|

Mürekkebi kurumadan kitap fuarındalar

Tüyap 34. İstanbul Kitap Fuarı kapılarını açtı. Yayınevleri için fuar demek binlerce okuyucu demek. E bu binlerce okura yeni kitaplar sunmamak olmaz. İşte yayınevlerinin henüz mürekkepleri kurumayan kitapları...

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/11/2015 Cumartesi
Güncelleme: 17:42 - 6/11/2015 Cuma
Yeni Şafak

Boş zamanlarında değil hayatının her anında kitap okuyanların fuarı Tüyap İstanbul Kitap Fuarı bugün başladı. Bu yıl fuarın 34. yılı. İstanbul'un da plaka kodu 34 diyerek herhangi bir matematik fıkrasına girmeye gerek yok. Senede bir kereliğine de olsa Büyükçekmece'ye gitme, metrobüse binme sebebimiz olan fuarın bu yılki teması 'Mizah: Hayata Gülümseyerek Bakmak', onur çizeri ise Tan Oral. Fuara 750 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. Yayınevleri için fuar demek binlerce okuyucu demek. E bu binlerce okura yeni kitaplar sunmamak olmaz. İşte fuarın yeni çıkanları:



BİR EFSANE DAHA GELİYOR


Harper Lee'nin 55 yıl sonra yazdığı Go Set a Watchman Türkçe adı Tespih Ağacının Gölgesinde Püren Özgören çevirisiyle Sel Yayınları'ndan 4 Kasım'da çıktı. Daha yayınlanmadan son yılların en büyük edebiyat konusu haline dönüşen kitap, Amerikan edebiyatının başyapıtlarından biri olan Pulitzer ödüllü Bülbülü Öldürmek'in unutulmaz karakteri Jean-Louise “Scout” Finch'in 20 yıl sonra New York'tan çocukluğunun geçtiği kasabaya, babası Atticus Finch'in yanına dönmesini anlatıyor. Sel'in bu ay çıkan yeni kitapları ise şöyle: (David Harvey) Neoliberalizmin Kısa Tarihi, (Melisa Kesmez) Bazen Bahar, (Jeanette Winterson) Normal Olmak Varken Neden Mutlu Olasın, (William S. Burroughs) Son Sözler, (Brett Kahr) Freud'dan Hayat Dersleri, (Özgür Çakır) Yükşehir.



MEHMET KAPLAN 100 YAŞINDA


Dergah Yayınları fuara iyi hazırlanan bir yayınevi. Dergah, Mustafa Kutlu'nun “Hesap Günü” adlı yeni kitabını fuarda okuyucularına sunuyor. Bu sene yayınevinin yazarlarından Mehmet Kaplan'ın doğumunun 100. yılı. Bu münasebetle Kaplan iki yeni kitapla anılacak. Birinci kitap Kaplan'ın Yunus Emre hakkında yazdığı deneme ve makalelerini bir araya getiren “Yunus Bir Haber Verir…” isimli kitabı. İkinci kitap, Tanpınar hakkında yazdığı yazılardan oluşuyor: “Yavaş Yavaş Aydınlanan Tanpınar” Bu isim Tanpınar'ın bir şiirinden esinlenilerek seçilmiş. Ayrıca Şinasi Tekin'in “Eski Türklerde Yazı, Kağıt, Kitap ve Kitap Damgaları” kitabıyla, felsefe dizisinden Siyaset Felsefesi, Akılcılık, Ahlak Felsefesi Yazıları, tarih serisinden II. Meşrutiyet Basınında Halkçılık Köycülük Sosyalizm, Şark Cephesi'nden Kore'ye Bir Türk Generali: Tahsin Yazıcı'nın Askerlik Serüveni, Kafkas Cephesi'nin I. Dünya Savaşı'ndaki Lojistik Desteği okura sunulacak.



ANAR'A 20. YIL ANISINA


İhsan Oktay Anar›ın çok okunan yapıtı Puslu Kıtalar Atlası'nı bilmeyenimiz yoktur. İletişim Yayınları'ndan çıkan kitap 20. yılına özel bir baskıyla okurlara sunuluyor. İlk baskısında kullanılan kapak tasarımının güncellenmiş bir versiyonuyla hazırlanan kitap, ciltli ve şömizli olarak basılmış. İletişim'in okurlarına sunduğu yeni kitaplar ise şöyle: Haluk Kulaçoğlu'nun doktorlardan hemşirelere, aşıklardan öğrencilere, günlük hayatın keşmekeşi içinde hep gördüğümüz ancak fark etmeden yanlarından geçtiğimiz insanların hikâyelerini anlattığı Hep Uzağa Pek Ağır, Türkiye'nin zihniyet haritasını çıkaran Murat Toklucu'nun Nurcihan'ın Çamaşırları ve Diğer Meseleler, ve Levent Cantek'in yazdığı, Berat Pekmezci'nin çizdiği Uzak Şehir.



PEYGAMBERLERDEN ÇOCUK EĞİTİMİ


Hayykitap'ın Tüyap'ta okuyucusuyla buluşacak 5 yeni kitabı var. (Bige Güven Kızılay) Kehribar Zamanında Aşk, (Caner Yaman) Âşıktım Hatırlamıyorum, (Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu) 30 Günde 10 Yıl, (Murat Kutlu) Sıradışı Osmanlı, (Hatice Kübra Tongar) Fıtrat Pedogojisi: 2 Peygamberlerin Çocuk Eğitimi Metotları. Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren Tongar'ın kitabı Hz. Âdem'den Hz. Muhammed'e peygamberler çocuk eğitim metotlarını anlatıyor.



BİR ÇANTA DOLUSU KİTAP


Fuar olur da indirim olmazsa olmaz. Çoğu okurun alacağı kitapların listesini şimdiden yaptığının biliyoruz. Timaş Yayınları'nın fuara özel yüzde 25-30 civarında bir indirimi olacak. Özellikle çocuk kitaplarında daha yüksek indirimler okurları bekliyor. Timaş'ın fuarda lansmanını yapacağı iki kitabı bulunuyor. (Eric Schmidt, Jonathan Rosenberg) Google Nasıl Yönetiliyor ve Steve Jobs Olmak çok iyi bir serinin başlangıç kitapları. Devamı gelecek olan bu seride kült kitaplar yer alacak. Diğer kitap ise Nazan Bekiroğlu'nun ilk baskısı 100 bin olan Mücella isimli romanı. Timaş'ın fuara özel Bir Çanta Dolusu Kitap projesi var. Kitaplar, çok estetik, özel tasarımlı bez çantalar, şeritlerle birlikte okura sunulacak.



HİÇ GÖRÜNMEYEN İSTANBUL


Yapı Kredi Yayınları da fuara özel kitaplarıyla dikkat çeken bir başka yayınevi. J.K. Rowling'in bol ödüllü, dünyada satış rekorları kıran Harry Potter serisinin ilk kitabı “Harry Potter ve Felsefe Taşı”, Jim Kay'in yüzden fazla muhteşem resimle zenginleştirdiği özel baskısıyla sadık hayranlar ve yeni okurlar için büyük fırsat. Orhan Pamuk'un arşivlerden seçtiği eski fotoğraf ve resimlerle hazırlanan “Resimli İstanbul – Hatıralar ve Şehir” kitabında bugüne kadar görmediğiniz bambaşka bir İstanbul var. Yayınevinin diğer kitapları ise şöyle: (Thomas Bernhard), Kireç Ocağı, (Dikmen Gürün) Tiyatro Benim Hayatım: Yıldız Kenter'in Hayat Hikayesi, (Niyazi Berkes) Türk Düşününde Batı Sorunu, (Marcel Proust) Üst Kat Komşusuna Mektuplar, (Alistair Hicks) Küresel Sanat Pusulası.



AHMET ULUÇAY KİTAPLIĞI


Klasik Yayınları'nın da fuara özel yeni kitapları var. Aynur Can ve Mahmut Doğan'ın hazırladığı Bir Şehir Kurmak: Turgut Cansever'le Konuşmalar, Aliya İzzetbegoviç'in Doğu Batı Arasında İslam, Mehmet Ali Büyükkara'nın Çağdaş İslami Akımlar, Shaikh M. Ghazanfar'ın Ortaçağ İslam İktisat Düşüncesi, Pehlül Düzenli'nin hazırladığı Gayri-Müslimlere Dair Fetvalar yayınevinin yeni kitapları arasında. Küre Yayınları'nın yeni kitapları ise şunlar: Küller ve Kemikler, (Ahmet Uluçay), Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, (Ahmet Uluçay), Otorite Nedir, (J.M. Bochenski), Doğu'nun Kapısı Venedik, (Maria Pia Pedani), Modernlik Küreselleşme ve Türkiye'nin Kimlikler Evreni, (Mehmet Karakaş). Küre Yayınları önümüzdeki aylarda Uluçay'la ilgili 2-3 daha hazırlayıp bir Ahmet Uluçay Kitaplığı'nı sinemaseverlerle buluşturmak istiyor.



TARİH KİTAPLARI ÖNE ÇIKIYOR


Tezkire Yayınları, Kurtuluş Kayalı'nın Sinema Bir Kültürdür, Necdet Subaşı'nın Tedavüldeki Kitaplar Kritik Öyküler, Yakup Kahraman'ın Modern Türk Düşüncesinde Hermenötik ve Abdülaziz Kıranşal'ın İslami Solun Müfessiri yeni kitapları ile fuara katılıyor. Yeditepe Yayınevi'nin yeni kitapları da şunlar: Bozkırın Yitik Çocukları Juan-Juan'lar (Kürşat Yıldırım), Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na Girişi (Ali Kaşıyuğun), 16. Yüzyılda Ayntâb Şehri (İbrahim Etem Çakır), Muhteşem Valide Kösem Sultan (Erhan Afyoncu), Ölüme Yürüyüş Sarıkamış Dramının Romanı (Cemalettin Taşkıran), Selçuklu Arslanı (Erhan Akhan), Osmanlı Hizmetinde Bir Mühtedî: Humbaracı Ahmed Paşa (Uğur Demir), Turhan Sultan (Erhan Afyoncu & Uğur Demir). Yeditepe tarih kitaplarıyla göze çarpıyor. Ataç Yayınları'ndan da bir kitabımız var. İsmail Tokalak'ın Futbol Dünyasında Soygun ve Sömürü farklı bir okur kitlesine sesleniyor.



FUARDA İLK KEZ


Tüyap İstanbul Kitap Fuar'ına ilk kez katılma heyecanı yaşayan Matbuat Yayın Grubu, bu heyecanını 11 adet yeni kitabıyla ikiye katlıyor. Ortadoğu uzmanlığı ile bilinen İngiliz gazeteci Robert Fisk'in 3 kitabı birden fuar haftasında yayınlanıyor. “İsrail Yazıları”, “Cezayir Yazıları” ve “Mısır Yazıları” kitaplarından oluşan seriyi, fuar sonrasında yayınlanacak “Suriye Yazıları” takip edecek. Yayınevinin diğer kitapları ise şöyle: (Klaus Dodds, Sean Carter )Uluslararası Politika ve Film: Mekan, Vizyon, Güç, (Refik Dost) Tarih İçin Anlatıyorum, (J. M. Berger) Cihad Joe: İslam Adına Savaşa Giden Amerikalılar. (Yusuf Yılmaz Araç) Elma Bahçesi, (Ender İmamoğlu) Sevi'ye, (Ha Jin) Bir İhanet Haritası, (James Naughtie) Temmuz Cinneti, (Gerald Seymour) Onbaşının Karısı ve (Olen Steinhauer) Kahire Olayı.



YASAKLARA RAĞMEN BİLİMKURGU


Çin Kültür Devrimi'nden üç sene önce doğan Liu Cixin, Mao Zedong›un bilimkurgu kitaplarını yasaklamasına rağmen, Jules Verne, H. G Wells ve sovyet bilimkurgu kitaplarıyla büyümüş ve bu kitaplardan ilham almış. Yedi yıl evvel basılan Üç Cisim Problemi ilk kez Çince aslından çevrilerek İthaki Yayınları›ndan basılıyor. İthaki›nin bir diğer yeni kitabı ise Özlem Türk›ün Annemin Gelini Olur musun›un 2.si. Ganj Yayınları, Meleklerin Dili ve Kendinle Başla, Yabancı Yayınları Julia'nın Şarkısı (Charles-Sheehan Miles) isimli kitaplarla fuara hazır.



ÇOCUKLAR İÇİN EDEBİYAT


İyi bir okur çocukluktan yetişir. Çocuğunun ileride okur yazar olmasını isteyen ebeveynler fuara çocuklarıyla beraber geliyor ama çocuk kitaplarıyla ilgili pek bilgi sahibi değiller. Çocuklarınızı yönlendirme konusunda yetersiz kaldığınızı düşünüyorsanız size birkaç önerimiz var. Damla Yayınları›ndan çıkan Mucit Torunu Olmak Kolay Değil ve Ramazan Çocukları, çocuğunuz için iyi bir seçim olabilir. Can Çocuk Yayınları, fuar heyecanına heyecan katan yeni kitabı Karadankaçanlar ilk kez İstanbul Kitap Fuarı'nda okurla buluşacak. Usta yazar Luis Sepulveda'nın yeni kitabı Miks, Maks ve Meks'in Öyküsü Can Çocuk raflarında fuar ziyaretçilerini bekliyor. YKY'nin (Élisabeth Marrou) Bil Bakalım Nerede?, (Yalvaç Ural) Kayıp Ülkenin Çocuğu, Hayatı Değiştiren (Sophie Crépon) Buluşlar Ansiklopedisi, (Nigel Smith) Nathalia Pissurat ve Dünyanın En Utanç Verici Babası genç okurlarını bekleyen diğer kitaplar.


Koton Kitap, çağdaş bir yunan romanı olan “Kırmızı Rugan Ayakkabılar”ı okuyucusuyla buluşturuyor. Bir Rum ailesinin 19. yüzyılın ortalarında Zakinthos'ta başlayıp bugüne uzanan uzun yolculuğunu, bu ailenin tarihin kaderlerini mühürlediği tutkuyu, aşkı, yaratıcılığın sevincini, başarısızlığı, yalnızlığı, aile sıcaklığını tanımış erkeklerini ve kadınlarını anlatan etkileyici bir roman. Notos Kitap'tan Neslihan Önderoğlu'nun Filler ve Balıklar'ı, Faruk Ulay'ın da Ağıtlar'ı yeni kitaplar arasında.



İÇERİK ZENGİNLİĞİ SÜRÜYOR


1956 yılından bu yana sunduğu eserlerle Türk okuyucusunu zengin içerik ve yüksek baskı kalitesiyle buluşturan İş Kültür Yayınları, Hasan Âli Yücel Klasikleri Dizisi'ne yeni kitaplar ekliyor. Divan, David Strauss- İtirafçı ve Yazar, Tarihin Yaşam İçin Yararı ve Sakıncası, Eğitici Olarak Schopenhauer, Richard Wagner Bayreuth'ta ve Şamdancı dizinin yeni kitapları. Modern Klasikler Dizisinde Gömülü Şamdan, Olağanüstü Bir Gece ve Gezgin kitapları dikkat çekiyor. Tarih-Araştırma/İnceleme bölümünde Siyah Rus, Nietzche'nin Sorrento Yolculuğu, Dünyanın Durumu 2015, Türk Aydınlanması, 1894 Depremi, Devlet-i Aliyye III, Osmanlılardan Günümüze Doğu Akdeniz Kentleri. Yayınevinin diğer kitapları ise şöyle: Kubilay Han, Malta Mektupları, Hayal Kahramanları, Bir Gün, Seçme Öyküler/ Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Konuşmanın İmkansızlığı Üzerine Bir Diyalog, Birinci Çoğul Şarkı.



STANDLARI İHMAL ETMEYELİM


Yakomoz Yayınları, iki yeni çocuk kitabı Çıtı Pıtı Masallar ve Piti Piti Masallar ile Tüyap'ta olacak. Yetişkinler içinse Sessiz Çığlık kitabı standlardaki yerini alacak. Bunlar yayınevinin yeni kitapları ama diğer kitapları için Yakamoz standına bir göz atın. Everest Yayınları'nın bu hafta sizlerle buluşturduğu üç yeni kitabı var. Müge İplikçi'nin Babamın Ardından isimli romanı savaşın acımasızlığını, insanların geçmişlerinden kopartılıp geleceğe sürüklenmelerinin ardındaki kirli oyunları, bir kız çocuğunun tertemiz ağzından anlatıyor. Mario Levi'nin son derece yenilikçi hatta postmodernist romanı Bu Oyunda Gitmek Vardı, hem birkaç katmanda hem de birkaç düzlemde oyun(lar) kuruyor. Everest'in İlk Roman Ödülü'nü kazanan Bora Aşık'ın 'Geceyi Atlatabilmek' yayınevinin yeni kitapları arasındaki yerini alıyor.



DERİNLEMESİNE OKUMALAR YAPIN


Arkeoloji Sanat Yayınları bu hafta Cengiz Bektaş'ın Füreya Koral'la Söyleşi 2015, Antalya 2015, Kıyılarımızı Yağmalayanlar 2015, Azra Erhat Mektupları-1 / 2015, Azra Erhat Mektupları-2 2015 kitaplarını çıkarıyor. Yayınevinden çıkan diğer kitaplar da şöyle: (Sam Osmanagich )Yeryüzündeki Piramitler ve Bosnanın Kayıp Piramitleri, (Gülnar Önay) Doğada ve Bahçede Tek Başına Yaşam ve Mutluluk Üzerine, (Ruşen Keleş) Kent Kentsel Siyaset ve Çevre Yazıları, (Tuba Ökse) Arkeolojik Çalışmalarda Seramik Değerlendirme Yöntemleri, (Nilgün Cön) Dışavurumcu Şiir, (Nilgün Cön) Tanrıça Ruloları Xperia, (Antonia Sagona) Arkeolojik Veriler Işığında Türkiye'nin En Eski Kültürleri, (Mustafa Tolay) Dante ile Düşünce ve Sanat, Çölü Fethetmek/ Geç Antikçağda Mısır Manastırları, (Murat Durukan) Mersin'den Tarsusa Kılıkıa Kıyılarındaki Kayıp Kentler, (Erkan ILDIZ) Eski Çağda Bankacılığın Doğuşu ve Gelişmesi, (Havva Mutlu) Pamukkale Leylek Yuvası, (Havva Mutlu) Tormesli Lazarillo, (Guntram Koch) Erken Hıristiyan Sanatı, (İsmail Kaygusuz) Hıristiyanlığın Heterodoks Akımları ve Alevilikteki Kurumsal Kalıtları.


#İhsan Oktay Anar
#Füreya Koral
#Çölü Fethetmek
#Çıtı Pıtı Masallar
8 yıl önce