|

Naftalin kokulu öyküler

Hepimizin duyduğunda bizi maziye götüren şarkılar vardır. Bir de o şarkıları söyleyen sesler..

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/11/2015 Cumartesi
Güncelleme: 15:50 - 6/11/2015 Cuma
Yeni Şafak

Özellikle akşamları oturup radyonun başına açarız en sevdiğimiz kanalı, eskileri yad ederiz. Naftalin kokulu anıları doldururuz yüreğimize. Hele hayatta bazı kötü tecrübeler hoş tecrübelerin hepsi kötüdür, yaşlandığımızı hatırlatır. Ama bazen yaşlanmak da güzeldir. Yaş almak... “Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden, eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak” der şair. Onun gibi... Geçmişi yad ederken öyküler size eşlik etsin istiyorsanız 'Benim Şarkım' tam size göre. İflah olmaz bir nostalji düşkünüyseniz elinizden düşürmeyeceğiniz kitap, çeşitli yazarların öykülerinden derlenmiş. Bakmayın naftalin kokulu öyküler dediğimizi hissettikleri itibarıyla öyle, yoksa gayet güncel öyküler var kitapta.



HER HİKAYE BİR ŞARKI


Cihan Aktaş, Bülent Ata, Fatma Atıcı, Ahmet Büke, Zeynep Delav, Sedat Demir, Esra Demirci, Melike Günyüz, Fatma Akkubak İşler, Yıldız Ramazanoğlu, Güray Süngü, Yunus Emre Tozal, Sadık Yemni'nin kaleme aldığı on üç öykü yer alıyor Benim Şarkım'da. Her bir öykü bir şarkı ile ilişkilendirilmiş. Mesela Cihan Aktaş'ın 'Misafir Odası' isimli öyküsüne Beklenen Şarkı eşlik ediyor. Bülent Ata'nın Beyaz Elbise'sine 'Shape of My Heart', Fatma Atıcı'nın Altın Kafes'ine 'Bülbülüm Altın Kafeste... Başka türlüsü de düşünülemezdi galiba. Kitabı arayıp okumak isteyenler için yayınevi bilgisini de verelim. Kitap Erdem Yayınları kitaplığından çıktı.


Göründüğü üzere aslında birbirinden farklı türlerde şarkılar var. E öyküler de öyle. Hepsinin farklı bir dili, anlatımı, üslubu, mevzusu var. Bir edebiyat meraklısı iseniz ve şarkılar sizi söylüyorsa en azından siz öyle düşünüyorsanız Benim Şarkım'ı muhakkak okumalısınız. Hatta okurken kendinize öykülerin sırasına göre bir 'playlist' oluştursanız daha iyi edersiniz. Pazarları uzun yürüyüşlerin sonunda bir ucuna sığındığınız bankta aklınıza gelen hikayeler vardır, babanızın, annenizin veya bir büyüğünüzün anlattığı. Şu hayatta hepimizin bir büyüğü var zaten. Hayat bunun için de güzel. Başımızda bir büyüğün olması ve ondan nasihatler dinlemek. Yoksa nasıl çekilirdi her şey. İşte bu hikayelerin verdiği tadı veriyor Benim Şarkım.



YALNIZ DEĞİLİZ MASUM DA


Bir şarkı vardır dünyaya gelirken de yalnız olduğumuzu hatırlatan. Bir şarkı da vardır yalnız da masum da olmadığımızı anlatan. Bir de öyküler vardır bam telimize dokunan. Yollar vardır, aşılacak tepeler, düzlükler vardır durup dinlenmelik, garipler vardır hayatın değerini sorgulatan, işsizler, aşıklar, dertliler, meçhuller... Liste uzayıp gider. Hepsinin ortasında biz varız. Kenarında bazen. Benim Şarkım'daki öyküler de sol yanımıza konulup okunacak öyküler. Herkesin ulaşabileceği yerde saklayın. İyi okumalar...


#Cihan Aktaş
#Bülent Ata
#Fatma Atıcı
#Ahmet Büke
#Zeynep Delav
#Sedat Demir
#Esra Demirci
#Melike Günyüz
8 yıl önce