|

Mart ayına kadar vakti var

Hollanda'da yaşayan ve geçtiğimiz Temmuz ayında kan kanserine yakalanan 4 yaşındaki küçük Bade için zaman daralıyor. kemoterapiye cevap vermeyen Bade'nin ilik nakli olabilmesi için Mart ayına kadar ilik bulunması gerekiyor.

Yeni Şafak
09:30 - 28/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 09:35 - 28/01/2016 Perşembe
DHA

Geçtiğimiz Temmuz ayında kan kanser teşhisi ile hastaneye yatırılan ve o zamandan beri tedavisi devam eden minik Bade için ilik arayışı devam ediyor. Hollanda'da yaşayan Esra ve Muhammet Çakırın sosyal medya üzerinden "Bade İçin Bir İyilik, Bir İlik" sloganıyla yaptığı çağrılar üzerine Avrupa'dan ve Türkiye'den birçok duyarlı vatandaşın gönüllü olmasına rağmen, Bade için hala uygun donör bulunamadı.



İlaç tedavisine cevap vermeyen ve iyileşmesi için tek umudu uygun ilik bulunması olan Badenin Mart ayına kadar nakil olması gerekiyor. Badenin doktorlarının, uygun donörün Türk-Anadolu gen yapısında bulunma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söylemesi üzerine, Avrupa'dan sonra Türkiye'de de uygun ilik arayışına başlandı. Minik Badenin yaşamına umut vermek isteyenler İstanbul Çapadaki Kızılay Kan Merkezine başvurabilirler.



İlaçla tedavi olmazsa ilik nakli gerekiyor


Lösemi (kan kanseri) çocuk çağındaki kanser vakalarının yüzde 35'ini oluşturuyor ve Türkiye'de her yıl 16 yaşın altında 1200 ile 1500 yeni lösemili çocuk vakası bildiriliyor. Lösemi tedavisinde ilk tercih ilaçla oluyor. Toplam 3-3.5 yıl süren kemoterapi sonunda yüzde 85'lere varan oranda tamamen iyileşme sağlanabiliyor. Ancak tedaviye cevap alınamayan vakalarda ve bazı özel durumlarda kemik iliği nakli uygulanabiliyor.



Kemik iliği nakli, kan hücrelerinin yapımını sağlayan ana-kök hücrelerin sağlam bireylerden (verici-donör) alınarak lösemi hastasına verilmesi işlemine deniyor. Nakil sayesinde hastada normal kan akışı sağlanmış oluyor ve yüzde 43 ile yüzde 83 oranında başarılı oluyor.



Vericilerin hayatını olumsuz etkilemiyor


Donörler kemik iliği veya kandan kök hücre alımı nedeniyle iş gücünü etkileyebilecek herhangi bir sorun yaşamıyor. Kemik iliğinin alındığı bölgelerde hafif ağrıların hissedilmesi dışında bir sorunla karşılaşmayan donörler, işlemden sonra hemen hastaneden ayrılabiliyor.



#ilik nakli
#kan kanseri
#lösemi
#Bade Çakır
8 yıl önce