|

Kızı için yaptığı tarifler kitap oldu

Yemek fotoğrafçısı ve ‘Bade’nin Şekeri’ blogunun yazarı Sıla Baki Alkan, tip bir diyabet hastası kızı için yaptığı unsuz, şekersiz, glutensiz ve tahılsız tariflerini ‘Özel Beslenenler İçin Tarifler’ isimli kitapta topladı. Alkan, tatlısından tuzlusuna kadar 110 farklı lezzeti okurun beğenisine sunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 07:14 - 12/11/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Bade’nin Şekeri’ blogunun yazarı Sıla Baki Alkan, unsuz, şekersiz, glutensiz ve tahılsız tariflerini ‘Özel Beslenenler İçin Tarifler’ isimli kitabında topladı.
​Bade’nin Şekeri’ blogunun yazarı Sıla Baki Alkan, unsuz, şekersiz, glutensiz ve tahılsız tariflerini ‘Özel Beslenenler İçin Tarifler’ isimli kitabında topladı.

Bade’nin Şekeri’ blogunun yazarı Sıla Baki Alkan, unsuz, şekersiz, glutensiz ve tahılsız tariflerini ‘Özel Beslenenler İçin Tarifler’ isimli kitabında topladı. Hayy Kitap etiketi ile geçtiğimiz ay raflardaki yerini alan Alkan’ın ilk yemek kitabında tatlısından tuzlusuna kadar 110 farklı lezzet yer alıyor. İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu olan Alkan, aslında iyi bir yemek fotoğrafçısı. Mutfak tezgahının önünde birbirinden leziz ve renkli yemekleri fotoğraflarken birden kendini tezganın arkasında bulmuş. Çünkü kızı Bade’ye henüz iki yaşındayken tip bir diyabet teşhisi konulmuş. Alkan da kızının sağlığı için mecburen hayat tarzını ve mutfağını tamamen değiştirmiş.

İNSANLARA FAYDASI OLUR

Tarifler oluştururken başka insanlara da faydası olur düşüncesiyle kızının ismiyle bir blog kuran Alkan, tariflerini bu blogda yayınlamaya başlamış. Blog öylesine dikkat çekmiş ki hastalıkları yüzünden özel diyet uygulamak zorunda kalanların hayatını kolaylaştırmak için sık sık başvurulan bir uğrak noktası olmuş. Hatta birçok doktorun hastalarına tavsiye ettiği bir kaynak haline gelmiş. Doğal ve sağlıklı tarifler söz konusu olduğunda akla gelen ilk isim haline gelmiş. Türkiye’nin sadece unsuz, şekersiz, tahılsız, katkısız ve glutensiz tarifler yayınlayan ilk blogu özelliğine sahip olan Bade’nin Şekeri’ndeki yazı ve fotoğrafların tamamı Alkan’ın kendisine ait.

ŞEKER YERİNE DOĞAL TATLANDIRICILAR

Blogunun gördüğü bu büyük ilgi sonrası tariflerini ‘Özel Beslenenler İçin Tarifler’ isimli kitabında toplayan Alkan, yemeklerini alışılagelmişin aksine işlem görmemiş, pakete girmemiş, katkısız, evde hazırlanmış doğal gıdalar kullarak hazırlıyor. Tariflerinde tahıl ve patates gibi yüksek oranda karbonhidrat ve nişasta içeren sebzeler kullanmayan Alkan, şeker yerine de meyve, kuru meyve, kök pekmezi, hurma suyu ve bal gibi doğal tatlandırıcılar kullanıyor. Kitabı üç bölüme ayıran Alkan, ilk bölümde badem unu, kuru üzüm püresi, mayasız peynir gibi temel tarifleri veriyor. İkinci bölümde glutensiz hamur işleri, kahvaltılıklar ve yemekleri sunan Alkan, üçüncü bölümde de glutensiz kekler, çikolatalar, tatlılar ve atışmalıkları okurun beğenisine sunuyor. Biz de bu tariflerden bazılarını sizler için seçtik.


Ev yapımı sağlıklı nutella
Yapılışı:

Fındıkları kısık ateşte kabukları ayrılana kadar bir tavada yakmadan kavurun. Ilık fındıkları bir bezin içerisinde ovuşturarak kalan kabuklarını soyun. Mutfak robotuna yerleştirin. 15 dakika ılık suda bekleyip çekirdekleri ayrılan hurmaları da robotunuza yerleştirin. Diğer malzemeleri robota yerleştirip en yüksek devirde pürüzsüz bir kıvam alana dek parçalayın. Hazırlanan karışımı buzdolabında cam kanozda saklayın.

Malzemeler

■20 adet hurma ■Yarım su bardağı sıcak su ■3 çorba kaşığı taze süt kaymağı veya Hindistan cevizi kreması ■3/5 su bardağı çiğ iç fındık ■1/5 su bardağı ceviz içi ■ 3 çorba kaşığı kakao ■1 çimdik kaya tuzu


Acılı keten tohumlu kraker
Yapılışı:

Fırınınızı 160 dereceye ayarlayın. Geniş bir kapta tüm malzemeleri ele yapışmayan bir hamur oluşana dek yoğurun. Hamuru yapışmaz bir yüzeyde bir santimetre kalınlığında açın. Küçük kareler şeklinde kesip pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsinize dizin. Altın rengini alana dek yaklaşık 20 dakika pişirin.

Malzemeler

■1 su bardağı tam yağlı İzmir tulumu ■1 su bardağı badem unu ■Yarım çay kaşığı karbonat ■1 tatlı kaşığı elma veya üzüm sirkesi

■4 çorba kaşığı toz keten tohumu ■2 çorba kaşığı acı pul biber

#Ev Yemekleri
#Yemek Tarifi
#Sıla Baki Alkan
6 yıl önce