|

Doğadan gelen sağlık: Lavanta

İnsan sağlığına son derece yararlı olan bu harika bitkinin faydaları saymakla bitmiyor. Huzursuzluğa, ağrıya ve uykusuzluğa iyi gelen bu bitki sivilceleri de tedavi ediyor.

Yeni Şafak
15:18 - 6/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 12:44 - 18/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak
Stres

Kendinizi huzursuz ve gergin hissediyorsanız günde 3 veya 4 fincan lavanta çayı sizi rahatlatacak ve stresinizi yenmeye yardımcı olacaktır. Bunun için bir tatlı kaşığı taze veya kuru lavantaya kaynamış su döküp 10 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır. Balla tatlandırıp ılık içmeniz tavsiye edilir.



Baş ağrısı


Özellikle stres ve üzüntünün sebep olduğu baş ağrıları için günde bir kaç kez lavanta yağını ılık olarak alın ve şakaklarınıza ovarak yedirin. Soğuk kompres ise 1-2 damla lavanta yağını damlatıp alnınıza tutmakta fayda sağlar.



Yorgunluk


Dinlendirici bir lavanta banyosu özellikle kadın şikayetlerinde ve yorgunluğa oldukça iyi sonuç verir. Bunun için 500 gram deniz tuzunu ve 50 gram lavantayı tabaka tabaka bir kavanoza dizin. Küvetinizi hazırlarken iki yemek kaşığı lavantalı tuzu bir organze beze sarıp suya ilave edin.



Uykusuzluk


Uykusuzluk için bir lavanta yastığı edinebilirsiniz. Lavanta çiçeği ve saplarını doldurduğunuz bu yastığı yüzünüze yakın tutarak uykunuzun gelmesini sağlayabilirsiniz. Yastığınıza veya bir mendile bir damla lavanta yağı damlatmakta aynı sonucu verir.



Güneş yanığı


Güneş yanıkları için lavanta duşu. Güneşte fazla kaldınız cildiniz kızarmış ve acıyorsa sprey kapaklı bir şişeye serinletilmiş maden suyu ve birkaç damla lavanta yağı doldurun ve iyice karıştırın. Günde bir kaç kez yanık bölgenize tatbik edin. Bu cildinizin acısını alır ve rahatlamasına sebep olur.



Akne


Sivilceleri de tedavi eden lavantanın antiseptik özelliği eskiden beri biliniyor. Lavanta toplayıcılarının vereme yakalanmadığı söylenir. Bunun için parfümsüz bir yağlı kreme bir kaç damla lavanta yağı damlatarak sivilceli bölgeye sürmeniz yeterli. Yaralara bu lavantalı kremi sürerek iyileşmesini hızlandırabilirsiniz.



Sivrisinek


Sivrisineklere karşı da lavanta ile korunabilirsiniz. Lavanta kokulu bir ortama sivrisinek gelmez. Yine de sizi ısırdıysa kaşınan yere bir damla lavanta yağı sürerek kaşıntınızı hafifletebilirsiniz.



Lavanta yağı satın alırken kalitesine dikkat edin. Çünkü hileli ve katkı maddeli ürünler özellikle yağlarda oldukça fazla görülüyor. Lavanta temmuz ağustos aylarında çiçeklenir. Lavanta goncalarını yeni açmaya başladıkları zaman toplamak sağlık açısından en iyi sonucu verir.



#lavanta
8 yıl önce