|

Kralın geyik avının iadesi isteniyor

Malatya’da 1891 yılında Arslantepe Höyüğü’nden çıkarıldığı belirlenen Hitit Kralı Maradas’ın geyik avı kabartması, Fransa’nın Louvre Müzesi’nde sergileniyor. Eserin Türkiye’ye ait olduğunu belirten yetkililer iade için girişimde bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/08/2017 Salı
Güncelleme: 00:27 - 22/08/2017 Salı
Yeni Şafak
Kralın geyik avının iadesi isteniyor
Kralın geyik avının iadesi isteniyor

Malatya Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Fransa’nın Louvre Müzesi’nde sergilenen Hitit Kralı Maradas’ın atlı araba üzerinde geyik avının betimlendiği kabartmanın, UNESCO’nun “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alan Aslantepe Höyüğü’nden 1891’de çıkarıldığını belirledi. TRT’nin 1986’da hazırladığı Malatya belgeselinde de bahsedilen eserin, Türkiye’ye iadesi için çalışma başlatıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Levent İskenderoğlu, Aslantepe Höyüğü’nde 1930 yıllardaki kazılarda çıkan Hitit dönemine ait eserlerin, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne taşındığını, büyük bir kısmının da Malatya Arkeoloji Müzesi’nde sergilendiğini belirtti. İskenderoğlu, kazılarda çok önemli ve değerli olduğunu düşündükleri eserlere ulaştıklarını kaydetti.İskenderoğlu, kabartmanın arşiv taramaları sırasında Aslantepe Höyüğü’nde bulunduğunu belirlediklerini dile getirerek, şu bilgileri verdi: “Arşiv taraması yaparken, TRT’nin 1986’da Malatya’nın tanıtımıyla ilgili çektiği bir belgeselde, 1891 yılında burada bulunup Fransa’nın Louvre Müzesi’ne götürülen bir eserimizin olduğunu tespit ettik.


ZAMANLA UNUTULMUŞ

Bu eser 1980’li yıllarda biliniyormuş ki belgesele konu olmuş ama daha sonra sanırım unutulmuş. Bu tespiti Malatya Valimiz Ali Kaban’a arz ettik. Valimiz konuyla ilgili araştırma yapmamızı istedi. Biz bir dosya hazırlayıp talebimizi Kültür Bakanlığı'na ilettik. Eserin yurdumuza kazandırılması için ilk talebi yaptık. İnşallah bu eser doğduğu topraklara yeniden dönecek."

#Hitit Kralı Maradas
#Malatya
7 yıl önce