|

"Nobel aldığımı ütü yaparken öğrendim"

"Çağımızın acıları ve cesaretini anıtlaştıran çok sesli eserleriyle" Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Belaruslu kadın yazar Svetlana Aleksiyeviç, haberi ütü yaparken aldığını söyledi.

Yeni Şafak
07:29 - 9/10/2015 Cuma
Güncelleme: 07:36 - 9/10/2015 Cuma

Nobel edebiyat ödülü sahibini buldu. Ödülün sahibi, gazeteci kimliğe sahip bir isim olan, Belaruslu kadın yazar Svetlana Aleksiyeviç oldu. Muhalif yazar, haberi evde ütü yaparken aldı.



İsveç Kraliyet Bilim Akademisi, bugün yaptığı basın toplantısında, 67 yaşındaki Aleksiyeviç'in "Çağımızın acıları ve cesaretini anıtlaştıran çok sesli eserleriyle" Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldüğünü açıklamıştı.



Ukrayna'nın Stanislav kentinde 1948'de dünyaya gelen Aleksiyeviç, 1972 yılında Minsk Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. Okuldan sonra hem yerel gazetelerde muhabirlik yapan hem de bir okulda ders veren Aleksiyeviç, daha sonra Neman adlı edebiyat dergisinde çalışmaya başladı.



Aleksiyeviç'in İkinci Dünya Savaşı, Sovyet-Afgan Savaşı, Çernobil faciası, Sovyetler Birliği'nin dağılması gibi olaylara tanıklık eden kişilerle yaptığı röportajlar büyük ilgi çekti.



Aleksiyeviç'in eserleri, birçok dile çevrildi. Türkçe'ye çevrilen eserleri arasında "Nazi İşgalinde Sovyet Kadınlar" ve "Çernobil'den Sesler: Nükleer Bir Felaketin Sözlü Tarihi" bulunuyor.



#Nobel Edebiyat Ödülü
#Svetlana Aleksiyeviç
#edebiyat
9 yıl önce