|

Klasik çizgimiz doğru yolu arıyor

"Mimar Sinan Camileri ve İslam Sanatında Geometrik Desenler" çalışmasını hazırlayan Serap Ekizler Sönmez, günümüzde klasik sanatlardaki geometrik kurgunun hatalı kullanımına dikkat çekiyor. Sönmez'e göre bu yaklaşım, hat, tezhip gibi sanatların gelecek nesillere yanlış aktarımına neden olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/09/2017 Cuma
Güncelleme: 03:37 - 1/09/2017 Cuma
Yeni Şafak
Fotoğraf: Talha MENTEŞ
Fotoğraf: Talha MENTEŞ

"Eskiz Defterlerinden Osmanlı Tarihi" çalışmasıyla 37 Osmanlı camiini tarihleriyle birlikte inceleyen Serap Ekizler Sönmez, bu kez "Mimar Sinan Camileri ve İslam Sanatında Geometrik Desenler"i mercek altına alıyor.

ÜÇ ABİDEYİ İNCELİYOR

Sönmez'in Klasik Yayınlar etiketiyle yayımlanan 435 sayfalık kapsamlı çalışması, Türk dünyasında ihmal edilmiş olan geometrik desen analizlerine Mimar Sinan’ın Şehzade, Süleymaniye ve Selimiye camileri üzerinde yapılan incelemelerle yer veriyor. Klasik dönem Osmanlı mimarisinin bu üç abidevî eserindeki kare ve altıgen esasına dayalı desenler tespit edilerek farklı analiz disiplinleri ışığında ele alınıyor. Sönmez, klasik sanatlarda geometrik desen kullanımının yaygınlaştığına, teknik ve tasarım olarak güzel uygulamalar olmakla birlikte birçok geometrik kurgunun hatalı olduğuna dikkat çekiyor. Bu yaklaşımın, klasik sanatlarımızın gelecek nesillere aktarımının yanlış olacağını vurgulayan Sönmez şunları söylüyor: "Bu kapsamdaki sanat eserinin izleyen tesirine bir sıkıntısı yok. Hele de geometrik desenlerdeki sistemi herkesin bilinmediğini düşünürsek...

GELECEK NESİLLER ANLAYAMAYABİLİR

Fakat aslında çok ciddi bir mesele bu yanlış uygulamalar. Zira sanatçı eserlerini gelecek nesillere aktarma niyetiyle yapar. Kendisi olmasa da eserleri yüzlerce yıl yaşayacaktır." Sönmez şöyle devam etti: "Bu durumda yanlış sistemler de sonraki dönemlere yanlış aktarılmış olacaktır. Bin yılı aşkın bir süredir muazzam bir tasarım anlayışıyla sadece cetvel pergel konstrüksiyonu ile dahiyane buluşlarla ortaya konan desenlerin ki üstelik coğrafya farklılıkları ile birlikte malzeme farklılıkları da bu sistemi bozmazken günümüzün bilgisayar teknolojisine rağmen yanlış aktarımların sebebini gelecek nesil sorgulayacak ve anlamakta zorlanacaktır. Çok yaygınlaşan yanlış uygulamalar umarım bu yanlışlığı kalıcı kılmaz."


İslam tarihindeki gelişimini anlattı

Sönmez, çalışmasında İslam sanatında geometrik desenler hakkında birincil kaynakları ve dünya üzerinde yapılmış araştırma ve yayınları inceleyerek geometri ve geometrik desenlerin tarihine, İslam bilim tarihi süreci içerisinde bütüncül bir bakış açısıyla yer veriyor. Çalışmanın Eskiz Defterlerinde Osmanlı Tarihi'nden farklı bir kategoride değerlendirilmesi gerektiğini belirten Sönmez şunları söyledi: "Bu benim ilk çalışmam. Kendi gelişimim içinde kare ve altıgeni seçtim. Bunu yaparken de geometrik desenlerin İslam sanatındaki boyutuyla tarihte gelişim ve değişim sürecini teorik alt yapı olarak ele aldım. Tamamen kendi öğrenme aşamamı anlatan bir süreçti bu."

#Serap Ekizler Sönmez
#Mimar Sinan
7 yıl önce