|

Okumadan çiğ köfte yemeyin!

Geleneksel lezzetlerimizden çiğ köfte 7'den 70'e pek çoğumuzun vazgeçilmezi. Lezzetli olmasının yanı sıra besleyici özelliği ile de öne çıkıyor. Bağışıklığı güçlendirirken, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynuyor. Sadece bu kadar da değil. Yaz aylarında zayıflama çabalarına da katkı sağlıyor. Ancak 3 sıkımlık çiğ köfte yaklaşık 1 dilim ekmeğe eşit olduğundan aşırıya kaçmamak gerekiyor

Yeni Şafak
12:46 - 23/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 12:55 - 23/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Çiğ köfte hijyen ve temizlik kurallarına dikkat edilmeden yapıldığında bakteri yuvasına dönüşüyor.
Çiğ köfte hijyen ve temizlik kurallarına dikkat edilmeden yapıldığında bakteri yuvasına dönüşüyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan, çiğ köftenin sağlığa faydası olduğu kadar, kurallara dikkat edilmediğinde tam tersine zararlı hale gelebildiğini belirterek “Çiğ köfteyi satın alırken, tüketirken, saklarken dikkat etmemiz gereken önemli kurallar var. Özellikle bazılarının lezzet katması için çiğ köftenin içine koydukları Çin tuzu, insan sağlığına hem zararlı hem de bağımlılık yapan bir katkı maddesi. Pek çok hastalığa zemin hazırlıyor. O nedenle çiğ köfte satın alırken güvenilir markaları ve emin olduğunuz yerleri tercih edin" diyor.



Uzman Ceylan çiğ köfte tüketmeden önce dikkat etmeniz gereken 10 kuralı anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.



·Etlisini tercih etmeyin


Etli çiğ köfte; bağırsak paraziti, tifo, dizanteri, koli basili gibi gıda zehirlenmesine yol açan birçok bakteri ve virüs nedeniyle hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Bu nedenle etli çiğ köfte satışı yasak. Çiğ köftenin hazırlama ve saklama koşulları uygun olsa bile etli olarak tüketiminden kaçının.



·Çin tuzuna dikkat!


Çin tuzu hem lezzeti artırıcı hem de bağımlılık yapıcı bir katkı maddesi. Fakat pek çok hastalığa zemin hazırlıyor. Göz retina tabakası hasarından yağ birikimine, doyma mekanizmasında bozukluktan obeziteye, büyüme hormonu baskılanmasından pankreas hasarına, insülinde artıştan diyabete hatta böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlara yol açabiliyor. Hamilelerde de bebeğe zarar verebilecek tahribatlara neden olabiliyor. Bu nedenle satın alırken güvenilir markaları tercih edin.



·Bulyona dikkat


Etli çiğ köfte satışının yasaklanmasıyla et tadını sağlayabilmek için çiğ köftenin içerisinde et suyu aromasında bulyonlar fazlaca kullanılabiliyor. Ancak çiğ köfte sabah yapılıp akşama kadar tezgahlardan tüketiciye sunuluyor ve böyle olunca et suyu içeren bulyonlarda çok kolay bakteri üremesine yol açabiliyor. Bu nedenle güvenilir ve belirli izin belgelerine sahip markaları satın alarak bu riski en aza indirmeye çalışın.



·Günlük tüketeceğiniz kadar alın


Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gün. Ancak hazırlandıktan itibaren süre uzadıkça bayatladığından günlük tüketmek daha sağlıklı. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmıyor. Havayla temas eden çiğ köfte, süre geçtikçe ekşiyor. Çiğ köfteyi 3 günlük olduğunda kesinlikle tüketmeyin.



·Açıkta satılandan kaçının


Açıkta satılan çiğ köftenin besin zehirlenmelere neden olma olasılığı oldukça yüksek. Özellikle sıcaklığın fazla olduğu yaz aylarında uzun süre dışarıda kalan yiyecekler daha kolay bozuluyor. Açıkta satılan çiğ köftelerin tüketilmesi hele de yaz aylarında ciddi zehirlenmelere yol açabiliyor.



·Etiketini mutlaka okuyun


Çiğ köfte satın alırken etiketlenmiş ve Türk Gıda Kodeksi tarafından onaylanmış ürünleri alın. Etiketin üzerinde; gıda maddesinin adı, içindekiler, net miktarı, firmanın adı, adresi, üretildiği yer, üretim tarihi, tüketim tarihi, raf ömrü, parti veya seri numarası, üretim izin tarihi, orjin ülke, gerektiğinde kullanım bilgisi ve muhafaza şartlarının etiket üzerinde yazılmasına dikkat edin.



·Yeşillikleri yeniden yıkayın


Özellikle çiğ köftenin yanında servis edilen yeşillikler ( marul, maydanoz, roka ve nane vb.) her ne kadar yıkanmış ve temizmiş gibi görünse de içerisinde gizli kalmış böcekler ve bakteriler barındırabiliyor. Bu sebepten mutlaka evde sirkeli su da bekletilip akan suyun altında iyice kirinden arındırılmalı ve sonra tüketilmelidir.



·Porsiyona dikkat edin


3 sıkımlık çiğ köfte yaklaşık 70 kalori yani 1 dilim ekmeğe eş değer. Yüksek miktarda içerdiği lif sayesinde hem tok tutuyor hem de zayıflamaya yardımcı oluyor. Tüketileceği zaman 3 sıkımlık çiğ köfte ara öğün olarak iyi bir alternatif ancak aşırıya kaçmayın.



·Lavaş yerine marula sarmayı tercih edin


Çiğ köfteyi daha sağlıklı tüketebilmek için lavaş yerine marula sarın. Mutlaka lavaşa sarmak istiyorsanız tam buğdaydan yapılmış olanı tercih edin"



·Çölyak hastaları tüketmemeli


Çiğ köfte, içerisindeki bulgur nedeniyle gluten alerjisi olarak bilinen çölyak hastalarının tüketmesi için doğru bir besin değil.






#Neşey Ceylan
#Çiğköfte
8 yıl önce