|

Mars seni yeneceğim!

Mars’ta ilk koloni nasıl kuruldu? Espirili anlatımı, teknik detayları ile bilimkurgu severlerin ilgisini çekecek Marslı, kitaptan uyarlanan filminin gösterimde olduğu bu günler yeniden okunacaklar listesine alınabilinir.

Yeni Şafak
04:00 - 14/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:38 - 13/10/2015 Salı
Yeni Şafak
SERNUR YASSIKAYA


Biz insanların Mars ile alıp veremediği nedir? Ya biz Mars'ı alacağız ya da Mars bizi! Durum bu kadar net. İnsanoğlu yaşadığı gezegenin uydusu olan Ay'a bile yalnızca bir kez ayak basabilmişken, Mars'ı şimdiden kolonileştirmek, onu evcilleştirmek peşindeyiz.



MARS'TA İLK PATATES


İşte, Andy Weir, “Mars'ta ilk kolonizatör nasıl olurdu” diye kafa yormuş ve bir zamanlar bilimkurgu romanlarına konu olacak şekilde, internette bir bilimkurgu romanı yazmış. 2011 yılında yazılan ve Goodreads okurları tarafından, 2014'ün en iyi bilimkurgu kitabı seçtiği Marslı, ülkemizde de 2014 yılında İthaki yayınları tarafından okuyucuların beğenisine sunuldu. Kitapta, Mars'a yönelik Ares 3 kodlu görev sırasında yaşanan kaza sonucu, o meşum kızıl gezegende unutulan, botanik Mark Watney'in elindeki alat adavat ile ilk koloniyi kurma ve hayatta kalma mücadelesini, “tuttuğu günlük”ten an be an izliyoruz. Kahramanımzı Mark, Mars'taki mücadelesinde, insanoğlunun binlerce yıllık macerasını bir yıla sığdırıyor. Önce toplayıcı, sonra çiftçi, sonra da inşaat işçisi oluyor. İlk Mars patatesini o yetiştiriyor. Bilirsiniz, Avrupa'ya ilk patates de, ABD'nin “keşfi” sonucu gelmişti. Kitapta daha once okuduğunuz bir çok kitap ve/ve ya film ile özdeşleşmeler kurmanız mümkün. Mesela bir Robinson Crusoe, ya da Truman Show ilk akla gelecek örnekler olabilir. Kahramanımız Mark'ın Mars'ta hayatı pahasına kurduğu yaşam “CNN'in Mark Watney Raporu” adlı programla tüm dünyaya naklen yayınlanması da ihmal edilmiyor satırlarda. Tabii, bu arada Çinlileri de roman es geçmiyor. ABD'nin henüz dost mu düşman mı olacağına karar veremediği Çinliler, romanda, çok kritik bir anda devreye girerek, Mars'taki ilk ABD'li kolonizatör için gerekli olan malzemeyi sağlamayı başarıyorlar. Bir sürü aksilik, teknik detay, ince espiri ile yüklenen sayfalar ile yazar sağlam bir bilimkurgu atmosferi kuruyor kitapta. Kitapta Watney karakteri ile bir yakınlık kurmanızı sağlayacak ince detayların da verilmesinin ihmal edilmemiş olmasının bu noktada rolü yüksek.



Velhasılı Marslı, bilimkurgu meraklıları için keyifli vakit geçirtecek bir kitap. İyi bir çeviri ile sürükleyiciliği korunmuş olması da önemli bir detay. Tabii geçtiğimiz hafta filminin de gösterime girdiğini söylemeyi ihmal etmeyelim. Benim tavsiyem öncelikle kitabın okunması. Marslı, güzel bir haftasonu okuması için iyi bir seçim. Buradan son sözüm ise Marslılara, “Kaçın! Bu adamların niyeti ciddi.






#bilimkurgu
#Andy Weir
#Goodreads
9 yıl önce