|

Mide ameliyatları genç yaşta yapılmalı

Halk arasındaki algının aksine mide küçültme ameliyatlarının ömrü uzattığını ve erken yaşlarda uygulanması gerektiğini söyleyen Doç.Dr.Manuk Manukyan, bu ameliyatların genç yaşta yapılması gerektiğini ifade etti.

Yeni Şafak
15:50 - 21/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 13:54 - 21/01/2016 Perşembe
IHA

Ani kalp krizleri ile mide küçültme ameliyatları arasındaki ilişki hakkında açıklama yapan Öğretim Üyesi Doç. Dr. Manuk Manukyan, halk arasındaki algının aksine bu tür operasyonların, insanların kalplerini korumak için uygulandığını söyledi. Mide küçültme ameliyatlarının kilo kaybettirdiğini, kolesterolü düşürdüğünü ve şekeri düzelttiğini belirten Manuk Manukyan, “Kamuoyundaki yaygın kanının aksine mide küçültme ameliyatları aslında ömür uzatıcı ameliyatlardır. Bu ameliyat ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi. İş işten geçtikten ve kişinin damarları tıkandıktan sonra yapılan mide küçültme operasyonundan alınan verim de azalır. Bu ameliyat kilo kaybettiren, kolesterol düşüren, şekeri düzelten ve ömrü uzatan bir operasyondur. Ama bu ameliyat geç bir yaşta gerçekleştiğinde zaten kalp damarları hasara uğramış oluyor. Kişi 30 yaşından 50 yaşına kadar yüksek bir vücut kitle endeksiyle yaşarsa kalbi zaten ciddi şekilde hasar görür. Sonrasında ise halk arasında 'Bıçak değdi, öldü' deniyor. Oysaki hasta o kadar geç kalmıştır ki ameliyatı kaldıramaz hale gelir” dedi.



Kilo ve kalp krizi arasında doğrudan ilişki var


Aşırı kilo ile kalp krizi arasında yakından bir ilişki olduğunu belirten Doç. Dr. Manuk Manukyan, “İnsanlar aşırı derecede karbonhidrat tüketimi nedeniyle kilo alır. Zaten kalp damarlarını tıkayan şey de kolesteroldür. Aşırı kilolu kişilerin kolesterolü yüksektir. Kolesterolü yüksek kişilerin de damarlarını tıkanır ve kalp krizi geçirir. Bunların hepsi arasında neden-sonuç ilişkisi var” diye konuştu.



#Dr. Manuk Manukyan
#tüp mide
#şişman
#diyet
#obez
#obezite
8 yıl önce