|

Küçük Prens bütün dilde bütün baskılar bir arada

Koleksiyonerlerin eserleriyle oluşturulan Küçük Prens Dünya sergisi, sanatseverlerle buluştu. Kitabın basıldığı günden bu yana tüm çevirileri ilk kez bir sergide yer alıyor.

Yeni Şafak
10:55 - 23/09/2015 Çarşamba
Güncelleme: 07:57 - 23/09/2015 Çarşamba
AA

Capitol Alışveriş Merkezi Sergi Alanı'nda ziyarete açılan sergide, aynanın üzerinden büyüteçle okunabilen ve görme engellilere özel üretilen Küçük Prens eserleriyle, kitabın yazarı Antoine de Saint-Exupery tarafından çizilen resimlerin bulunduğu kitabın orijinali yer alıyor.



Saint-Exupery'nin torunu ve Küçük Prens Vakfı Başkanı Olivier Dagay, kitabın basıldığı günden bu yana tüm çevirilerinin ilk kez bir sergide yer aldığını belirtti.



Dünyada en fazla tercüme edilen kitabın Küçük Prens olduğunu kaydeden Dagay, "Yazar bir kitap yazdı ve hala bir çok insan okuyor. Koleksiyonistler de kitabın gelecek nesillere taşınmasına yardım ediyorlar" ifadelerini kullandı.



Olivier Dagay, kitabın bir felsefeye sahip olduğunu dile getirerek, herkesin eserden hayatın anlamı ve çözümüne dair bir şeyler bulabileceğini aktardı.



Kitapta, doğa vasıtasıyla evrenin insanlara öğretildiğini vurgulayan Dagay, şöyle devam etti:



"Dünyaya baktığınızda, dünya yetişkinler tarafından yönetiliyor ama kitaba baktığınızda başrolde bir çocuk var. Evrenin sırrı ise bir yetişkinden değil de bir tilkiden geliyor. Kitapta, evreni bize doğa öğretiyor. Birçok insan hala kitabın içinden kendilerine çözüm bulabiliyor."



Etkinliğe katılan Küçük Prens koleksiyoneri Jean-Marc Probst da okuyucular için kitapta birçok farklı mesaj olduğunu belirterek, yaşam hakkında ipuçları verdiğini söyledi.



Probst, sergideki eserlerin, kendisi gibi koleksiyonerler tarafından bir araya getirildiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:



"Gençken Japonya'da bir kitapçıda Küçük Prens'i gördüm ve satın aldım. Koleksiyoner olarak maceram böyle başladı. Her şeyden önce kitabı çok seviyorum ve birçok insana hediye olarak verdim. Daha sonra kitabı kendi dilinde okuyamayan arkadaşlarıma hediye edebilmek için, farklı dillere çevirmeye başladım."



Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, Lazca, ve Kürtçe gibi 276 dil ile lehçeden oluşan toplam 276 Küçük Prens kitabının yer aldığı sergi, 20 Ekim'e kadar ziyaretçilerini bekliyor.



Fransız yazar ve pilot Antoine de Saint-Exupery tarafından yazılan ve 1943'te yayımlanan hikaye, en çok satan ve okunan kitaplar arasında bulunuyor. B612 Asteroidi'nde tek başına yaşayan Küçük Prens'in çok sevdiği güle daha faydalı olabilmek için çıktığı macerayı anlatan kitap, son durağı olan dünyada, insanların kendi değerlerinden daha çok giysileriyle anlam kazandıkları ve biçimin "öz"den daha önemli hale geldiğini anlatıyor.


#Küçük Prens
#sergi
#Antoine de Saint-Exupery
9 yıl önce