|

Mübarek’in beraatı ve akıllara takılan soru

Sisi rejimi ile Mısır’da hayat pahalılığı, işsizlik ve ekonomik kriz halkın birinci gündemini oluşturuyor. Hüsnü Mübarek’in bu kriz ortamında hakkındaki suçlardan beraat etmesi fazla yankı bulmadı.

Yeni Şafak
04:00 - 9/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 05:07 - 9/03/2017 Perşembe
Yeni Şafak
İLLUSTRASYON: CEMİLE AĞAÇ YILDIRIM
İLLUSTRASYON: CEMİLE AĞAÇ YILDIRIM
Abdullah Aydoğan- Kahire


Tunus'tan esmeye başlayan Arap Baharı rüzgarlarının ikinci durağı olan Mısır'da 2011 yılında gerçekleştirilen 25 Ocak Devrimi olayları esnasında hayatını kaybeden yüzlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek beraat etti.



Mahkemenin beraat kararının açıklanmasının ardından mahkeme salonunda bulunan Mübarek'in oğulları Cemal ve Ala'nın “Elhamdülillah, Allahu ekber.” Dediği kameralara yansıdı.



Mübarek hakkında beraat kararını veren yargıcın, Müslüman Kardeşler (Ihvan) üyeleri hakkında casusluk davasından verilen idam kararlarını da bozan yargıç olması gözlerden kaçmadı.



FARKLI TEPKİLER


Beraat kararına haliyle farklı tepkiler geldi. Mısır'ın iki büyük futbol kulübünden birisi olan Zemalik'in başkanı, milletvekili Murtada Mansur telefonda bağlandığı bir televizyon kanalında, Mübarek'in bir kahraman olduğunu ve isminin metro istasyonlarına tekrar verilmesi gerektiğini söyledi.



25 Ocak Devrimi'nin ardından kurulan Devrim Gençleri Koalisyonu üyesi ve Dustur Partisi'nin önemli isimlerinden Şadi Gazali Harb ise, Mübarek'in beraatına tepki gösterdi.



Sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda Harb, “Tarih Mübarek'in beraat kararına sebep olanları yargılayacaktır. Üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin şehitlerin hakkı alınacak. Mübarek'in yargısı asrın tiyatrosudur.” Dedi.



Mübarek'in avukatı Ferid ed Dib'in ifadesine göre, zamanın Mısır Başbakanı Hazim el Biblavi tarafından 20 Ağustos 2013 tarihinde alınan ev hapsi kararı da düşmüştür. Mübarek'in Mısır dışında bir kuruşu bile olmadığını söyleyen Dib, Mübarek'in Mısır Hava Kuvvetleri Generali olarak emekli maaşı alacağını söyledi.



Mısır yasalarına göre devletin emekli Cumhurbaşkanlarına ikameti için bir ev tahsis etmesi gerektiğini ifade eden Mübarek'in avukatı, Mübarek'in göstericilerin öldürülmesi emrini vermediğini, tam tersine Cumhuriyet Muhafızlarına, “ikamet adresime kadar gelmiş olsalar bile eylemcilere iyi davranın, yatak odama girdiklerini görseniz dahi ateş etmeyin” diye talimat verdiğini aktardı.



11 Şubat 2011 tarihinde devrilen Mübarek, Kahire Ceza Mahkemesi'nde yargılanmış ve Haziran 2012'de 239 göstericinin öldürülmesine iştirak etmekten suçlu bulunarak müebbet (25 yıl) hapis cezasına çarptırılmıştı. Söz konusu karar Mursi döneminde Temyiz Mahkemesi tarafından bozuldu. Yeniden yargılanan Mübarek, hakkında açılan bütün davalardan beraat etti.



25 Ocak Devrimi'nin başarıya ulaştığı 11 Şubat 2011 tarihine kadarki süreçte hayatını kaybedenler ilk resmi rakamlara göre 365 kişiydi. Nisan ayında sağlık bakanlığı tarafından yapılan açıklamada sayı 384 olarak düzeltildi. Ülkenin bütün sağlık birimlerinin bildirmiş olduğu verilerin toplamı ise 840 kişinin öldüğüne işaret etmektedir.



MISIRLILARIN DERDİ İŞSİZLİK VE EKONOMİK KRİZ


Mübarek'in beraat kararına bazı liberal devrimci grupların dışında ciddi bir tepki gelmedi. Ülkede devrimden sonraki ilk yıllarda yaşanan güvensizlik ve istikrarsızlık ortamı, son dönemde ise iyice kendini hissettiren hayat pahalılığı, işsizlik ve ekonomik kriz Mısırlıları Mübarek dönemini aratır bir hale getirdi.



Halkın kahır ekseriyetinin Mübarek'in beraatını memnuniyetle karşılamasının asıl nedeni bu olsa gerektir. Ancak akıllara takılan, “devrim esnasındaki olaylarda 1000'e yakın eylemciyi kimin ördürdüğü?” sorusudur.



Gözlemciler, Mübarek'in beraat ettiğini ve yargı kararına saygı duyulması gerektiği, ancak göstericilerin öldürülmesi konusunun ardan yıllar geçse bile tekrar gündeme geleceğini öngörmektedir.





#Sisi
#Mısır
#Hüsnü Mübarek
#Tunus
7 yıl önce