|

Kazaya davetiye çıkarmayın

Tüm kazaların yaklaşık yarısını ev kazaları oluşturuyor. Düşme ve çarpmaların başı çektiği ev kazalarına en çok çocuklar maruz kalıyor. Sağlık Bakanlığı Türkiye’de son 5 yılda 120 bin çocuğun ev kazası geçirdiğini ve 2 bin çocuğun da bu kazalarda hayatını kaybettiğini bildiriyor.

Yeni Şafak
04:00 - 15/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:03 - 14/01/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
AYŞENUR ASUMAN UĞUR
Bir konutun içinde ya da ona ait yakın çevrede meydana gelen kazalara ev kazası deniyor. Türkiye’de tüm kazaların çeyreğini ev kazaları oluşturuyor. Çoğu çocuğun en çok zaman geçirdiği oturma, çocuk odası ve koridorlarda yaşanan ev kazalarının büyük bir çoğunluğunu düşme ve çarpmalar oluşturuyor. 

Ülkemizde sağlıkla ilişkili risk faktörlerinden en çok çocukların etkilendiğini söyleyen Yakacık Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nden Çocuk Cerrahı Op. Dr. Mervan Aydın, “0-6 yaş grubu çocukların ev kazası geçirme sıralamasında tüm yaşlar arasında birinci sırada yer aldığını ve tüm kazaların %40’ını oluşturduğunu” bildiriyor ve devam ediyor: 

Çocuklar güvenli bir çevrenin oluşturulması ve kazaların önlenmesi için yetişkin yardımına ve özellikle de annelerinin yardımına ihtiyaç duyarlar. Öyle ki, birçok bilimsel araştırmaya göre annelere evde çocuklar için kaza riski taşıyan alanlara yönelik (merdiven altları, dolap çekmeceleri, elektrik prizleri gibi) dikkat çekici bir sayfalık eğitim metni okutulduğunda kazaların yarı yarıya azaldığı  görülüyor. 

Yanıklarda ne yapılmalı?

Öncelikle evde mutlaka bir yangın söndürücü bulundurmalıdır. Özellikle salon ve oturma odalarında çok miktarda elektrik kablosu açıkta olmamalı ve prizler uygun şekilde kapatılmalıdır. Prizler kullanılmadıkları zamanlarda basit plastik tıkaçlarla kapatılmalı, prizlere yakın yerlerde metal çubuk, tığ, tel, kablo parçası olmamasına özen gösterilmelidir. Çakmak ve kibrit çocuklardan uzak yerlerde olmalıdır. Oturma odalarında elektrikli bir soba varsa, çocuğun erişemeyeceği yükseklikte duvara monte edilmeli veya çocuk bu aletlerle aynı odada yalnız bırakılmamalıdır.


Düşme ve çarpmalar

0-6 yaş çocuk olan tüm evlerde pencerelerin kanatları “vasistas” denilen ve pencerenin üst tarafından açılarak havalanmayı sağlayan mekanizmalı olmasına özen gösterilmelidir. Bu mekanizmalar kolaylıkla çoğu pencereye sonradan da uygulanabilir. Mobilyalar pencereden uzak yerleştirilmiş olmalıdır.Kayma ihtimaline karşı halılar sabitlenmelidir. Tüm odalarda yerlere halı ve kilimler serdiğimiz dikkate alındığında özel ve pahalı kendinden kaydırmaz halılar yerine evdeki hazır halıların altına her pazarda rahatça bulunabilen ucuz halı kaydırmazlardan almak daha doğru olacaktır. Özellikle kilim ve nevresim gibi yere uyumu tam olmayan hafif ve ince örtüler yerine daha kalın olanları çocukların evde en çok bulundukları yerlere serilmelidir. Merdivenlerin kenarı trabzanlı, önünde kapısı olmalıdır. Merdivenlerde çıkarken ve inerken kenardaki trabzana tutunarak ve teker teker basamakların çıkılması/inilmesi konusunda 3 yaşından itibaren aile büyükleri ile beraber denemeler yapılmalıdır. 


Yabancı cisim yutulursa!

Özellikle 0-3 yaş grubu çocukların her şeyi ağzına götürüp tadarak ve ısırarak keşfetmeye çalışması nedeniyle bu yaş grubuna lego tarzındaki bölünebilir, parçalanabilir ve parçalarına ayrıldığında ağız içine girecek kadar küçük bölümlerden oluşan oyuncaklar alınmamalıdır. Ayrıca dudaklara değdiğinde zarar verebilen boya maddeleri içermeyen doğal ağaçtan yapılmış ve ebatları bir yumurtadan büyük olanları tercih edilmelidir. Göz önünde olmayan bir çocuğun aniden öksürmeye başlaması, tükürük çıkarması, salya artışı, nefes darlığı başlaması bir yabancı madde yutma işareti olabilir. İlk iş ağız içine bakmak olmalıdır. Çocuk kesinlikle kusturulmamalıdır. Çocuk yan yatırılarak sırtına hafifçe vurulmalıdır. Ağızda görünen bir şey varsa elle alınmalıdır. Nefes almada zorluk varsa veya yutulan şey bir pil ise mutlaka hastaneye götürülmelidir.


Çocuk zehirlendiyse !

İlaçlar, kimyasallar ve boyalar sırası ile en çok sorumlu ajanlardır. Evde bulaşık, çamaşır, banyo, mutfak, tuvalet, lavabo, perde, halı ve elbiseler için renkli, renksiz bir sürü temizlik malzemesi bulunduruluyor. Bunlar arasında çocuklar için en tehlikelileri çamaşır suları, porçöz, yağçöz ve ağartıcı kimyasallardır. Özellikle çamaşır suları başta olmak üzere kendi orijinal şişesinde saklanmalı, kola veya su şişesi gibi kaplara konmamalıdır. Markası şişesi belli ve tescilli bir çamaşır suyunun içilmesi çok az risk taşırken markasız, pazarda açıktan satılmakta olan ürünler tüm bir yemek borusunu yakacak ve ömür boyu sakat bırakacak kadar zararlı olabilmektedir. Temizlik malzemeleri kapalı dolaplarda tutulmalıdır. Yutulan şey bir kimyasal madde ise çocuğun üstü çıkarılmalı, temiz hava alması sağlanmalıdır. Çocuk kesinlikle kusturulmamalı, su ve yoğurt gibi gıdalar içirilmemelidir. Çocuk hemen en yakın hastaneye götürülmelidir.


Bisiklet kullanırken 

Bisiklet ve akülü arabalar kaç tekerlekli olursa olsun 0-6 yaş grubunda mutlaka bir ebeveyn denetiminde kullanılmalıdır. Kafayı koruyucu sevimli plastik kasklar bu araçlarla birlikte satın alınmalı, her kullanımda da takılmalıdır. 

ÇOCUK BANYO YAPARKEN…

Çocukların boyuna uygun plastik leğen veya küvetler içinde 10 cm su bulunduğunda bile boğulmaya sebep olabileceği unutulmamalıdır. Çocuk oturarak yıkanmalı. Banyoda kovalar içinde su varken ağzı açık bırakılmamalı ve mümkünse boşaltılarak ters çevrilmelidir. 

İLAÇ SAKLARKEN

İlaç saklarken, şişesinde, kutusu içinde ve kapalı dolaplarda tutulmalıdır. 

YEMEK YERKEN

0-3 yaş grubunda çocuklara kabuklu çerezler verilmemelidir.  Anne, baba ya da bakıcı bu çerezleri ezip kaşıkla verebilir. Çocuk ağlarken, öksürürken ve hapşırırken baskıcı ve zorlayıcı bir şekilde yemek yedirilmemeli burada çocuğun istekleri dikkate alınmalıdır. 

Çocuklarınızı yalnız bırakmayın 

Oyun oynarken, banyoda, yemek yerken çocukları yalnız başına bırakmayın. Uzaktan gözetleyerek ve 6 yaşından sonra da kendi kendine kalabileceği şekilde çocuğunuzu eğitin. Bu şekilde çocuğun öz güveni artacak ve kendi başınayken kaza geçirme ihtimali de düşecektir. 


Ulusal Zehir Danışma Merkezi  114

Kimyasal sıvı içen ve tehlikeli olabilecek ürün yutan çocuklara yardımcı olmak amacıyla   Ulusal Zehir Danışma Merkezi “114” ücretsiz olarak 7/24 aranabilir. Yutulan ve içilen madde ile ilgili etkiler, belirtiler ve ilk anda evde yapılabilecekler hakkında hayati öneme sahip bilgiler görevliler tarafından ailelere aktarılır. 

#Çocuk
#kaza
#Op. Dr. Mervan Aydın
9 yıl önce