|

Maket köy destek bekliyor

Kırklareli'deki Aşağıpınar arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan 8 bin 200 yıl öncesine ait yaşam, tarım ve çiftçilik konuları maketlerle anlatılacak. Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, 23 yıldır devam eden kazı çalışmalarından elde ettikleri bilgiler doğrultusunda, 8 bin 200 yıl öncesini maket ve modellerle topluma aktaracaklarını söyledi.

Yeni Şafak
11:27 - 10/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 08:32 - 10/08/2016 Çarşamba
AA

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorik Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan başkanlığında, 23 yıldır Pınar Mahallesi Asilbeyli köyü yolu üzerinde sürdürülen kazı alanında gün yüzüne çıkan bulguların sergileneceği “Tarih Öncesi Açık Hava Müzesi” çalışmaları devam ediyor. Proje kapsamında, bölgede 8 bin 200 yıl öncesine ait ilk köy yaşamını, çiftçilik ve tarımı anlatan maket ve modellerin montaj çalışmaları sürüyor.



“Avrupa uygarlığının çekirdeği burada gelişiyor”


Trakya'nın, Anadolu ve Avrupa'yı bir birine bağlayan bir köprü özelliğinde olduğuna işaret eden Özdoğan, “8 bin 200 yıl kadar önceki insanlar, Anadolu'dan buğdayı, arpayı, tahılları ve evcil hayvanları getirerek burada yeni bir yaşam başlatmışlar. Anadolu'dan gelen çiftçilerin kurduğu, Avrupa topraklarındaki en eski yerleşimlerden biri burasıdır. Burada yeniden bir hayat biçimleniyor ve Trakya'nın ortamına uyuluyor. Buradan da çiftçi yaşamı ve tarım, Avrupa'ya yayılıyor. Avrupa uygarlığının çekirdeği burada gelişiyor.” diye konuştu.





Türkiye'nin ilk “Tarih Öncesi Açık Hava Müzesi” oluşturulacak


Kazı Başkanı Prof. Dr. Özdoğan, 23 yıldır devam eden kazı çalışmalarından elde ettikleri bilgiler doğrultusunda, 8 bin 200 yıl öncesini maket ve modellerle topluma aktaracaklarını söyledi. Aşağıpınar kazı alanının, bilim dünyası açısından önemli olduğuna işaret eden Özdoğan, Avrupa'ya ilk tarımın, çiftçiliğin ve köy yaşamının bu bölgeden aktarıldığını kaydetti. Gün yüzüne çıkardıkları bilgi ve bulgulara göre, Trakya'daki ilk yaşamın günümüzden 8 bin 200 yıl öncesinde başladığını tespit ettiklerini aktaran Özdoğan, bu bilgileri de toplumun anlayabileceği şekilde anlatmak istediklerini dile getirdi. Özdoğan, kazı çalışmalarında elde ettikleri bilgi ve bulguları bir müzede sergilemek için yaklaşık 5 senedir devam eden projeleri hayata geçirmeye başladıklarını anlatarak, şöyle devam etti: “Tarih Öncesi Açık Hava Müzesi, Türkiye'de ilk olarak Kırklareli'de kurulmaya başlandı. 8 bin 200 yıl öncesi ilk köy yaşamını, tarımı ve çiftçiliği maket ve modellerle anlatmaya çalışıyoruz. Bu Türkiye'de ilk, dünyada ise en kapsamlı 'Tarih Öncesi Açık Hava Müzesi' olacak. Projenin en kısa sürede tamamlanması maddi imkanlara bağlı. Bütün projelerimizi hazırladık. Destek konusunda ciddi sıkıntılar var. Ama her şeye rağmen müzemizi hizmete açmak için sabırsızlanıyoruz. Hazırladığımız bazı maket ve modellerin montaj çalışmalarını sürdürüyoruz. Türkiye'de ilk tarım, geleneksel tarım ve ustalıkları şu an sergileniyor.”



#Maket
#Kırklareli
#Arkeoloji
#Tarih
8 yıl önce