|

Orijinal süslemeler yoğun ilgi görüyor

Tokat'ta, Osmanlılardan kalma Mahmut Paşa Camisi'nde 2005 yılında yapılan restorasyonla üzerindeki yeşil boya kaldırılarak açığa çıkarılan orijinal süslemeler, camiyi ziyaret edenlerin ilgisini çekiyor.

Yeni Şafak
11:47 - 18/11/2014 Salı
Güncelleme: 09:48 - 18/11/2014 Salı
AA
Tokat'ta, Osmanlılardan kalma Mahmut Paşa Camisi'nde 2005 yılında yapılan restorasyonla üzerindeki yeşil boya kaldırılarak açığa çıkarılan orijinal süslemeler, camiyi ziyaret edenlerin dikkatini çekiyor.


Tokat Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz yaptığı açıklamada, Mahmut Paşa Mahallesi'ndeki caminin kare planlı, kırma çatılı ve tek minareli olduğunu belirterek, "Cami inşa edilirken iki sıra moloz taş, üç sıra tuğla ve binanın köşelerinde kesme taş kullanılmış. Caminin tavanı orijinal ahşap oyma ve kalem işi süslemelidir. İki katlı olan camiye girildiğinde motifler, insanları büyülüyor. Osmanlı eseri olmakla beraber ahşap oyma ve süsleme sanatının zirveye çıktığı nadide eserlerden biridir" şeklinde konuştu.


Caminin kitabesinin bulunmadığını ifade eden Akyüz, Mahmut Paşa ismi dolayısıyla ibadethanenin 17. yüzyılda yapıldığının tahmin edildiğini söyledi.


Vakıflar Bölge Müdürlüğünde görevli sanat tarihçisi Ekrem Anaç ise caminin sanat tarihçilerinin ve vatandaşların ilgisini çektiğini belirtti.


Caminin tavanında, son cemaat mahfilinin alt tarafında ve mihrapta çok güzel süslemeler bulunduğunu vurgulayan Anaç, Anadolu'da böyle güzel kalem işçiliği süslemeler olan eser bulunmadığını öne sürerek, "Bir tek Ankara'da Hacı Bayram Veli Camisi'nin minberi ve onun yakınındaki Zincirli Cami'nin mihrabı kalem işi süslemeli ancak Mahmut Paşa Camisi kadar güzel değil" diye konuştu.


Camideki süslemelerin müdürlüklerince 2005 yılında yapılan restorasyon sayesinde açığa çıkarıldığını belirten Anaç, şunları kaydetti:


"Yakın zamana kadar bu işlemeler yeşil boyanın altındaydı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı restorasyonla bu yeşil boya kaldırıldı. Minber ve son cemaat mahfilindeki süslemeler açığa çıkarıldı. Tavanın ortasında güzel süslemeler var, etrafı stilize lale ve bitkilerle çevrilmiş. İstanbul dışında, taşrada görülemeyecek güzellikteki süslemeler bizim için önemli."


Anaç, caminin "Anadolu'daki en güzel mahalle camisi" olduğunu iddia ederek, "O dönemlerde İstanbul'da saraylarda nakkaşhaneler vardı. Bu tür işlemeler orada üretilirdi. Bu tür işlemeler, büyük kentlerde uygulanırken taşrada daha zayıf işlemeler görülürdü. Burada hakikaten İstanbul'daki kalite yakalanmış. Yalnızca bu camiyi görebilmek için bile Tokat'a gelinebilir" şeklinde konuştu.
#Tokat
#Mahmutpaşa Camisi
#süsleme
#restorasyon
#boya
9 yıl önce