|

'Moskova'daki Türk festivali geleneksel hale getirilebilir'

Moskova’daki Krasnaya Presnya parkında üç günlük Türkiye festivali yapıldı. Bu etkinliğin, gelecek sene ve özellikle Rusya ve Türkiye’nin karşılıklı kültür ve turizm yılı olarak ilan edilen 2019 yılında, daha büyük ölçekte ve daha büyük bir katılımla düzenlenmesi planlanıyor.

Yeni Şafak
16:54 - 21/06/2017 Çarşamba
Güncelleme: 16:55 - 21/06/2017 Çarşamba
Diğer
Festivale Cumartesi günü 70 bin, Pazar günü de yaklaşık 100 bin kişinin geldiğinden söz ediliyor.
Festivale Cumartesi günü 70 bin, Pazar günü de yaklaşık 100 bin kişinin geldiğinden söz ediliyor.

Moskova’daki Krasnaya Presnya parkında üç günlük Türkiye festivali yapıldı. Bu etkinliğin, gelecek sene ve özellikle Rusya ve Türkiye’nin karşılıklı kültür ve turizm yılı olarak ilan edilen 2019 yılında, daha büyük ölçekte ve daha büyük bir katılımla düzenlenmesi planlanıyor.

Festivalin yapımcıları ve katılımcıları, Türkiye Festivali'nin gelecek yıl ve Rusya ve Türkiye’nin karşılıklı kültür ve turizm yılı olarak ilan edilen 2019 yılında daha büyük ölçekte ve daha büyük katılımla düzenleneceği görüşünde. Festivalin yapımcısı ve organizasyon komitesi başkanı Zelimhan Zarmayev, yapılmış festival ve bundan sonraki planları Sputnik'e değerlendirdi.

Rusya'da bir ilk

Zarmayev, şu ifadeleri kullandı: "Buna benzer bir kültür ve eğlence programı daha önce Rusya’da hiçbir ülke yapmamıştı. Çok dolu bir etkinlik oldu. Misafirlerimizi mutlu edebildiğimizi sanıyorum. Festival, sadece eğlence ve dekorasyonla sınırlı değildi, burada gerçek Türkiye’yi göstermeye çalıştık, Türkiye’nin atmosferini Moskova’da yaşatmaya çalıştık. Güneşli hava da buna müsaitti. Moskova’ya yaz adeta festivalle birlikte geldi. Etkinliğimizle ilgili sosyal medyadan onbinlerce olumlu yankı aldık. Türkiye’nin ayrım yapmadan bütün misafirleri karşılamaya hazır olduğu gibi biz de festivalin, bütün yaş kategorileri için enteresan olması için büyük özen gösterdik. Biz bu etkinliğin geleneksel ve uzun vadeli yapmayı planlıyoruz. 2019 yılı, Rusya ve Türkiye’nin karşılıklı kültür ve turizm yılı olarak ilan edildi. 2019 yılında olduğu gibi önümüzdeki sene de biz böyle bir festivali ama çok daha büyük kapsamlı yapmayı planlıyoruz. Bu sene sadece bir ilk adımdı. Ama yine de çok muhteşem bir olay oldu."

"Bu kadar kalabalık beklemiyordum"

Festivalin katılımcılarından, 'Rusya-Türkiye: 500 Yıllık Çalkantılı Komşuluk' kitabının yazarı İvan Starodubtsev ise, etkinlikle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: "Burada gördüğüm ve yaşadıklarım bütün beklentilerimi aştı. Festivalin kalabalık geçeceğini bekliyordum, ama bu kadar çok kalabalık olacağını açıkçası beklemiyordum. Cumartesi günü 70 bin, Pazar günü de yaklaşık 100 bin kişinin geldiğinden söz ediliyor. Cuma günü, her ne kadar hava çok yağmurlu olsa da insanlar burada şemsiye altında geziyorlardı. Aktif bir şekilde etkinliklere katılıp farklı pavilyonları ziyaret ediyorlardı. ‘Bilinmeyen Türkiye’yi anlattığım standıma da pekçok insan geldi."

"Türkiye kendisini, kültürünü, tarihini tanıttı"

Etkinliğin turistik fuarlara nispeten daha etkili olduğunu söyleyen Starodubtsev, sözlerini şöyle tamamladı: "Bence her şey çok iyi geçti. Organizatörlere göre bu etkinlik, diğer ülkelerin de yer aldığı sıradan bir turistik fuardan çok daha etkili oldu. Burada Türkiye bir taraftan tek başına ve sadece kendisini tanıttı. Diğer taraftan da sadece turizmi değil, kendi kültürünü, tarihini, geleneklerini ve mutfağını tanıttı. Bütün bunlar birlikte bence ülkenin olumlu imajını oluşturup Rusyalıların, tatillerini geçirecekleri bir yer olarak Türkiye’yi seçmelerine neden olabilmektedir. Olumlu yankı ve elde edilen sonuçlara bakılırsa festival önümüzdeki sene de yapılacaktır."

#Moskova
#Krasnaya Presnya
#Türk festivali
7 yıl önce