|

On sûreye on öykü

Gelişen imkanlar sayesinde çocukların Kuran’la tanışma yaşlarını erkene alabiliyoruz. Buna en iyi örneklerden biri olarak “Çocukların Cenneti”ni gösterebiliriz. İbrahim Arpacı ve Sema Çelem’in kaleme aldığı kitapta on sûreye on öykü yazılmış.

Yeni Şafak
04:00 - 24/02/2017 Cuma
Güncelleme: 06:52 - 24/02/2017 Cuma
Yeni Şafak
On sûreye on öykü
On sûreye on öykü
SEMA YİĞİT


Ülkemizde bir hayli mesafe alınmış olsa da, çocuk edebiyatı alanındaki çalışmalar hala yeterli değil. Edebiyat geçmişimize baktığımızda, bu alanın farkına varışımızın çok yeni sayılabileceğini söyleyebiliriz. Çocuklara yönelik dinî değerlerin ve bilgilerin yer aldığı kaliteli kitaplara sahip olmak istediğimizde bu konuda yeterince seçeneğimizin olmadığı bir gerçek. Bütün bunlarla birlikte çok güzel gelişmelerin varlığından haberdar olmak sevindirici. Bugün sizlere işte böyle güzel, sevindirici bir haberi aktarmak istiyorum.



BÜYÜK BIR BOŞLUĞU DOLDURACAK


Kayalıpark yayınları taptaze, dumanı üstünde bir çocuk kitabı yayınladı. Adı “Çocukların Cenneti”. İçeriği ve görseli ile şipsirin bu çocuk kitabını diğerlerinden ayıran çok önemli bir özelliği var. Kitap çocukları Kur'an sureleri ile buluşturuyor. Çocuklarımızın artık Kur'an okumayı erken yaşlarda öğrenebilecekleri çok güzel fırsatların olduğu günümüzde aynı oranda, Kuran'ın ne dediği hakkında bilgi sahibi olabilecekleri yeterli kaynak ve materyallere sahip değiliz. “Çocukların Cenneti” bu alanda çok büyük bir boşluğu dolduracak gibi görünüyor. “Surelere Yazılmış Öyküler” Kitabı bu üst başlık ile kitap serisi olarak planlanmış. Kitapta on sureye on öykü yer alıyor. Amaç çocuklara Kur'anın içeriğine dair bir kapı aralamak. Onların erken yaşlarda Kur'anî değerlerle tanışması ve bütünleşmesi amacıyla titizlikle hazırlanmış bu eser, yazarlarının bu konudaki hassasiyetlerinin ve tecrübelerinin bir meyvesi olarak karşımıza çıkıyor. Yazarlar diyoruz çünkü bu kitap İbrahim Arpacı ve Sema Çelem tarafından kaleme alınmış. Uzun yıllar Kur'an Kursu öğreticiliği yapan ve pek çok Kur'an hafızı yetiştiren Sema Çelem aynı zamanda Temel İslam Bilimleri Tefsir alanında doktorasını tamamlamış bir akademisyen. İbrahim Arpacı ise hem edebiyatçı hem ilahiyatçı kimliği ile öne çıkan, işinin uzmanı bir yazar. Tüm bu özellikler kitapta yer alan surelerin seçimi konusunda ne kadar isabetli olduğu hakkında bir fikir veriyor. Kitaba renk ve keyif katan görseller ise Genç çizer Eyüp Can Çağlar'a ait.



“Çocukların Cenneti” gerçekten alanında ilk sayıbilecek orjinal bir fikirden yola çıkılarak hazırlanmış. İçerisindeki öyküler elbette surelerin tüm içeriğini olduğu gibi aktarmıyor. Kalan taraflarını bir merak unsuru olarak çocuk okuyucusunun araştırmasına bırakıyor. Hûd suresini anlatan “Bulutların Oyunu” öyküsünü okurken sanki siz de bir bulut olup oyuna dahil oluverecekmişsiniz hissi yaşıyorsunuz. Böylesine canlı bir anlatımın içinde minik bulutun hikayesi ile Nuh kıssasının öğretildiğini ve bunun da sevimli bir bilgi aktarım yolu ile gerçekleştirildiğini hayranlık duyarak farkediyorsunuz.







“Üç Arkadaş” öyküsü de bulutların oyununa benzer bir tat taşıyor. Burada seçilen sure Neml Suresi ve öykünün kahramanları bir ağaç, bir kuş ve bir karınca. Karınca anlamına gelen Neml Suresi, bu üç kahraman arasında geçen tatlı çekişme ve eğlendirici bir hikayenin içinde hayat buluyor. Çocuklar bu öyküde Süleyman Peygamberin kıssasını öğrenirken her canlıya değer vermenin ve arkadaşlar arasında geçen sürtüşmelerde hoşgörülü olabilmenin örnekleri ile karşılaşıyorlar.



Hayal deneyimleri ile içiçe kapılar aralayan ve yeni yaşam deneyimleri ile karşılaşma sansı veren öyküler bunlarla bitmiyor elbette. Çocukların gerçek hayatta karşılaşabilecekleri olaylar karşısındaki tavır ve görgülerini zenginleştiren ve onları farklı insanlık durumları ile ilişkiye sokarak kişiliğini geliştirmeye yönelten durumlar da var bu özenli kitapta. “Zeynebin Hırkası”, duygu dünyamıza yaptığı ince dokunuşla, ülkemizin son yıllarda yaşadığı bir gerçekliği, Suriyeli kardeşlerimizin hikayesini çocuğun hayatına indirgiyor ve tüm bunları İnsan Suresi ile harmanlıyor.



Kitaptaki üç hikaye okul ortamında öğrenci öğretmen aile ekseninde verilmiş. Kalem Suresi için oluşturulan bir öykü olan “Salih'in Kalemi” bunlardan biri. Kalem Suresinde geçen ayet, kıssa ve Peygamberlerin başlarından geçen olaylar çocukların gündelik hayatta her an karşılaşabilecekleri olaylarla ilişkilendirilerek anlatılıyor. Böylece Kur'an'ın en temel amacı olan hayat rehberi olma ve davranışlarımıza yön verme özelliği, bu öykülerle can bularak hayatımızın akışına dahil oluyor. “Behiye'nin Ödevi” ve “Çocukların Cenneti” de okul ve öğretmen temalı öyküler. Aslında eğitimin en önemli sac ayaklarıdır okul ve öğretmen faktörü. Sanırım yazarlar kurguladıkları öykülerde öğretmenlerin de dahil olduğu bir din eğitiminin özlemini yansıtmışlar. Bahsettiğimiz diğer iki öykü Kehf ve Muhammed Surelerini tanıtıyor. Cennetin çocukların gözüyle resme aktarılması fikri oldukça ilgi uyandırıcı bir etkinlik. Çocuklara dinî bilgileri öğrenirken eğlenme ve zevk alma fırsatı sunan, bunu yaparken de çocukların iç dünyalarını zenginleştiren metodlara ve nitelikli çocuk kitaplarına çok ihtiyacımız olduğu bir gerçek.



ÇOCUKLARIMIZ MERAKLANSIN


Öyküler bilgi sunmakla kalmıyor, farklı etkinliklerle çocukların dünyasına ulaşabilme konusunda bir fikir de veriyor anne babalara.“Babamın Bilmecesi” tam da böyle bir öykü. Üstelik aile içerisinde geçen bu öykü çocukların yetişmesinde anneler kadar babaların da çok önemli bir yerinin olduğunu hatırlatıyor ve bu işe nasıl dahil olabileceklerinin örneklerini veriyor. Geriye kalan diğer öyküler mi? Onlar da sürpriz olsun, çocuklarımız biraz daha meraklansınlar. Ama söylemeden geçemeyeceğim bir konu daha var. Bu öyküler 7-12 yaş aralığındaki çocuklarımız düşünülerek yazılmış. Ama inanıyorum ki bu kitap en az çocuklar kadar yetişkinlerin de ilgisini çekecek. Nuh kıssasının anlatıldığı surenin ayet sayısını minik bulutun dilinden “1..2..3.. işte bu kadar ayetmiş” diyerek dinleyen anne babalar da Hûd suresinin 123 ayet olduğunu eminim kolay kolay unutmayacaklar…


Her çocuğun hayatından, duygularından izler bulacağı, gündelik hayatın içine serpiştirilmiş olaylarla Kur'an surelerinin çocuk algısına indirgenerek bütünleştirildiği ve bilgi aktarımının ders havasına sokulmadan hoş bir yöntemle aktarıldığı bu kitap, sevimli okuyucularının beğenisine hazır. Bu yeni çıkan kitabın müjdesi ile birlikte bir sevindirici haberi daha paylaşmak istiyorum. Kayalıpark yayıncılığın çıkardığı bu ikincisi yolda. Namaz surelerini içeren on öykülük bu kitap da çok yakın bir zamanda okuyucuları ile buluşacak. O nedenle bu ilk kitabı okumak için acele edin.


#Çocukların Cenneti
#İbrahim Arpacı
#Sema Çelem
7 yıl önce