|

Moda rüzgarı Doğu'dan esiyor

Genç kuşağın yeni favorisi geleneksel motiflerle süslenmiş kıyafetler. İspanyol kollu işlemeli gömlekler, kaftanlar, dolama eşarplar, pullu sırt çantaları... Gençler için yeni tarzlar oluşturup hazırlayanlar ise kadınlar. Çeşitli kültürlere ait motiflerden hazırlanan kıyafetler moda rüzgarını Doğu'dan estiriyor

Gülden Kılıç
00:00 - 29/10/2006 Sunday
Güncelleme: 04:56 - 29/10/2006 Sunday
Yeni Şafak
Moda rüzgarı Doğu'dan esiyor
Moda rüzgarı Doğu'dan esiyor

Otantik kıyafetler, modern yaşamın tasarımda dayattığı standart çizgilerin dışına çıkmak isteyenler için zengin bir alternatif oluşturuyor. Doğu esintisini taşıyan kıyafetler, klasik modellerin dışına çıkmak isteyen tesettürlü bayanlar için de zengin bir koleksiyon sunarken, rahat giyimi tercih eden bayanlara da hitap ediyor.

Türk ve dünya kültürüne ait geleneksel motiflerden yola çıkarak hazırlanan bu kıyafetler, piyasada Avrupa rüzgarıyla oluşan moda anlayışından sıkılanlar için de farklı tercih anlamına geliyor. Özellikle son yıllarda çekilen dizilerin Türkiye'deki yerel motifleri ve giyim konusundaki kültürel zenginlikleri ekrana taşıması, farklı bölgelere özgü kıyafetlerin başrol oyuncuları tarafından giyilmesi bu trendi daha da alevlendirirken, ayakkabısından takısına, kıyafetinden aksesuarına yeni trendin sektörünü de beraberinde getiriyor.


Oyuncular da giyiniyor

Geleneksel motifler ve modellerden yola çıkılarak alternatif kıyafet tasarlayan firmaların sayısı her geçen gün artıyor. Bunlardan biri olan Elda Giyim'in sahibi Nurten Eken, Hindistan geleneksel giyim tarzından yola çıkarak farklı illere özgü modeller hazırlamış. Modeller beğenilince de Hindistan'da giyim atölyesi açmış. Türk ve Hint kıyafet kültürlerini harmanlayarak hazırlanan bu modeller bir çok dizide oyuncuların da tercihleri olmuş.

Otantik Crazy'nin sahibi Gülen Çil de, otantik kıyafetlere gösterilen ilgiyi keşfedince de eşiyle birlikte Fatih'te mağaza açmış. Çeşitli ülkelere ait geleneksel kıyafetleri Türk motifleriyle süsleyerek müşterinin beğenisine sunan Çil, gördükleri ilgiden memnun. Kıyafetlerde kullandıkları Türk motiflerinin çeşitli yörelere ait olduğunu söyleyen Çil, bu motifleri uzun bir araştırmanın sonucunda ortaya çıkardıklarını anlatıyor.

Otantik kıyafetlerin ilgi görmesinin ardından otantik takılara da rağbet artıyor. Otantik takı tasarımı yapan Semra Aşçıoğlu'nun ilham kaynağı ise Kuran'ı Kerim sayfalarının kenarına işlenen tezhipler, ebru desenleri, çini işlemeleri ve şehzade kıyafetlerindeki desen ve motifler.


Tarihi bileziğe işliyor

Yıllardır müzelerdeki Osmanlı ve Türk desenlerini inceleyerek kendi hayal dünyasında yeni takı modeller üreten Aşcıoğlu genelde üst düzey yöneticilere takı hazırlıyor. Aşçıoğlu, takılarına adeta tarihi işliyor.

17 years ago