|

Klimanın ihaneti

"Yok böyle sıcak bir yaz” diye diye yaz aylarını geride bırakırken klimaları bu sene daha bir dost bildik. Ama onlara ne kadar özen gösterdik, onların ihtiyaçlarını ne kadar anladık?  Peki klimalar gözümüz arkada kalmadan bizi ne kadar iyi hissettirdiler ? Artık lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç duyulan klimalarla ilişkileri bir daha gözden geçirmeye ne dersiniz?

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/09/2015 Salı
Güncelleme: 02:25 - 1/09/2015 Salı
Yeni Şafak

Sıcak yaz günlerinde özellikle kapalı mekanlarda serinlemek için kullanılan klimaların doğru kullanıldıkları takdirde önemli yararları var. Özellikle yaz aylarında kapalı ofislerde çalışan kişilerin iş performansı klima sayesinde artarken, ayrıca sıcak havanın zihinsel ve fiziksel aktiviteler üzerindeki olumsuz etkisini de azaltıyor. susuz bırakıyor



Ortamın serin olması terlemeyi azalttığından vücudun susuz kalma riski daha düşük oluyor. Ayrıca bakımı ve temizliği iyi yapılan klimalar; parazit ve haşerelerin varlığını azaltırken polen gibi alerjenlerden koruma ve iç ortam havasının daha kaliteli olmasını sağlıyor.



Fakat doğrudan klima havasına maruz kalmak, yatarken klimayı açık bırakmak ve ortamı havalandırmamak aslında klimaya ve kendimize en büyük zararları veriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metin Özkan "klimanın neden olabileceği zararlar ve korunma yöntemleri hakkında bilgi” veriyor.



Riski de çok faydası da


Ani ısı ve nem değişiklikleri solunum sistemini etkiliyor. Prof. Dr. Metin Özkan, “bu durum cilt ve göz gibi hassas bölgelerin kurumasına neden oluyor” diyor ve "gün boyu sürekli çalışan klimalar; gürültü kirliliğine, alerjik reaksiyonlara, kronik rinit, farenjit, boğaz ağrısı ve ses kısıklıklarının ortaya çıkmasına da sebep olabiliyor” şeklinde konuşuyor.



MANTAR ÜRETİYOR


Klimalarda çeşitli mikroorganizmalar ve mantarların üreyebildiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, “bunlar evin veya ofisin her tarafına yayılabiliyor. Bu durum nedeniyle; astım, bronşit ve diğer akciğer hastalığı olan kişilerde kolaylıkla akciğer enfeksiyonları, nefes darlığı, wheezing (nefes alıp verirken ıslık sesi duyulması) veya diğer solunum problemlerini ortaya çıkarabilir” diyor ve klimanın zararlı etkilerini sıralıyor:



İltihabı tetikliyor


Sürekli hastalık ve yorgunluk hali: Aşırı soğutulmuş ortamlarda yorgunluk hissettirebilir. Kronik yorgunluk ve baş ağrısına neden olabilir. Nefes yolunu kurutacağı için de öksürük, solunum sıkıntısı, soğuk algınlığı ve zatürreeye neden olabilir.



Kronik hastalık belirtilerinde artış:

Bazı mevcut hastalıkları tetikleyebilir. Düşük tansiyon, eklem ve sinir iltihaplanması gibi hastalıkların belirtilerinde klima nedeniyle artış görülebilir.



Madem kullanıyoruz ne yapmalı ?


*Klimalı alanları düzenli olarak havalandırın. Dışarıdaki temiz havanın içeri geldiğinden emin olun.


*Zaman zaman klimayı kapatıp pencereleri açın.


*Klima bakımını ihmal ettirmeyin. Talimatlara uygun olarak temizlenmesini sağlayın ve hava filtrelerini düzenli olarak değiştirin.


*Oda ısısını 21-25 derece arasında tutun.


* Uzun süre klimalı ortamda kalınacaksa hızlı ısı değişikliklerinden korunmak için hırka


veya benzeri kıyafetler bulundurun.



Mikrop yuvası mı?

Sıcak bir günde trafikte sıkışıp kalındığında klimalar iyi gelebiliyor. Ancak klimanın ciddi solunum problemlerine neden olabilen mikroplar için en uygun ortamlar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Metin Özkan, ”klimalar aynı zamanda ateş ve zatürreeye neden olarak ölümle sonuçlanabilen lejyoner hastalığının mikrobu için de önemli bir kaynak oluşturabilir” diyor.


#klima
#klimanın zaralrı
#Metin Özkan
9 yıl önce