alarak çalışmak gerekiyor. 

Hareket sayısı önemli 

Uzmanların bel ve boyun sağlığı için verdiği hareketlerin çeşitliliğinden çok hareket sayısının fazlalığı önemli. Hareketlerin azdan başlayıp çoğalması tedavinin püf noktalarını oluşturuyor. Vücuttaki asimetrik durumu da dikkate alarak; çift taraflı uygulanması önerilen aynı hareketler, belli tarafa az sayıda, belli tarafa çok sayıda verilir. Çünkü dengeyi sağlamak gerekir. 

Herkese bebeklikten itibaren doğru oturuş, duruş, yürüyüş ve yatış öğretilmeli. Yani bir bakıma insanlar kaslarını bir şoför gibi kullanmayı öğrenmeliler.  

Doğru oturuş

Sandalyenin yüksekliği dizden ayak bileğine kadar olan mesafede durmalıdır.  İlk başta doğru oturma şeklini ayarlamak için sandalyenin ucuna oturulur. Ayaklar dizlerin ne önünde ne de arkasında olmalıdır. Tam dizin devamında olmalıdır. Sırtımız düz, omuzlar aşağı geri (kürek kemikleri birleştirecek şekilde) karın yukarı içe çene boyuna doğru ve göğse paralel durmalıdır.

Ayaklar hafif aralık, paralel ve simetrik olmalıdır. Vücudumuz düz karın yukarı içe, omuzlar aşağı geri, göğüs hafif yukarı durmalıdır. Sanki bir kişi sizi saçınızdan tutup kaldırıyormuş gibi…


 


Bilgisayar kullanırken

Sağ elle yazı yazılıyorsa ışık sol taraftan gelmeli. Sol elde de tam tersi olmalı.  Bilgisayar ile çalışıldığında bilgisayar göz hizasının tam karşısında olmalı. Eğer “mouse” kullanılıyorsa dirsek vücuda bitişik, omuz geriye ve aşağıya, vücut masaya yakın ve öne eğilmeden durulmalıdır. Sadece bilek kası çalışmalıdır. Eğer klavyede çalışılıyorsa; vücut şekli düz, omuzlar aşağı geriye, eller klavyenin üstünde baş öne eğilmeden çalışmak gerekiyor. 


Yatma şekli nasıl olmalı

Kamburlar için sırt üstü yatmak doğru olanıdır. Omurga eğriliği olanlarda ise eğrilik hangi tarafta ise; örneğin sağa doğru eğrilik varsa o tarafa yatılmalıdır.  Belin sol tarafında ağrı varsa sağ yan yatılmalıdır. Ağrı varsa; ağrı olan taraf üstte kalacak şekilde yan yatılır, bacaklar dizden bükülür, karına doğru çekilir ve dizden ayak bileğine kadar olan mesafe uzunluğunda 15 cm yüksekliğinde yastık koyulmalıdır. Burada amaç dizi kalça hizasına yükseltip kalça ekleminde kan dolaşımını sağlayıp baskıyı azaltmaktır.  Omurga sorunu olmayanlar da her zaman aynı tarafta yatmamalı zaman zaman yönlerini değiştirmelilerdir.  


Kendi Emar'ını çek

Yürürken omurga düz, karın yukarı içe, çene boyuna doğru durmalıdır. Önce topuğa basılmamalıdır. Sanki ayağın iç kısmını gösterip öne doğru yere basıyormuşçasına, arka ayak ön ayağı ittirerek yaylı ve gergin yürümek doğru olandır.  Aynada kendinize bakın. Eğer sol omuz yüksekteyse çantayı sağ omuzda taşıyın. Elde taşımak istiyorsanız da çantayı sol elde taşıyın. Böylelikle sol omuz aşağı doğru çekilmiş olacaktır. Bu şekilde denge sağlanır. 

#Leyla Tarverdiyeva
#Şems
#Omurga
9 лет назад