|

Meseldeki mühim mesele

Bir Yol Meseli, Mazlum Dirican’ın kaleminden bir yolculuğa davet ediyor. Birçok ödül kazanan Dirican, mühim sorular sorup tabiatla iç içe geçmiş bir bellekle yazıyor öykülerini.

Yeni Şafak
15:15 - 9/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 15:44 - 9/08/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

-Meral Afacan Bayrak

Az yazan ve sanatın zorlamadan yapılabileceğine inananlardan öykücü Mazlum Dirican. “Bir Yol Meseli” ile derli toplu, özenli cümleleriyle okurun huzuruna çıkıyor bu kez. Kendi öykü evrenini oluşturan, özgün bir çizgisi olduğu bilinen yazarın, çeşitli mansiyon ve ödüller ile başarı ivmesini yükselttiği gözleniyor. Hiçbir öyküsünü bir seferde yazmadığını ifade eden öykücü Mazlum Dirican, bir röportajında “sağlam bir dil, kendi içinde bir ritme sahip metinlerin peşinde olduğunu” açıkça ifade ediyor. Kuyular, mumlar, ağaçlar arasında Yusuf değil de asıl düştüğü kuyunun anlatıldığı “Derin” öyküsü kitabın ilgi çeken öykülerinden.


“Açtığım haritayı katlamaya çalışırken, bunun bir anlamı olmalı, diye düşünüyordum… Bunun, bunların bir anlamı olmalı…” Yola çıkanın sırt çantası kalabalığında, haritasız yolunu tayin etmek istemeyen yolcunun endişelerine tanık oluyor okur. Yolcunun göz attığı harita, belki de hayatının yeni duraklarını belirleyecektir diye düşünmeden edemiyor okur-insan, öykü kitabının satırları arasında dolaşırken. “Mürekkebin yayıldığı kâğıtlarda beliren her harf daha sonra içinde ışıldayan bir öyküye mi dönüşecekti bilmiyordu.”diyor bir öyküsünde Dirican. “Raviyan” ise hoş ismi ile anlatıcı ve dinleyici imgeleriyle Anadolu toprağından uzaklara uzanan bir öykü: “Ve yorgun argın eve geldiğinde masaya oturup eski harflerle bir şeyler yazdığını. Yazdıkça da kendini büyük bir salonda kalabalık bir kitle tarafından dinleniyormuş gibi hissettiğini de anlatabilirim.” Bir yazar-muallim kişisinin dünyasına ışık tutan öykü ile Dirican okura nefis bir kitaptan sesleniyor. Tek tek öyküleri bir bütünlüğe işaret diyor: Belki De, Rüya Defterler, Araf, Evvel, Yüzleşme/k. Birbirinden anlamlı öykülerle Bir Yol Meseli, okurunu kendi dünyasında yolcu olmaya çağırıyor.

YOL İLE İMTİHAN

Bir yazarın öykü serüvenine kapı aralayacak satırlarla karşımıza çıkan Mazlum Dirican, mimlerin, nunların, vavların birbirine karıştığı gizemli bir harf sandığından söz ediyor. Kitapta derin bir bozkır tanımlamasıyla öykünün tadına varılıyor. Yol boyunca çeşitli güçlüklerle karşılaşan öykü kişisinin ruh hali bize çok şey söylüyor. Rüya ile gerçek arasında gelip giden yolcunun aynalarla ve yolla imtihanı, çarpıcı imgelerle öyküden okura sızdırılıyor adeta. “Kökler” öyküsü alıç ağacıyla konuşan baba yolu gözleyen, canı sıkkın öykü kişisinin, eskiden hikâyeler anlatan yatalak ve sessiz dedesi, annesi ve bir zamanlar canına kıyan teyze üzerine kurulu örgüsüyle merak uyandırıyor. Mavera adlı öykü ise bir eski efsaneyi dillendiriyor okur için. “Kül ve Mesel” ise Fenikeli kolsuz balıkçı, ağıtçı kadınlar, meselci dede, Zahit ve masal ülkeleri, Ebdâl gibi pek çok detayı ile nitelikli okuru öyküde buluşmaya çağırıyor.

#kitap
#mazlum
#dirican
7 yıl önce
default-profile-img