|

Katılım’ı kucaklayıcı hukuki altyapı hazır

Faizsiz bankacılığa ilgi büyüyor. Yeni Bankacılık Kanunu ile katılım bankalarının haksız rekabete uğramasının önüne geçildiğini ifade eden söyleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Katılım bankaları, devletin böyle ters baktığı, eliyle ittiği bir sektör değil, tam tersine kucakladığı bir sektör, bunun için hukuki altyapıyı kurduk” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 19/05/2015 Salı
Güncelleme: 20:08 - 18/05/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Yeni Bankacılık Kanun'u ile katılım bankaları ile mevduat bankalarında eşit bir düzenlemeye gidildiğini belirtti. Katılım bankalarının artık haksızlığa uğramadığını söyleyen Babacan, “Devletin böyle ters baktığı, eliyle ittiği bir sektör değil, tam tersine kucakladığı, destek verdiği ve diğer bankalara ne kadar değer veriyorsa katılım bankalarına da o kadar değer verdiğimiz bir hukuki altyapıyı kurduk” dedi. Babacan, katıldığı bir programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Enflasyon konusuna değinen Babacan, bu yıl üretici ile tüketici fiyatları arasındaki farkların büyüdüğüne dikkati çekti. Babacan, başta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere ilgili kuruluşların bunları incelediğini, tüm kurumların temsilcilerinin yer aldığı Gıda Arz Güveliği Komitesinin kurulduğunu, bu komitenin ürün fiyatlarında daha derin inceleme yapacağını söyledi.



FAİZ HASSASİYETİ VAR


Faizsiz bankacılık konusuna da değinen Babacan, bazı vatandaşların devlet bankasıyla iş yapmak istediği için mecburen faizli işlemlerine girebildiğini söyledi. Babacan, “Oysa ki faiz hassasiyeti olan, faizli işlem yapmak istemeyen vatandaşlarımıza devlet bankasıyla çalışma imkanını sunmalıyız. Kamu mevduatıyla ilgili kurallarımız diyor ki 'sadece kamu mevduatı kamu bankalarına yatar' ama katılım bankacılığı sistemi kamu mevduatından şu anda hiç istifade edemiyor, burada bir adaletsizlik var. Kamu katılım bankalarıyla beraber kamu mevduatı da katılım bankacılığı sistemine gireceği için önümüzdeki dönemde katılım bankacılığının Türkiye'de çok daha güçlü bir şekilde büyüyeceğine, devlet ve özel sektörün yoğun gayretiyle katılım bankacılığının Türkiye'de çok gelişeceğine inanıyoruz” dedi.



Ziraat Katılım'ı Erdoğan açacak


Faizsiz bankacılık konusuna da değinen Ali Babacan, bankacılık sektöründe katılım bankalarının sistemdeki paylarının yüzde 3'ten yüzde 5'e çıktığını belirterek, “Yine küçük ama 3'ten 5'e çıkış hacim olarak yüzde 67'lik büyümeyi gösterir” ifadesini kullandı. Kamunun da sisteme girmesini istediklerini dile getiren Babacan, şöyle devam etti: “Ziraat Katılım Bankasını 29 Mayıs'ta İstanbul'un fethinin yıl dönümünde Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla açacağız, genel müdürlük binasının açılışını yapacağız ve resmen artık faaliyete başlayacak Ziraat Katılım. Arkasından Vakıf Katılım var, onların da hukuki süreçleri bitmek üzere, BDDK izinleri alındı, bunların ayrıca İslam Kalkınma Bankasına sermaye benzeri kredi çalışması vardı, o sağlandı. Sonra da Halk Katılım olacak ama onun için yasal düzenleme gerekiyor. Halk Bankasının yasası, kuruluşu açısından baktığımızda yasal düzenleme gerekiyor. Meclis açıldıktan, yasal düzenlemeyi yaptıktan sonra Halk Katılımın startını verebileceğiz.” Babacan, Lüksemburg'da düzenlenen bir toplantıda Lüksemburg'un dünyanın islami finans merkezi olmayı istediğini belirtti.



BDDK YENİ BAŞKANI GÖREVE BAŞLIYOR


BDDK yeni Başkanının bu hafta resmen görevine başlayacağını ifade eden Babacan, “Kendisi bankacılık sektöründen geldi. TMSF'de bir süre kurul üyesi ama asıl mesleği bankacılık, çok başarılı bir arkadaşımız. Yine kurul üyeliğimiz boşta oraya da atama gerçekleştirdik ama bu dönemde BDDK'da hiçbir boşluk olmadı. Vekaleten Muttalip Bey yürüttü. Bizim hukuk sitemimiz de vekil eşittir asil, hukuken hiçbir boşluk olmadı” diye konuştu.







#Faizsiz bankacılık
#Yeni Bankacılık Kanunu
#Ali Babacan
9 yıl önce