|

Kırkyama'lar Amerika yolcusu

Ahmet Güneştekin'in kırkyama tekniğini kullanarak ürettiği eserler, "Doğu'dan Batı'ya Yolculuk"adıyla ilk kez New York'ta sergilenecek. Sanatçı, "Benim yolculuğum kendi kültürüme ait göstergeleri Batı'ya taşımak” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/01/2017 lundi
Güncelleme: 00:13 - 9/01/2017 lundi
Yeni Şafak

Dünyaca ünlü sanatçımız Ahmet Güneştekin "Doğu'dan Batı'ya Yolculuk" sergisiyle ABD yolcusu. Sanatçının Anadolu kültüründen esinle kırkyama tekniğini kullanarak ürettiği ve ilk kez sergilenecek, optik ve boyutlu tablolar, seramik ve metal kullanarak çalıştığı işler ve kilimler sanatseverlerle buluşacak. Güneştekin'in New York'ta gerçekleşen ikinci ve en kapsamlı kişisel sergisi 11 Ocak'ta Marlborough Gallery'de ziyarete açılacak.



ZÜLKARNEYN SERİSİ ÖN PLANDA


Güneştekin'in, 20 yıldır İSMEK eğitimlerine destek olarak meslek kazandırdığı kadınlarla çalıştığı kırkyama işleri bu kez renkli bir kültürün göstergesi olarak beliriyor. Sanatçı kırkyama ile aynı kaynaktan beslenen, seramik ve metal heykel üzerinde çalıştığı, Kur'an'da Kehf Suresi'nde anlatılan "Zülkarneyn"den esinle yaptığı işleri kişisel deneyimlerinden yola çıkarak yeniden kurguluyor.







HİKAYELERİN KAYNAĞI ANADOLU


“Anadolu'ya yaptığım yolculuklarda derlediğim mitolojik hikayeleri yeniden yorumlayarak, kültürüme ait göstergeleri Batı'ya taşımak benim içim bir yolculuk" diyen sanatçı şunları söyledi: "Bu bir coğrafyanın yolculuğu gibi de algılanabilir, kültürel bir manifesto olarak da. “Sır küpü” adıyla çalıştığım işler yeniden doğuşu temsil ediyor. Bu hikayelerin binlerce yıllık kaynakları Anadolu'da görülebilir."



  1. Sanat en iyi ilaç
  2. Terörün dünyanın her tarafında hakim olduğu bir dönemde eserleriyle Amerika'da olacak sanatçı “Ülkeleri dünya genelinde itibarlı yapan sanatçılardır. İçine sürüklendiğimiz terör çıkmaz, iç ve dış sorunlarımıza rağmen yaşamın devamlılığımı sağlamak gerekiyor. Sanat bu noktada çok iyi bir misyon olabilir” diyor.

#Ahmet Güneştekin
#Kırkyama tekniği
#Doğu'dan Batı'ya Yolculuk
il y a 7 ans