|

Katılım sigortacılığıyla sigortalılık oranı artacak

Doğa Sigorta CEO’su Nihat Kırmızı, katılım sigortacılığının sigortalılık oranını artırarak ekonomiye canlılık katacağını söyledi. Ülkemizde hızla büyüyen bu alanın yabancı yatırımcıların da ilgisini çektiğini kaydeden Nihat Kırmızı, bu gelişmenin ekonomiye de ivme katacağını belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/07/2017 Pazartesi
Güncelleme: 02:41 - 24/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Doğa Sigorta CEO’su Nihat Kırmızı
Doğa Sigorta CEO’su Nihat Kırmızı

Ortak risk paylaşımı ile dayanışma üzerine kurulu olan katılım sigortacılığı, tüm dünyada geleneksel sigorta ürünlerine alternatif olarak dikkat çekiyor. “Tekafül” olarak tanımlanan bu sigorta türünün Türkiye’de de hızla büyüyeceğini vurgulayan Doğa Sigorta CEO’su Nihat Kırmızı, “Türkiye’de bankacılıkta %5’lik bir paya sahip olan katılım bankacılığının 2025 yılında %15’lik bir payı hedeflediği düşünüldüğünde, bu hedefe paralel olarak bu alanın önümüzdeki dönemde sektörden aldığı payı hızla artırmasını bekliyoruz” dedi.

İnanç hassasiyetinden dolayı sigorta yaptırmayan önemli bir kesimin olduğuna dikkat çeken Kırmızı; “Bu modelle sigorta sistemine dâhil olmamış birçok kişi ve kuruma da sigorta güvencesi sağlanacak. Bu da sigortalılık oranında artışı sağlayacak” diye konuştu. Tekafül sisteminin Türkiye’de yaygınlaşmaya başlamasının yabancı sermayenin ilgisini çektiğine de dikkat çeken Kırmızı, şunları söyledi: “Bu durum ekonomimiz için önemli olan yabancı sermaye girişine de olumlu yansıyacak. Bu da hem sektöre hem ekonomiye bir ivme kazandıracak.”

‘KATILIMCILARIN HİÇBİR RİSKİ YOK’

Katılım sigortacılığını karşılıklı yardımlaşmaya dayanan bir sistem olarak tanımlayan Kırmızı, Doğa Sigorta’nın bu sigorta modelinde karşılıklı dayanışmayı esas alarak, sigortalıların hassasiyet noktalarını gözeten bir yaklaşım sergilediğini vurguladı. Kırmızı, şunları söyledi:

“Uyguladığımız vekâlet modeliyle bir katılım fonu oluşturduk. Katılımcılar bu fon havuzuna risk büyüklükleri ölçüsünde katılım sağlayarak, risk oluştuğunda da risklerini bu havuzdan telafi edebiliyor. Şirket burada işletici rolünde yer alıyor. Kurum bu havuzu işletirken sigortacılık faaliyetini yönetiyor. İşletici, bu fondan bir vekâlet ücreti alırken aynı zamanda ileride oluşabilecek öngörülmeyen risklere karşı her katılımcıdan bir teberru alabiliyor. Risklerin karşılanmasında havuzdaki fonun yeterli gelmemesi durumunda, işletici fon açığını ileride fon kar ettiğinde geri alınmak koşulu ile bu açığı kapatmak zorundadır. Katılımcıdan bunların dışında ek ücret talep edilmez. Yani katılımcı baştan ödediği ücretin dışında başka hiçbir ek ödemeyle karşı karşıya kalmaz."

#Doğa Sigorta
#Nihat Kırmızı
#Sigorta
7 yıl önce