|

O hastalık için Urfa’da karabuğday yetiştirilecek

Çölyak hastalarının tükettiği glutensiz ekmekler için Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük tarafından yurt dışından getirilen karabuğday tohumları ekilecek.

Yeni Şafak
18:08 - 28/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 16:13 - 28/01/2016 Perşembe
IHA

Tigem Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Müdürlüğü'nde yetiştirilecek olan tohumlar mart ayı içerisinde toprakla buluşacak. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük'ün girişimleriyle yurt dışından getirilen 8 kilogram tohum, toprak ıslahı yapıldıktan sonra ekime en uygun zaman olarak belirlenen Mart ayı içerisinde ekilecek. Bin 300 metrekarelik bir alanda ekimi yapılacak olan tohumların ilk etapta tohum arttırmaya yönelik olarak ekilmesi planlanıyor. Yeteri düzeyde tohum elde edildikten sonra ise üretilen buğdaylar Çölyak hastalarının kullanımına sunulacak.



Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğan, girişimlerinden dolayı Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük'e teşekkür ederek, “Valimizle dernek çalışmalarımız ve derneğimize üye olan hastalarımızla ilgili yaptığımız görüşmede bizlere her türlü desteği vereceklerini belirtti. Yurt dışından tohum getirerek üretiminin yapılmasını sağlaması çölyak hastası kardeşlerimizi oldukça mutlu edecek bir gelişmedir. Sorunlarımıza gösterdiği duyarlılık ve hassasiyetten ötürü 738 Şanlıurfalı ve 80 Suriyeli üyemiz adına İzzettin Küçük'e teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.



Karabuğday nedir?


Karabuğday verimliliği buğdaya göre daha düşüktür. Yüzde 11 protein ve yüzde 2 yağ içerir. Bununla birlikte, kurak ve engebeli arazilerde ve serin iklimlerde yetişebilme özeliği vardır. Hızlı ürer, ayrıca zararlı otların gelişmesini engeller. Karabuğday gluten içermez, çölyak hastaları ve gluten alerjisi olanlar için uygundur.



Çölyak hastalığı nedir?


Çölyak hastalığı (Gluten Enteropatisi) bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Çölyak hastası olan kişiler buğdayda, arpada, çavdarda ve kesin olmamakla birlikte, yulafta bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir proteine tahammül edememektedir.

#çölyak
#karabuğday
#Şanlıurfa
8 yıl önce