|

Orhan Veli ve Tanpınar'ın izinde

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Orhan Veli Kanık'ın bir dönem yazılarını yazdıkları Ulus'taki tarihi Evkaf Apartmanı'nda okuma tiyatroları ve şiir günleri düzenleneceğini açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 02:20 - 7/08/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Nejat Birecik, Ulus'taki Genel Müdürlük binasında Ahmet Hamdi Tanpınar ve Orhan Veli Kanık'ın bir dönem yazılarını yazdıkları odaların yerini araştırdıklarını belirterek bu odalarda halka açık okuma tiyatroları ve şiir günleri düzenleneceğini bildirdi.

ODALARI ARAŞTIRILIYOR

Birecik, DT'de bu sene ilk kez sistematik olarak başlatılacak okuma tiyatrosu uygulaması hakkında bilgi verdi. Geçmişi 1930'lu yıllara uzanan binanın DT tarafından kullanılmadan önce Evkaf Apartmanı olduğunu ve bu dönemde Ahmet Hamdi Tanpınar ile Orhan Veli Kanık'ın burada yaşadığını anlatan Birecik, "Tanpınar'ın yaşadığı odayı tespit etmeye çalışıyoruz. O odada tiyatro okumaları, okuma tiyatrosu ve edebiyat söyleşileri yapmak istiyoruz. Orhan Veli Kanık da burada yaşamış. Onun odasında da şiir günleri yapmak istiyoruz. Tanpınar'ın çalışma odasının nerede olduğunun temelini oluşturursak temsili bir odayı seçeceğiz. Benzer şekilde Orhan Veli için de eş zamanlı araştırmalarımız sürüyor. Orhan Veli'nin odasında şiir günleri, Tanpınar'ın yaşadığı odada edebiyat söyleşileri, günleri ve okuma tiyatrosu çalışmaları yapmayı düşünüyoruz. Çünkü ikisi de burada yaşamışlar. Bu sene hayata geçireceğiz" dedi. Devlet Tiyatroları tarafından ilk kez düzenlenecek etkinlikler halka açık ve ücretsiz olacak. 


BULUŞMA TARİHİ
BİNADA

Genel Müdür Nejat Birecik, proje kapsamında Ulus'taki tarihi DT Genel Müdürlüğü binada özel bir araştırma yürüttüklerini açıkladı. Birecik, okuma tiyatrosunun ilk kez sistemli bir hale dönüştürüleceğini aktararak, "Ülkemizin Shakespeare'i Abdülhak Hamit'in Finten, Filibeli Ahmet'in Amak-ı Hayal eserlerini okuma tiyatrosu yapmak istiyoruz. DT bünyesinde 15 günde bir edebiyat söyleşileri de olacak" dedi.

#Abdülhak Hamit
#Nejat Birecik
7 yıl önce