|

Mevzu çıkartacak dergi: CİNS

Aylık Kültür Dergisi Cins'in ilk sayısı dün okurla buluştu. Yayın Yönetmenliğini Şair-Yazar İsmail Kılıçarslan’ın yaptığı dergi, siyasetten spora, şiirden dış politikaya, müzikten sinemaya kadar çok zengin bir içerikle tartışılamayanları tartışmaya açıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 2/10/2015 Cuma
Güncelleme: 15:46 - 2/10/2015 Cuma
Yeni Şafak

Son yıllarda benzer formatlarda pek çok derginin yayınlandığı kültür dünyamıza hareket katacak yeni bir dergi daha raflardaki yerini aldı. Aylık Kültür Dergisi Cins, 'militan boyut' adı da verilen benzerlerinden çok farklı bir içerikle okuyucusunu selamladı. “Yaklaşın bir şey söyleyeceğiz' sloganı ve 'Evladım Onlar Put!' kapağıyla çıkan Cins, Türkiye'deki kültürel iktidar tartışmaları etrafında yayınını sürdürecek. Cins'in ilk sayısının kapak konusu da doğrudan bu konuyu işliyor.



GENİŞ YAZAR KADROSU


Çeviri şiirden, portre yazılarına, dosyalardan spor metinlerine çok geniş bir ilgi ve temas sahası olan Cins'in ilk sayısında Haşmet Babaoğlu'ndan Bekir Develi'ye, İbrahim Tenekeci'den Yusuf Armağan'a, Turgay Bakırtaş'tan Muhammed Berdibek'e, Selahattin Yusuf'tan Güven Adıgüzel'e, Mustafa Akar'dan Ersin Çelik'e ve Merve Taşçı'dan Tarık Tufan'a kadar pek çok yazar bulunuyor. Cins'in ilk söyleşisi ise siyaset bilimci Süleyman Seyfi Öğün'le gerçekleştirilmiş. Kültürel iktidar hayaletinin ne'liğini tartışan söyleşide Öğün; “Kültürel iktidar diye bir şey yok, sadece Kemalist elitlerin kompleksleri var" diyor.







CİDDİ AMA KRAVATLI DEĞİL


Cins derginin diline de ayrıca dikkat çekmemiz gerekiyor. Acayip tuhaf ve ilginç hareketli bir dergi Cins. Dosyası ve yazarlarının yanı sıra 'Kişilik Testi', '20 Maddede', 'Nerede Dinlenir', 'İlk Sayıda' gibi özel bölümlere de yer veren dergi, tasarımıyla da öne çıkıyor. Ciddi meselelere, mesele yapmadan yaklaşıp konuşan Cins'in Yayın Koordinatörlüğünü Furkan Çalışkan, Editörlüğünü ise Yusuf Genç yapıyor. Kendi ifadeleriyle “O kıza hiç açılamayanların dergisi'' olan Cins'in resmi şarkıcıları ise Neşet Ertaş ve Müslüm Gürses.







Mağribli çocukların Paris'i yakma ihtimali üzerine


Derginin Yayın Yönetmeni İsmail Kılıçarslan ne yapmak istediklerini şöyle özetliyor:"Cins, birinci sınıf bir kültürün, birinci sınıf bir düşüncenin, birinci sınıf bir duyarlılığın dergisi olmak için yayında. Kültür, medya üzerinden de üretilen bir olgudur artık günümüzde. Bizim en büyük kavga alanımız ve derginin başat fikirlerinden biri, Türkiye'de Kemalist beyazların oluşturduğu kültürel iktidarla mücadele etmek. Diğer taraftan birinci sınıf kültür ürünlerini, edebiyatı, düşünceyi de insanlara aktarmayı düşünüyoruz. Aslında kültürel üstünlük bir mitoloji gibi ilerler. Terör geçmişi olan bir hareketi, barış havarisi yapabilecek söylem ve ortamı üretebilir. Bunun için kültürün psikolojik üstünlüğü gereklidir. İşte Cins, bu psikolojik üstünlüğü ele geçiremese bile geriletmenin derdindedir. Gerilettiğin şeyi, her an yenebilirsin de. Neticede Mağrib'li çocukların Paris'i yakabilme imkânlarını savunmaktır Cins. Verili kültürel iktidar diline karşı tüm satırlarıyla savaşan bir mevzi dergisidir. Başkaca bir derdimiz yoktur."


#cins dergi
#İsmail Kılıçarslan
#Aylık Kültür Dergisi
9 yıl önce