|

Osmancık hepimizin öyküsü

Bu yıl 100. yaş gününü kutlayacağımız Tarık Buğra'nın başyapıtı "Osmancık" yeniden sahnede. Ankara Devlet Tiyatrosu'nun sahneye koyduğu oyunun yönetmeni Adnan Erbaş, "Amacımız Tarık Buğra'nın amacıdır. Biz bütünleştirici olmak istiyoruz. Osmancık bunun öyküsüdür" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/10/2017 понедельник
Güncelleme: 01:43 - 30/10/2017 понедельник
Yeni Şafak
Osman Bey'den Osmanlı'ya uzanan yürüyüşü öyküsü nün anlatıldığı oyunda Orhan Özyiğit, Nihat Hakan Güney, Mehmet Gürkan, Neşe Baykent, Gürkan Görbil, Zeynep Aytek Metin gibi isimler rol alıyor.
Osman Bey'den Osmanlı'ya uzanan yürüyüşü öyküsü nün anlatıldığı oyunda Orhan Özyiğit, Nihat Hakan Güney, Mehmet Gürkan, Neşe Baykent, Gürkan Görbil, Zeynep Aytek Metin gibi isimler rol alıyor.

Türk edebiyatının mihenk taşlarından Tarık Buğra'nın başyapıtlarından "Osmancık" yeniden tiyatro sahnesinde... Yazarın aynı adlı romanından sahneye uyarlanan eseri, Devlet Tiyatroları tarafından seyirciyle buluştu.

DEĞİŞEN İNSAN TASVİRİ

Buğra'nın doğumunun 100. yılı kapsamında hazırlanan oyun Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından Adnan Erbaş yönetmenliğinde sahneye kondu. 1973 yılında yayımlanan eser, Osmanlı kuruluş döneminin dinamiklerine ve felsefesine odaklanıyor. "Tarık Buğra bu ülkenin en iyi yazlardan biri. Osmancık'ı oynamak bizim için onurdur. Tarık Buğra'nın 100. doğum yıldönümünde bu eseri sahneleneme gururu bana düştü" diyen yönetmen ile oyunun serüvenini konuştuk. Erbaş, DT sanatçısı Dinçer Sümer tarafından yıllar önce oyunlaştırılan roman metnini yeniden çalıştıklarını, bugünün seyircisini yakalamaya çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti: "Osmancık gelişen ve değişen bir insan tasviri. İçinde deli dolu hayatı severn mert bir delikanlının adım adım insan olması üzerine bir oyun. Onun deli dolu haline bir ruh dünyasını harekete geçiren Edebalı gibi bir faktör ile karşılaşıyor. Edebalı onun içindeki cevheri kendisinin parlatmasına yol açıyor. Tarık Buğra'nın metni ve dili çok güzel. Tiyatronun da başka bir dili var. Bunun üzerinde çalıştık."


AMACIMIZ AYNI

Erbaş, "Amacımız Tarık Buğra'nın amacıdır. Bu ülkenin insanları olarak bütünleştirici olmak istiyoruz. Osmancık da zaten bunu yapıyor. Tarık Buğra alemin nizamı için Osmancık üzerinden bir şeyler anlatmaya çalıştı. Bugünün seyircisine, bizi birbirimize yapıştıran değerleri anlatmaya çalıştım. Osmancık da bunun öyküsüdür" diyor.

  • Hem tarihe
    hem geleceğe
  • Yönetmen Adnan Erbaş, tarihi oyunları sahneye koymanın üç amacı olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: "Öncelikle bu oyunlarda tarihimizi anlatırız. Bir milleti yan yana getiren şey, kültür ve gelenekleridir, bunları ortaya koyuyoruz. Son olarak da bu oyunlar bize geçmişle bugünü kıyaslama şansı verir. Nereden nereye gelmişiz, çekirdek değerlerimiz neymiş, bugün ne yapıyoruz kıyaslama şansı buluyoruz. Bu üç öge benim oyunu sahneye koymamada çok etkili oldu. Seyircimize bunu vermeye çalıştım."
#Adnan Erbaş
#Tarık Buğra
#Osmancık
6 лет назад