|

Kuklalarıyla barış için dünyayı geziyor

19.Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’nde İstanbul'da sahne alan Singapurlu kukla grubu Puppets and Mascots Specialists'un “Singapur Sokakları” adlı gösterisi beğeni topladı. Frankie Malaki, farklı etnik gruplardan oluşturdukları kuklalarla dünyaya barış mesajı verdiklerini söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:05 - 26/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Dünyanın en renkli ve başarılı kukla oyunlarını her yıl İstanbul'da bir araya getiren Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, bu yıl da çok renkli oyunları sahneliyor. İstanbul Karagöz Kukla Vakfı tarafından organize edilen festival, Unesco kültür mirasi taşıyıcısı Karagöz sanatçımız Cengiz Özek'in sanat yönetmenliginde seyirciyle buluşuyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da festival çok önemli gruplara ev sahipliği yapıyor. Karagöz ve Hacivat'ın 11 ülkeden yerli ve yabancı 20 grubun sahne aldığı festivalde, Singapur'dan Puppets and Mascots Specialists grubu Singapur Sokakları isimli oyunu sık sık seyirciyle buluştu. Her yaş grubunun keyifle izlediği oyun için Frankie Malaki, “"Singapur sokaklarında çok farklı dinden, dilden ve etnik gruptan insanlar bir arada yaşayabiliyor. Ben de kuklalara etnik grupları temsil ettirdim. Dünya çapında oynadığımız bu oyunu Türkiye'de de izlenilmesini istedim" diyor.



FARKLI MİLLETLER BU OYUNDA


Malaki'nin 24 yıldır oynadığı 'Küçük Dünya' oyunundan sonra 16 yıldır kesintisiz olarak oynadığı ikinci oyunu olan 'Singapur Sokakları'nda söz yerine müzik kullanıyor. Ekibiyle beraber ikinci kez İstanbul Kukla Festivali'ne katılan Malaki, festival için bu oyunu seçmesini şöyle anlatıyor: "Singapur dünyadan birçok kültürü kendi içine almış küçük bir ülke. Singapur sokaklarında çok farklı dinden, dilden ve etnik gruptan insanlar bir arada yaşayabiliyor. Bu oyunda da çok farklı dinler ve milletler var. Kuklalar da etnik grupları temsil ediyor. Singapur sokaklarındaki insanları, zengin kültür yapılarını esprili bir anlatımla, hareketli ve neşeli bir tempoda sunuyorum. Uluslararası bir festival için dünya çapında oynadığım bu oyunu Türkiye'de de izlenilmesini istedim. Kuklalarla herkesin Singapur sokaklarında değil her yerde birlikte yaşayabileceği mesajını veriyorum. "



Hepsini kendim yapıyorum






Oyunlarında geleneksel kuklayla beraber modern kuklayı bir arada kullanan Malaki, aslında uçak mühendisi. 1999 yılında eşiyle beraber kurduğu Puppets and Mascots Specialists grubuyla birçok uluslararası festivalde bulunan ve sayısız ödüle sahip olan Malaki, “Singapur'da ipli kukla geleneğini yaygın olmasına rağmen ben gelenekselliğin biraz dışına çıkıyorum. Çünkü parmak, el ve ipli kukla çeşitleriyle 10'dan fazla kuklayı aynı gösteride kullanıyorum. Gösterilerimdeki tüm kukları da kendim yapıyorum” diye konuşuyor. “Singapur Sokakları” oyunu, 29 Ekim'de Mall Of İstanbul'da ve 30 Ekim'de Torium AVM'de izleyicileriyle buluşacak.



#Kukla Festivali
#Puppets and Mascots
#Singapur Sokakları
7 yıl önce