|

Kuruyan pidelerden tirid lezzeti

Peygamber Efendimizin en çok sevdiği yemeklerin başında gelen tirid, kuru ekmeklerin et suyu ile ıslatılıp üzerine isteğe göre et ya da peynir gibi malzemeler eklenerek hazırlanırmış. Günümüzde ise neredeyse her ilin bir tirid tarifi var. Biz de bu hafta Kastamonu’nun simit tiridini sizlerle paylaşalım istedik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/06/2017 Pazar
Güncelleme: 08:10 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Kuruyan pidelerden tirid lezzeti​
Kuruyan pidelerden tirid lezzeti​

Resulullah’ın (s.a.v) en sevdiği yemek nedir? diye ararsak karşımıza en çok çıkacak isim tirid olacak. Arap Mutfağı’nda, et suyu ile ıslatılan kuru ekmeklerin üzerine yoğurt, yağ ve nane gezdirilmesiyle yapılan tirid tarifinin bir çok farklı çeşidi vardır. Mesela, bu yemeğin üzerine et, kesilmiş süt suyu veya çökelek ilave edilerek tiridin farklı çeşitleri de yapılıyor. Bu yemekler, sırasıyla madira, masliyya olarak adlandırılıyorlar.

PEYNİRLİ DE OLABİLİR

Resulullah’da her zaman içinde et olan bir tirid yememiş. Mesela Sa’d Bin Ubade birgün Resulullah ve ailesine yemek gönderir. Bu yemekler içinde sirke, zeytinyağı ve tereyağı ilave edilerek hazırlanmış bir tirid vardır. Anlaşılan o ki, Rasulullah’ın yediği tiridlerde et varsa etin kendi yağından başka yağ, yağ varsa et yoktur. Kuru ekmek et suyu ile ıslatılır, üzerine haşlanmış et konur, dilenirse yoğurt ve nane eklenip servise alınır. Ya da kuru ekmek et suyu ile ıslatılır, üzerine tereyağı gezdirilir. Yoğurt ve nane eklenmeden önce et yerine çökelek, peynir gibi başka şeyler eklenir.

HER İLDE FARKLI BİR LEZZET

Günümüzde de çok çeşitli tirid tarifi var. Özellikle Anadolu’da tirid yalnızca et suyunu değil, tavuk gibi kümes hayvanlarının sularını da ifade ediyor. Kaz tiridi bunların arasında en meşhur olanıdır. Konya tiridi, Kayseri tiridi, Samsun tiridi derken hemen her ilde farklı bir lezzetle tanışmak mümkün. Hatta ekmekli paça diye bir yemek vardır ki, belki de tiridin en leziz halidir. Ben bu hafta, Kastamonu’nun simit tiridini yazmak istedim. Elbette bu tarif örneğindeki gibi, kuru ekmek yerine simit, pide ya da yöreye özgü özel bir ekmek çeşidi kullanarak tirid yapabiliriz.

MALZEMELER (SİMİT TİRİDİ)

■5 susamsız simit ■4 su bardağı et suyu ■Yarım kilogram ince doğranmış dana eti ■4 diş sarımsak ■1 kase yoğurt ■2 yemek kaşığı tereyağı ■1 tatlı kaşığı nane


Yapılışı:
Dana etini tereyağında kavuralım. İçine istediğimiz baharatları ekleyelim. Simitlerimizi doğrayalım. Tabaklarımıza paylaştıralım. Dana kemiklerini kaynatıp elde ettiğimiz suyu sıcak sıcak simitlerin üzerinde gezdirelim. Simit ekmek gibi kolayca ıslanmaz. Su içinde beklerse dışı hamur olur. Bu yüzden et suyunu yavaş yavaş, çektire çektire ilave edelim ya da tenceredeki suya simitlerimizi birkaç kez bir süzgeç yardımıyla daldırıp çıkartalım. Sarımsaklı yoğurt hazırlayalım ve simitlerimizin üzerinde gezdirelim. En son kavrulmuş etimizi ilave edelim. Güzel bir Ramazan günü geçirmenizi dilerim. İftarınız bereketli, dualarınız kabul olsun inşallah.


#Tirid yemeği
7 yıl önce