|

Küçük aşk yoktur

Ümit Köreken’in Antalya’dan üç büyük ödülle dönen filmi Mavi Bisiklet, küçük bir çocuğun gözünden aşk, fedakârlık ve hak arayışı gibi meselelere esaslı yorumlar getiriyor. Yalın anlatımı, başarılı atmosferi ve mizahla karışık duygulu senaryosuyla Mavi Bisiklet, son dönem yapay taşra filmlerinden farklı olarak coğrafyasına yerel bir pencereden bakıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/12/2016 Pazar
Güncelleme: 00:39 - 4/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

53. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde 'En İyi Film', 'En İyi Yönetmen' ve 'En İyi Senaryo' ödüllerini alan Mavi Bisiklet'i Antalya'da seyretme imkânı bulamadığımdan dün vizyonda görebildim. Yer bulamayacağım korkusuyla koşturarak gittiğim Beyoğlu Sineması'nda filmi 5 kişi ile birlikte seyrettim. Türkiye'nin en önemli festivallerinden birinden üç büyük ödül almış bir filmin düştüğü bu durum sorumluluk sahibi herkesin kafa yorması gereken trajik bir tablo olarak kayıtlara geçsin.



Gelelim filme; Ümit Köreken'in ilk uzun metraj denemesi olan Mavi Bisiklet'in başrollerini Selim Kaya, Eray Kılıçarslan, Nursen Çetin Köreken ve Fatih Koca paylaşıyor. Annesi ve küçük kız kardeşi ile birlikte yaşayan Ali, boş zamanlarında da lastikçide çırak olarak çalışıyordur. Mavi bir bisikletin hayalini kuran Ali'nin babası gizemli bir şekilde ölür. Bisiklet için para biriktiren Ali'nin platonik aşkı ve aynı zamanda sınıf arkadaşı olan Zeynep, seçilmiş bir okul başkanı olmasına rağmen müdür tarafından görevden alınır. Ali biriktirdiği parayı Zeynep'e yapılan haksızlığı ortadan kaldırmak için harcamaya başlar. Bu yolda onu ve yakın arkadaşı Yusuf'u, acı-tatlı sürprizler bekliyordur.



KAHRAMAN KÜÇÜK MESELE BÜYÜK


Senaryosunu eşi Nursen Çetin Köreken ile birlikte yazan ve hikâyesini küçük çocuğun giriştiği bir dizi basit olay üzerine inşa eden yönetmen adalet, aşk, sadakat, erdem gibi temel meseleleri incelikle işlediği filmini derin bir muhasebeye dönüştürüyor. İnsanoğlunun vazgeçilmez taleplerinden olan adalet duygusunu çocuk perspektifiyle yorumlayarak beyazperdeye taşıyan yönetmen, seyirciyi ilk andan itibaren içine alan güçlü bir atmosfer oluşturmayı başarıyor. Film, Ali'nin giriştiği hak arayışını zaman zaman duygulu bir dille yansıtırken, mizahın öne çıktığı kimi sahneleriyle yerel bir dil yakalamayı başarıyor. Doğal diyalogları, kimi zaaflarına rağmen gerçekçi oyunculukları, dokunaklı müziği ve çocuk dünyasını başarıyla resmeden atmosferiyle Mavi Bisiklet, ailece seyredilebilecek özenli bir taşra hikâyesi. Filmin 4. Hollanda Kırmızı Lale Film Festivali 'Eleştirmenler Ödülü' ile 27. Cinekid Film Festivali Co-Production Market 'En İyi Proje Ödülü'ne sahip olduğunu da hatırlatalım.


#Mavi Bisiklet
#Ümit Köreken
#Antalya Film Festivali
7 yıl önce