|

Kudüs benim yurdum

Üç büyük ilahi dinin kutsal kabul ettiği Kudüs, Osmanlı'nın 400 yıllık izlerini üzerinde taşıyor. Osmanlı padişahları tarafından onarılan ve farklı dinlere ait mabetleri de içinde bulunduran bu şehir, tarihi dokusu ve dini atmosferiyle sizi manevi bir yolculuğa çağırıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/12/2017 Sunday
Güncelleme: 06:38 - 2/12/2017 Saturday
Yeni Şafak
​Hz. Adem’den peygamberden  Hz. Muhammed’e  kadar nice peygamberlerin ayak bastığı Kudüs, dünyanın en kutsal şehirlerinden biri.
​Hz. Adem’den peygamberden Hz. Muhammed’e kadar nice peygamberlerin ayak bastığı Kudüs, dünyanın en kutsal şehirlerinden biri.

Hz. Adem’den peygamberden Hz. Muhammed’e kadar nice peygamberlerin ayak bastığı Kudüs, dünyanın en kutsal şehirlerinden biri. Üç dinde de barış şehri anlamına gelen Kudüs'ü daha yakından tanımak için rotamızı bu mübarek topraklara çevirdik. Binlerce yıllık geçmişe sahip bu kadim şehre İstanbul’dan uçakla seyahat ederek Tel Aviv üzerinden ulaşabilirsiniz. Havaalanından 45 dakikalık mesafede bulunan bu şehre gittikten sonra Zeytin Dağı’nda soluğu alarak Eski Kent’e ulaştık. İlk yerleşimin 6 bin yıl önce başladığı sanılan Eski Kent surlarla çevrili. Buradaki surların bir kısmı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yenilenmiş. Sadece surlarda değil şehrin farklı noktalarında da Osmanlı’nın 400 yıllık tarihi izini görmeniz mümkün.

ÇAN VE EZAN SESLERİ BİRBİRİNE KARIŞIYOR

Miraç olayının gerçekleştiği Harem-i Şerif; Mescid-i Aksa, Kubbet-üs Sahra, Ruhlar Kuyusu, türbe, sebil gibi dini amaçla yapılmış yapıları içine alan, 144 dönümlük bir arazi üzerine dağılmış binalardan oluşan kutsal bir mekân. Burası, bugünkü görünümüne Osmanlı padişahları tarafından yapılan tamirat ve eklemelerle kavuşturulmuş. El- Aksa Vakfı’nın kontrolünde olan Harem-i Şerif’in kapısında ne yazık ki İsrail askerleri nöbet tutuyor. Girerken kimlik kontrollerinin yapıldığı bu kutsal mekâna Müslüman olmayanların girmesi ise yasak. Osmanlı çinileriyle kaplı Kubbet-üs Sahra’nın ardından 300 metre ileride yer alan Mescid-i Aksa sınırları içerisinde bulunan Burak Mescidi, yani Peygamber Efendimizin ‘Burak bineğinin’ bağlandığı alanı ziyaret edebilirsiniz. Müslümanların namaz kıldığı duvarın öteki tarafında ise Musevilerin 'ağlama duvarı' diye adlandırdıkları yerde ibadet ettiklerini görmeniz mümkün. Çan ve ezan seslerinin birbirine karıştığı bu şehir, manevi atmosferiyle sizi içine çekerek bu dünyayı sorgulama imkanı sunuyor.

ANAHTAR MÜSLÜMANLARIN ELİNDE

Kıyamet Kilisesi de Hristiyanların sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden biri. Hristiyanlara göre haç taşıtılan Hz. İsa tüm bu yol boyunca yürütülmüş ve Kıyamet Kilisesi’nin olduğu yerde çarmıha gerilmiş. Hz. İsa’nın çarmıhı taşırken düştüğü veya ayağının takıldığı yerlere, sonradan kiliseler yapılmış. Hristiyanlar bu kiliseleri tek tek ziyaret ederek o anı yaşamaya, yaşatmaya çalışıyorlar. Taşıdıkları haçı da Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği nokta olduğuna inanılan Kıyamet Kilisesi’ne bırakıyorlar. Kıyamet Kilisesi’nin anahtarı, bir Müslüman ailede bulunuyor. Büyük kapıyı hâlâ onlar açıp kapatıyor. Kilisenin karşısında ise Hz. Ömer Camii bulunuyor. Burası saygının ve hoşgörünün en güzel örneği. Rivayet olunur ki namaz vakti gelince Hz. Ömer’e, kiliseye girmesi söylenir. Hz. Ömer, kilisenin zamanla camiye çevrilebileceğini, bunun da insanların inancına saygısızlık olacağını söyler ve kilisenin karşısındaki avluda namaz kılmayı tercih eder. İşte Hz. Ömer Camii, tam da o noktada. Meryem Ana’nın doğduğu yerde inşa edilmiş, Selahaddin Eyyübi tarafından medreseye çevrilmiş olsa da şu an kilise olarak hizmet veren Aziz Meryem Kilisesi başka bir kutsal yer.

  • Kahvesi ve hurmasıyla meşhur
  • Türkiye’de Mescid-i Aksa ve Kubbet-üs Sahra genellikle birbirine karıştırılıyor. Kudüs’e gitmeden önce bu kadim şehrin belli başlı noktaları hakkında bilgi sahibi olursanız ziyaretiniz de bir o kadar verimli geçer. Ayrıca Kudüs’te tabelalar İngilizce, Arapça ve İbranice olmak üzere 3 dilde yazılı şekilde bulunuyor. Kudüs’ten sevdikleriniz için pek çok hediyelik eşya da alabilirsiniz. Özellikle kente ait bir anı götürmek isterseniz Hamsa alabilirsiniz. Arapçada beş anlamına gelen Hamsa, ‘Fatma Annemizin Eli’ olarak da biliniyor. Kudüs’e gitmişken kahveyi, hurmayı ve falafeli (nohut köftesi) de denemeden dönmeyin.

#Filistin
#Kudüs
#Mabed
6 years ago