|

Mavera ruhuyla darbeye direndik

Bu yıl 'Darbeler ve Edebiyat' temasıyla düzenlenen Edebiyat Mevsimi'nde 15 Temmuz sonrası hazırladıkları özel sayılarla dikkat çeken edebiyat dergileri ele alındı. "Biz Afganistan direnişini, Hama'yı, Halep'i, Filistin'i Mavera'dan takip ettik" diyen Dil ve Edebiyat Dergisi Yayın Yönetmeni Üzeyir İlbak, darbe girişimine aynı ruhla direndiklerini belirtiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/11/2016 четверг
Güncelleme: 21:31 - 23/11/2016 среда
Yeni Şafak

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nin 'Darbeler ve Edebiyat' temasıyla düzenlediği Edebiyat Mevsimi tüm hızıyla sürüyor. Festivalde önceki gün darbelerin dergilerde nasıl yer bulduğu ele alındı. "Darbeler ve Dergiler" başlıklı oturumda konuşan Dil ve Edebiyat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Üzeyir İlbak, Türk Edebiyatı Genel Yayın Yönetmeni Bahtiyar Aslan, Fayrap dergisinden Elyesa Koytak ve İtibar dergisi yayın kurulundan Gökhan Ergür 15 Temmuz özel sayılarını anlattı. Öykü, eleştiri, şiir ve denemeleriyle darbeye sessiz kalmayan edebiyat dergileri toplumun nabzını tuttu.



TOPLUMU DİNAMİK TUTUYOR


Dergilerin geçmişten bugüne sosyal ve siyasal olayları ele aldığını ve toplumu dinamik tuttuğunu kaydeden Dil ve Edebiyat Dergisi Yayın Yönetmeni Üzeyir İlbak, "Biz Afganistan direnişini, Hama'yı, Halep'i, Filistin'i Mavera'dan takip ettik. Çünkü o günkü şartlarda televizyonlar bu kadar yaygın değildi. Sosyal medya denilen bir hastalık yoktu. Dolayısıyla biz Afganistan'dan mektuplardan, Erdem Bayazıt'ın gözlemlerinden, Cahit Zarifoğlu'nun Hama şiirinden öğrendik olup bitenleri. 15 Temmuz'da yaşananları da anlatmaya çalıştık" dedi.



CEPHEDEN YAZILAR


Türk Edebiyatı dergisinin geleneğe vurgu yapan bir dergi olduğuna işaret eden Bahtiyar Aslan, "Bugün Türkiye'de herkes bu darbeyi lanetlemekle meşgul, bu son derece normal. Kendi toplumumuzun geleneğiyle bağını koparırsanız böyle oluşumlar hep çıkacaktır" sözleriyle aktardı. İtibar dergisinden Gökhan Ergür ise, "İtibar dergisi o gece kavganın içindeydi, cephedeydi. Hazırlamış olduğumuz muhteva vardı ama darbe sebebiyle değiştirdik. 2-3 gün içerisinde yeni yazılar isteyip darbe sayımızı hazırladık" şeklinde konuştu. Ağustos ve Eylül sayılarında 15 Temmuz'u inceleyen Fayrap dergisinden Elyasa Koytak da darbe girişiminin edebiyatımızda yeni bir kapı açtığını belirtti.





15 Temmuz ruhu sergide yaşıyor


15 Temmuz darbe teşebbüsünün halka anlatılması için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu çerçevede Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından "15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Anısına" bir yarışma düzenlendi. Yarışmada dereceye giren 12 çalışmanın da aralarında bulunduğu 100 eser Trabzon'da halkın beğenisine sunuldu. Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde açılan sergi, 9 Aralık'a kadar sanatseverler tarafından gezilebilecek.






#Türkiye Yazarlar Birliği
#Edebiyat Mevsimi
#Darbeler ve Edebiyat
#15 Temmuz
7 лет назад