|

Önce sen büyü

Çocuklarla ilişkilerde her zaman hayatla ilgili bilgiler yeterli olmayabiliyor. Bu nedenle anne-baba olarak ne zaman ve nasıl davranmamız gerektiği önem kazanıyor. Anne ve babaların belki daha da büyümeleri gerekiyor. Doğru davranışlar, ruh sağlığı yerinde, etrafına ve dünyaya karşı sorumluluk sahibi çocuklar yetiştirilmesine yardımcı oluyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/11/2015 Cumartesi
Güncelleme: 03:06 - 7/11/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Kimse kimseye yaşamayı öğretemiyor. Maalesef, çocuğa hayat hazır bir reçete olarak sunulmuyor. Çocuğun hayat yolunu da anne ve babalar çizemiyor. Ona ancak kendi yolunu çizebileceği bir harita verilebiliyor. Ancak, doğru pusula ile ruh sağlığı yerinde, etrafına ve dünyaya karşı sorumluluk sahibi çocuklar yetiştirmek mümkün oluyor. Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş, "Çocuklara hayatı öğretmek onlara doğruları söylemek ve anlatmakla olmuyor. 'Neden?', 'Nasıl?','Bana anlatsana', diye başlanacak cümleler, çocuğun doğruları kendisinin bulmasına imkan veriyor” diyor.



En iyi olmak değil İyi bir insan olmak


Dünya için iyi bir insan olmanın yaşanılan dünyaya karşı sorumluluk hissetmek demek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Baltaş şöyle devam ediyor:



“Bu anlayışa sahip olanlar, dünyayı büyüklerinden ödünç aldıklarının, çocuklarına ve torunlarına bu emaneti devretmeleri gerektiğinin bilincindedir. Çocuklara inanç, umut ve sevgi aktarmak başarılabilirse, olumsuz bir dünyada olumlu çocuklar yetiştirilebilir. Çocuğun dünyada en iyi olmak gibi belirsiz bir hedef için mücadele edeceğine, dünya için iyi bir insan olmasını sağlayın. Kimse bilmese ve görmese de, yanlış bir şey yaptığını bilmesinden kendisinin rahatsızlık duyması, çocuğunuzun vicdan gelişimi açısından önemli bir adımdır."



Fazla sevgiden zarar gelmez


Çocuğa birçok şey şartlı verilebilir. Ancak sevginin şartlı değil, kayıtsız şartsız olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Baltaş, “Fazla sevginin çocuğa zarar vereceğini düşünmeyin. Sevginin fazlası zarar vermez. Zararlı olan yanlış sevgidir” diyor. Ailenin değer tanımlaması gerektiğinin de altını çizen Prof. Dr. Baltaş şöyle devam ediyor: “Aileniz için üç veya dört değer tanımlayın. Bunların her birini çocuğun anlayacağı basitlikte davranışa dönüştürün. Örneğin yardımlaşma konusunda, 'biz her durumda birbirimize yardım ederiz', 'Bize zarar verecek olsa da doğruyu söyleriz' noktasını vurgulayın.”



Eşinizi sevdiğinizi çocuğunuza gösterin


Bir ebeveynin çocuğu için yapabileceği en iyi şeylerden birinin, eşini sevdiğini çocuğuna göstermek olduğunun da altını çizen Prof. Dr. Baltaş ailelereyse şu önerilerde bulunuyor:


“Ailenin ritüelleri olmasına gayret edin ve bunlara uymaya teşvik edin. Aile demek, birbirine her durumda destek vermek ve paylaşılan ortak anı ve heyecanlara sahip olmak demektir. Yaşadığının anlamına varan ve yaşadığından zevk alan insan, eşine ve çocuklarına karşı da hoşgörülü olur. Çocuklar sıcak, yumuşak, verici ve yaklaşılabilir yetişkinleri kendilerine örnek alır."



Evcil hayvan alın


Kedi, balık, kuş, köpek gibi hayvanların çocuğun sevgi ve sorumluluk duygularını sözle sağlanmayacak ölçüde geliştirdiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Baltaş, “Çocuklara verilecek en değerli hediyelerden biri de evcil hayvan ve gösterilecek ilgi ve ayrılacak zamandır. Hoşgörü ile büyüyen çocuklar, sabırlı ve hoşgörülü olmayı öğrenir. Sevgiyi en çok haketmediğini düşündüğünüz an, çocuğunuzun sevgiye en çok ihtiyaç duyduğu zamandır” diyor.



#Çocuklarla ilişkiler
#Acar Baltaş
#cocuk sağlığı
8 yıl önce