|

Minnet borcumu Sızı'yla ödedim

İBB Şehir Tiyatroları'nın yeni oyunu "Sızı- Acının Kız Kardeşi" izleyiciyle buluştu. Oyunun yazarı Salih Efiloğlu, "Sızı, asırlarca birlikte olduğumuz insanlara karşı bir minnet borcudur. Çünkü biz aynı medeniyetin çocuklarıyız" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/04/2017 Pazartesi
Güncelleme: 03:41 - 17/04/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Minnet borcumu Sızı'yla ödedim
Minnet borcumu Sızı'yla ödedim

Yıl 1913. 'Hani herkes arkadaş hani oyunlar sürerken'. Anadolu toprakları hem dışardaki savaş tehditleri hem de yıllarca yan yana yaşamış, birbirini kardeş bilmiş halkının kışkırtılması sonucu bir kaosun içine sürükleniyor. Bir grup Ermeni ailesi bunun bir parçası olmamak için önce İstanbul’a, sonra Paris’e gidiyor. Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu'nun yazdığı Sızı- Acının Kız Kardeşi işte tam da bu hikayeyi anlatıyor.

GERÇEK BİR HİKAYE

Yaşanmış bir öyküden esinlenen Salih Efiloğlu ise Sızı'nın çıkış noktasını şöyle anlatıyor: "Anadolu üzerinde tarih boyunca oynanan oyunlar var. Benim dedem halk kahramanıdır. Bir gün yayla yolunda Hamide isimli nineyi bulup eve getiriyor. Hamide bana göre filozoftu. 1969'da onu kaybettik. Sağlığında ondan dinlediğim dostluk, komşuluk, sevgi hikayelerini yazmaya başladım. Uzun seneler anlattıklarının etkisinde kalmıştım. Bu bir asırlarca birlikte olduğumuz insanlara karşı bir minnet borcudur. Ama bu Sızı'yla kalmamalı, böyle oyunları çoğaltmalıyız. Çünkü biz aynı medeniyetin çocuklarıyız."

MAPPING TEKNİĞİ KULLANILDI

Kubilay Penbeklioğlu'nun yönettiği Ali Murat Altunmeşe, Emel Bertan, Erhan Özçelik, Ersin Sanver, Esin Umulu, İrem Erkaya, Kamer Karabektaş, Mert Asutay, Musa Arslanali, Oğuzhan Oğuz, Ömer Naci Boz, Samet Silme, Seda Yılmaz, Şirin Asutay, Yasemin Tunca ve Yılmaz Aydın'ın rol aldığı Sızı, kullanılan Mapping tekniğiyle de dikkat çekiyor. Dekorun projeksiyonla sahneye yansıtılmasıyla derinlik ve zenginlik kazandırılıyor. Sızı, 19- 22 Nisan tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tiyatroseverlerle buluşacak. Oyun önümüzdeki sezon da seyirciylebuluşmaya devam edecek.

Kardeşliğe odaklandık

Sızı'yı oyuna dönüştürmeden önce bir roman olarak kaleme aldığını belirten Efiloğlu, "Beş yıl önce tiyatroya gelince Kubilay hocamın tavsiyesi üzerine sahneye uyarladık. Bizim sevdamız Anadolu. Oyunda da dediği gibi 'Ruhun sıvasıdır Anadolu'. Referanslarımız çok kuvvetli. Anadolu üzerinde kurulan tuzakları tek tek anlatmak lazım" diyor. Sızı'nın yönetmeni Kubilay Penbeklioğlu ise "Hırslarının kurbanı, anarşizm peşinde olan insanların kaderi hiç değişmiyor. Akıtmaya çalıştıkları kanın içinde boğuluyorlar. Sızı, bizi bu oyunlarda kurtaran sevgiye ve kardeşliğe odaklanıyor" yorumunu yapıyor.

#İBB
#Şehir tiyatroları
7 yıl önce