|

Öfke ve gözyaşı

17 Ağustos Depremi'nin ikinci yıldönümünde gözyaşlarına öfkeli sloganlar karıştı. Birbirlerinin acısını paylaşan depremzedeler, "Devlet bizi unuttu" diye feryat etti.

Yeni Şafak
00:00 - 18/08/2001 Cumartesi
Güncelleme: 19:32 - 13/04/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye 17 Ağustos depreminin ikinci yıldönümünde hayatını yitirenler için ayaktaydı. Depremin merkez üssü Gölcük'te düzenlenen anma töreninde depremzedeler gözyaşlarına boğuldu. Gözyaşlarına öfkeli sloganların karıştığı gece boyunca depremzedeler "Devlet enkaz oldu çöktü" diye feryat ettiler. Marmara depreminin ardından ilçeden ayrılan çok sayıda depremzedenin ise anma törenleri için ilçeye geldikleri gözlendi.



Yalnız bırakıldık


Adapazarı ve Gölcükte toplanan halkın ortak görüşü ise "Devletin depremzedeleri kendi kaderlerine terk etmesi" yönünde oldu. Hükümetin kendileriyle ilgilenmediklerini belirten depremzedeler siyasilerin verdikleri sözleri tutmamasına da isyan ettiler. Bu arada Gölcük Belediyesi'nce Anıtpark'ta açılan Deprem Fotoğrafları Sergisi'nde, 17 Ağustos 1999'da yaşanan acılar yaklaşık 100 fotoğrafla dile getirildi. Sergiye büyük ilgi gösteren depremzedelerin bir bölümü, kendi evlerinin enkazını gösteren fotoğrafları görünce hüzünlendiler.



Kavaklı sahilinde ise amatör bir tiyatro topluluğunca, "Sizi Asla Unutmadık ve Asla Unutmayacağız" adlı tiyatro oyunu sahnelendi. 45 dakika süren oyunda, adeta kendi yaşamlarını izleyen depremzelerden bazıları gözyaşlarını tutamadı. Öte yandan bazı depremzedelerin deprem sonrası enkazda kaybolan yakınlarının fotoğraflarını göğüslerinde taşıdıkları gözlendi.



Gergin saatler


Adapazarı'ndaki depremzede vatandaşlar ise Marmara depreminin ikinci yıldönümü nedeniyle Atatürk Bulvarı'nda aralıklı olarak gösteri yaptı. Sivil toplum kuruluşlarının gece etkinliği düzenlemediği kentte, Atatürk Bulvarı'nda buluşan binlerce depremzede vatandaş, sorunlarını dile getiren konuşmalar yapıp, zaman zaman hükümeti eleştiren sloganlar attılar. Güvenlik güçlerinin çevrede önlem aldığı, ancak gerginliği artırmamak için müdahalede bulunmadığı gösteriler, olaysız sona erdi.



Siyasiler ilgisiz kaldı


Deprem bölgelerinde düzenlenen anma programlarına siyasiler ilgisiz kaldı. Gölcük Anıt Park'ta düzenlenen anma programına Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Mehmet Batuk'un dışında hiçbir siyasi katılmadı.



Deprem Dede mekik dokudu


Dün düzenlenen anma etkinliklerinde en fazla yorulan kişi Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara oldu. Prof. Işıkara gece boyunca Adapazı, Gölcük ve Yalova arasında mekik dokuyarak, düzenlenen toplantılarda çeşitli konuşmalar yaptı.



Deprem kayıpları kanayan yara


Depremde yakınlarını kaybeden aileler siyah tişörtlerin üzerine bastırdıkları resimlerle arama mücadelelerini sürdürüyorlar. Oğlunun enkaz altından çıkarıldığını belirten Metin Turgut, hastaneye kaldırıldıktan sonra bir daha Mete'sinden haber alamadığını söylüyor.



ANNENİN FERYADI-

Sinevizyon gösterisinde küçük bir çocuğun enkaz altından çıkarıldığı sahnede bir kadının baygınlık geçirmesi, heyecanlı anların yaşanmasına neden oldu. Enkazdan çıkarılan çocuğun annesi olduğu anlaşılan kadın, tedavi altına alındı. Evladını kaybeden anne, "Bu acı yüreğimden hiç silinmeyecek" diyerek gözyaşlarına boğuldu.



DEVLET ÜÇÜNCÜ KEFENİ GİYDİRDİ-

17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini yaşamış bir grup depremzede hükümete karşı tepkilerini kefen giyerek gösterdi. Depremzedelerin ellerindeki pankart ve dövizlerde, "Prefabriklere mahkum muyuz", "Depremzede idik konutzede olduk, "Devlet üçünçü kefeni giydirdi" ifadeleri yer aldı.


#Deprem
#Devlet
#Öfke
#Gözyaşı
23 yıl önce