|

Kudüs bir insanlık meselesidir

Kudüs'te yaşanan zulme tepki göstermek amacıyla oyuncu Ali Nuri Türkoğlu ve arkadaşları "Kudüs için ayaktayım, çünkü insanım" sloganıyla bir kampanya başlattı. Türkiye ve dünyadan çok sayıda vatandaş, siyasetçi, sanatçı, aktivist ve medya mensubu çektikleri videolarla kampanyaya destek verdi. Oyuncu Ali Nuri Türkoğlu, Kudüs'ün sadece din değil bir insanlık meselesi olduğunu söylerken II.Abdülhamid'in torunu Mehmed Orhan Osmanoğlu da imkanı olan herkesin bugünlerde bu kutsal şehri ziyaret etmesi gerektiğini söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/07/2017 Pazar
Güncelleme: 05:00 - 30/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
Kudüs bir insanlık meselesidir
Kudüs bir insanlık meselesidir

Kudüs'te yaşanan insanlık suçu ve ibadet özgürlüğü kısıtlamalarına tepki göstermek amacıyla bir grup siyasetçi, sanatçı, aktivist ve medya mensubu harekete geçti. "Kudüs için ayaktayım, çünkü insanım" sloganıyla farkındalık oluşturmaya çalışan bu isimlerin çektikleri videolar, kısa sürede sosyal medyada da paylaşıldı. Geçtiğimiz Perşembe günü Twitter üzerinden başlatılan hashtag kampanyasına Türkiye ve dünyadan çok sayıda vatandaş da katıldı. Herkesi insanlık için ayağa kalkmaya çağıran kampanya yürütücülerinden oyuncu Ali Nuri Türkoğlu, sosyal medyada kendisini bir fotoğrafın çok etkilediğini söyleyerek "Kudüs'te sabah namazı kılınırken bir Hristiyanın İncili ile aynı safta durması beni çok etkiledi. Ayaktayım işte bu idi. Çıkış noktamız bu oldu" diyor. Kampanyaya oyuncu Necati Şaşmaz, gazeteci Ahmet Hakan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Osmanoğlu ailesi ve daha pek çok kesimden destek geldi. Çektikleri videolarla insanlığa çağrıda bulunan Ali Nuri Türkoğlu, Kudüs'ün sadece bir din değil insanlık meselesi olduğunu söylerken, Bahadır Yenişehirlioğlu ise Müslümanların imtihandan geçtiğini söylüyor. II.Abdülhamid'in torunu Mehmed Orhan Osmanoğlu da imkanı olan herkesin bugünlerde bu kutsal şehri ziyaret etmesi gerektiğini belirtiyor.

Müslümanlar imtihandan geçiyor

Yazar ve oyuncu Bahadır Yenişehirlioğlu, Konya'da film çekimlerindeyken Ali Nuri Türkoğlu kendisinden Kudüs ile ilgili bir video çekimi yapmasını istemiş. Hemen videoyu çeken Yenişehirlioğlu, Kudüs'ün Müslümanlar için vazgeçilmez olduğunu söyleyerek "Kudüs bizim için bir nefes gibi. Bugün bütün İslam dünyası büyük bir acziyet içinde. Ben bu noktada kendimi de suçluyorum. Nasıl hesap vereceğiz? İçimdeki acıyı hafifletmek için sosyal medyada sürekli paylaşımlar yapıyorum. Böylece kamuoyu oluşturmak istiyorum" diyerek devam ediyor: "Beyaz Usta Siyah Çırak adlı kitabımın bir kısmı İsrail'de, Filistin'de ve Kudüs'te geçiyor. İsrail'i karış karış dolaştım. Orada Filisitinli kardeşlerimizin yaşadığı drama şahit oldum. Bunlar hepimiz için utanç verici bir şey. Kısacası hiçbir şey yapamıyorsak en azından bir videoyla farkındalık oluşturabiliriz diye düşünüyorum. Sivil toplum örgütleri de Kudüs meselesini oldu bittiye getirmeden sürekli gündemde canlı tutmalı. Çünkü imtihanda olan biziz, İslam dünyası. Filistinliler değil...


İslam ülkeleri artık samimi olmalı

Kudüs'ün göz göre göre ellerimizden kayıp gittiğini belirten gazeteci Nihal Bengisu Karaca, Mescid-i Aksa'nın hem maddi hem de manevi olarak içinin boşaltılmaya çalışıldığını ifade ederek " İsrail önce şiddetin dozunu arttırıyor, nabız ölçüyor ve daha sonra bir adım geri çekiliyor. Ama iki adım ilerleyip bir adım geri çekİliyor. Ve biz her seferinde bir adım geri çekilmesini 'Çok şükür ümmet sesini yükseltti, terörist İsrail devleti geri adım atmak zorunda kaldı!' diye yorumluyoruz. Fakat o sırada iki adım ileri adım attığını unutuyoruz. Bugün gerçekten Mescid-i Aksa'nın altı oyuluyor ve birgün gerçekten büyük bir gümbürtüyle çökebilir" diyerek devam ediyor: "Kudüs tüm dinlerin, dinlerle birlikte insalığın tarih sahnesidir. İslam ülkeleri Filistin ve Kudüs konusundaki samimiyetsizliği bırakıp bir an önce Kudüs'ün kurtuluşu için masaya oturmalı ve sahici bir şekilde akıl yürütmeli. Bunu yapmazlarsa hem torunları hem de kendilerinden sonra gelen Müslümanlar onları asla affetmeyecek."



Kanuni'nin yolundan gidiyoruz

II.Abdülhamid'in 5.kuşak torunu Nilhan Osmanoğlu ise Kudüs'ün zaman zaman unuttuğumuz değerlilerimiz gibi olduğunu söyleyerek " Bugün bu insanlık dışı zulümü uygulayanlar değeri hiç unutmuyorlar. Değer kavramları insan üzerine kurulu değil bunu hepimiz biliyoruz. Bu sebeple 'Kudüs için ayaktayım çünkü insanım' dedim. Çünkü değerli olan yerin altındakiler değil her ne dine mensup olursa olsun yerin üstündeki Allah'ın yarattığı en güzel varlıktır 'insan'. Bizim yolumuz aynı Kanuni Sultan Süleyman Han'ın 'El-Halil'kapısına yazdırdığı kitabe ile aynıdır: La ilahe illallah ,İbrahim Halilullah. Her ne dine mensup olursa olsun, aynı çatı altında hoşgörü ve saygıyla yaşayabilme davası bizim yolumuzdur" ifadelerini kullanıyor.


Kayıtsız kalamazdım

Oyuncu İbrahim Kendirci ise Kudüs ile ilgili yapılan çağrıya katılmasının üzerine düşen bir görev olduğunu söyleyerek "Bu konu hakkında çok fazla konuşmama gerek yok aslında. Ben yapmam gerekeni yaptım. Çünkü ben de bir Müslümanım. Kayıtsız kalamazdım" şeklinde açıklıyor.



Siyasi bir çıkarımız yok

Kudüs'ün tıpkı Mekke ve Medine gibi insanlığa ait olduğunu ifade eden piyanist Tuluyhan Uğurlu, " Nasıl ki Mekke ve Medine sadece Arapların değil tüm insanlığa aitse Kudüs'te aynı böyledir. Bundan iki yıl önce Batı Şeria'da Ramallah'ta konser verdim. Orada o kardeşlerimizle birlikte olmak benim için çok önemliydi. Kudüs için yazdığım eser büyük ilgi görmüştü" diyor. Bundan 20 yıl önce Filistin davasına sol kesimin de sahip çıktığını sözlerine ekleyen Uğurlu, "Şu anki iktidar bu davaya sahip çıkıyor diye onlar desteklerini geri çektiler. Bu bakış açısı çok yanlış. Çünkü bizim siyasi bir çıkarımız yok. Yeni yaşanan olaylarla ilgili yeni çalışmalarım oluyor. Ben bu kampanyanın yeterli bir etki oluşturacağına inanıyorum. Ama etki oluştursun ya da oluşturmasın ben buradayım" diye konuşuyor.


Sesimizi dünya duysun istiyoruz

Kudüs'te yaşananlar karşısında büyük bir üzüntü duyduğunu dile getiren şarkıcı Nadide Sultan Yonat, bir şeyler yapması gerektiğini düşünmüş. Abisi Ali Nuri Türkoğlu'nun kampanyasına destek vererek dünyaya bu haksızlığı duyurmak istediğini belirten Yonat, "Umarım bu kampanya bu konuda yapılacak yeni çalışmalara da vesile olur. İnsanların ibadet özgürlüğü ve yaşam özgürlüğü olan bir dünyada Kudüs'te yaşananlar sadece Müslüman olduğum için değil bir insan olarak beni incitiyor.


İnsanları tıpkı bizim sloganımızda olduğu gibi ayakta olmaya ve farkında olmaya davet ediyorum. Böyle yaparsak sevgi tüm dünyaya dalga dalga yayılır" şeklinde konuşuyor.

#Kudüs
#Nilhan Osmanoğlu
#Nihal Bengisu Karaca
7 yıl önce