|

Meram’da muhteşem “Miras” gecesi

Meram Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projesi kapsamında “Geçmişi İhya Geleceği İnşa” sloganıyla düzenlenen "Miras" adlı görsel şölen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımıyla yapıldı.

Yeni Şafak ve
17:58 - 11/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 17:59 - 11/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
"Miras" adlı görsel şölen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımıyla yapıldı.
"Miras" adlı görsel şölen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımıyla yapıldı.

Meram Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projesi kapsamında “Geçmişi İhya Geleceği İnşa” sloganıyla düzenlenen "Miras" adlı görsel şölen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımıyla yapıldı.

Miras adlı görsel şölende, dans gösterileri, drama ve sahne sanatlarının yanı sıra, Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya gelişleri de farklı sahne ve dijital sanat modelleri ve yöntemleri kullanılarak yaklaşık 60 dakikalık bir performansla anlatıldı.


"Konya bize ecdadımızdan miras, Meram bize emanettir"

Programda konuşan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Konya bize ecdadımızdan miras, Meram bize emanettir” dedi. Sur içerisinden yükselen bir medeniyetin ruhu bize miras olduğunun altını çizen Toru, “Özellikle yaya geçişlerinin kesintisiz olarak sağlanması hedefiyle yavaşlatılmış trafiğin hızlandırılması çalışmamızın yer altında ise büyük otoparklar yapılması planlanıyor. Açık ve yarı açık alanlarla bölge yeniden tanımlanırken yapılan düzenlemelerle şehir kültürüne canlı bir ortam oluşturmayı hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.


"Şehri imara memuruz"

Büyük Medeniyet İddiası yolunda; kültür, mimari ve sanat alanında bir Rönesans yaşanmasına da öncülük edecek projenin inşaat çalışmalarına yıl sonundan itibaren başlayacaklarını kaydeden Başkan Toru, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şehirlerimizin pek çoğunu gökdelenlere kurban ettiğimiz bu yüzyılda, kaybettiğimiz mekânları iyiye, güzele insan fıtratına uygun şekle dönüştürmeye ve ecdadımızın bakış açısı ile bakma mecburiyetimiz vardır. Şehirdeki ruh, şehirde yüzyıllardır yaşayan insanların oluşturduğu anlamlar bütünüdür. Onlar şehri fıtrattan, ahlaktan, değerlerimizden bağımsız düşünmediler. Tüm heybeti ile duran Sahib-i Ata Külliyesi, Sırçalı Medrese, Karamanoğlu Mehmet Bey’in Hasbey Dar’ül Hüffazı, Sultan Hamamı; taşın üzerine taş koyarken dillerindeki dua, gönüllerindeki aşk, yüreklerindeki umut bize kalan miras oldu. Her bir tuğlası abdestli olarak, dualarla konulan Kapı Camii karşımızda. Tüm Konyalı bilir ki burada ibadetin ayrı bir hazzı vardır. Çünkü maddeye geçmesini ısrarla istedikleri ruhu, ihlasla inşa ettikleri yapılara taşımışlardı. Vazifemizi; ‘Şehri, imar ile mamur etmeye memur olmak’ olarak tanımlarken; Konya’nın kapılarını açılmasını Kılıçarslan’a; Tarihi Kale surlarını ve Şükran mahallesinin ihyasında ve inşasına vesile olacak şerefli bir çalışmayı da bizlere nasip eden Rabbime Şükürler Olsun. Gayemiz inşa ederken, gönül dünyamızda da inşa olmaktır.”

Bakan Özhaseki'den Meram Belediyesi'ne tebrik

Kentsel dönüşüm çalışmalarından dolayı Meram Belediyesi’ni tebrik eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Tüm Türkiye’de kentsel dönüşüm yapılıyor. Bütün illerde adeta bir yarış halinde devam eden bu kentsel dönüşümde; medeniyet kodlarımızı dikkate alarak ve kendimize has değerleri ön plana çıkararak o mimari tarz üzerinde çalışıp, gayret edip bugün burada fiiliyata geçmek üzere huzurlarınıza sunmuş olduğu bu projeyle ilgili olarak doğrusu yıllarca belediye başkanlığı yapan bir kardeşiniz olarak önce değerli başkanımızı tebrik etmek istiyorum. Allah kendinden razı olsun. Çok doğru yolda, düzgün bir işe başlıyor. Türkiye’nin birçok yerinde belediye başkanlarımız ne yazık ki oradaki binaları yıkıp yenilemeyi, yenilerken kendi içerisinde yoğunluğu iki kat artırarak yarısını müteahhide verip, yarısını da vatandaşa dağıtıp işin içerisinden pratik bir şekilde çıkmayı sanki maharet sayıyorlar. İşin garip tarafı o yıkmış oldukları yerler nasıl olsa bir gün yıkılacakken kendi yaptıkları o çirkin binalar 50 yıl, 100 yıl bir daha yıkılamayacak. Değerli başkanımızın bana anlattığı hususları büyük bir titizlik içerisinde uyguladığını ve sizlerin huzurunda sunabilecek hale geldiğini görmek bizleri son derece mutlu ediyor” dedi.


"
Rütbelerin en yükseği ilim rütbesidir"

Programın sonunda Bakan Özhaseki, sanat yönetmeni Ebru Kara, drama yönetmeni Koray Onur, Genel Sanat Yönetmeni olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç. Dr. Murat Salim Tokaç’a çiçek hediye etti.

Başkan Toru da günün anısına Bakan Özhaseki’ye üzerinde “Rütbelerin en yükseği ilim rütbesidir, Hikmetlerin başı Allah korkusudur” yazan özel bir rahleyi takdim etti. Toru, aynı hediyeyi Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş adına Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç. Dr. Murat Salim Tokaç’a takdim etti.

Düzenlenen programa, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya Milletvekilleri, AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat, Meram Kaymakamı Resul Çelik, Karatay Kaymakamı A. Selim Parlar, Selçuklu Kaymakamı Sabit Kaya, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Selçuklu Belediye Başkan Vekili Mehmet Yavaş, Çumra Belediye Başkanı Mehmet Oğuz, Ahırlı Belediye Başkanı İsa Akgül, Konya İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, AK Parti Meram İlçe Başkanı Abdülkadir Özöğür, AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer, AK Parti Karatay İlçe Başkanı Mehmet Genç, teşkilat mensupları, protokol mensupları, STK temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

#Miras
#Meram Belediyesi
7 yıl önce