|

Osmanlı paralarından müze yapalım

Dünya’daki 12 bin Osmanlı kağıt parasının 7 binini elinde bulunduran en kapsamlı Osmanlı kağıt para koleksiyoneri Mehmet Tezçakın, bir devletin bayrağı kadar parasının da önemli olduğunu düşünüyor. Elindeki koleksiyonunu sergileyemeyen Tezçakın, Türkiye’de para müzesi kurulması için büyük fedakarlıklar yapacağını söylüyor.

Yeni Şafak
04:00 - 4/10/2015 Pazar
Güncelleme: 21:56 - 3/10/2015 Cumartesi
Yeni Şafak
Ayşe Özleyen


Çoğu zaman maddiyat olarak kulladığımız paralar aslında bize tarihimizi de gösteriyor. Parayı sadece tüketim aracı olarak görmeyip tarihini araştıran ve koruma altına alan koleksiyonerlerimiz var. Tarihi para koleksiyoncusu Sultanahmet Köftecisi'nin 3. kuşak patronu nümismat Mehmet Tezçakın, Osmanlı kağıt para koleksiyonu yapıyor. İlk basılan kağıt para dahil olmak üzere günümüze kadar gelen kağıt paralara ulaşmak için dünyanın her yerine gidip fuarlara katılarak kağıt paraları topluyor. 25 yıldır Osmanlı kağıt para koleksiyonu yapan Tezçakın, koleksiyon için 6 milyon dolar harcadığını dile getiriyor. Tezçakın, koleksiyon merakının ilkokul çağlarında sakız ve gazoz kapakları biriktirirerek başladığını söylüyor. Zaman ilerledikçe Osmanlı paralarını biriktirmeye başlamasının sebebini ise şuna dayandırıyor: “Paralar dönemin tüm özelliklerini bize aktardığından dolayı sürekli bir araştırma imkanı buluyorum. Dönemin tarihini, finansını, savaşını para üzerinde görmek beni daha da meraklandırıyor."



İLK KAĞIT PARA


Tezçakın'ın koleksiyonunda Osmanlı Devleti'nin her dönemine ait kağıt paralar var. Koleksiyonun en değerli parçalarını 1840 yılında Osmanlı'nın ilk kâğıt parası olan el yazması kaimeler oluşturuyor. El yazması kaimeler sadece Tezçakın'ın koleksiyonunda yer alıyor. El yazması kaimelerin üzerinde dönemin padişahının mührü var ve para değeri yazıyor. Aynı zamanda kağıt paranın üzerinde şifreli bir yazı olan “Bu paranın bedeli gümrük gelirlerinden ödenecektir" yazısı da dikkat çekiyor. Tezçakın, son 6 padişahın kullandığı kağıt paraların tümüne koleksiyonunda yer veriyor.



YURTDIŞI FUARLARININ BİLİRKİŞİSİ


Osmanlı kağıt para koleksiyonu ile ilgilenen diğer isimler ise nümismat Yusuf Levent ve Garo Kürkman. Aynı zamanda Tezçakın, Osmanlı Kâğıt Paraları üzerine yurt içi ve yurt dışında düzenlenen sergi, fuar ve müzayedelere danışman ve bilirkişi olarak katkı sağlıyor. Osmanlı'nın dünyada tek olan nadir 6 tane parası olduğunu dile getiren Tezçakın, bu nadide paraların hepsinin Sultan Abdülmecid dönemine ait olduğunu söylüyor. Bu paraların 4 tanesi Tezçakın'ın koleksiyonunda yer alıyor. Tezçakın, gayrimenkul alacağı, tatil yapacağı parayı koleksiyonuna yatırdığını ve büyük fedarkarlık yaptığını düşünüyor. Bu fedakarlığına da ailesinin büyük destek verdiğini ekliyor.



TÜRKİYE'DE PARA MÜZESİ YOK


Tüm ülkelerin tarihini yansıtan paralarını müzelerde kronolojik sırayla koruduklarını dile getiren Tezçakın'ı, Türkiye'de bir para müzesi olmayışı üzüyor. Üstelik Tezçakın, para müzesinin oluşturulması için her türlü fedakarlığa hazır. Tezçakın, “Osmanlı kağıt parasının üzerine baktığımızda o ülkenin ekonomisini, iklimini her şeyini görebiliyoruz. Bu kadar önemli bir yere sahip olan paranın geri planda tutulması canımı sıkıyor. Üniversitelerde bir kürsü bile yok" diyor.



Çanakkale Savaşı'nda kullanılan sahte paralar da onda




Türk milletinin kaderinin yeniden yazıldığı Çanakkale Savaşı, birçok kahramanlık hikayesi barındırıyor. Savaşın hangi şartlarla kazanıldığını, Mehmetçiğin kahramanlıklarını anlatan belgeler... Bunlardan biri de Çanakkale Savaşı'nda Asteğmen Mehmet Muzaffer'in kamyon lastiği almak için Yahudi tüccara verdiği sahte para. Kahramanlığın simgesi olan bu sahte para Tezçakın'ın koleksiyonunda yer alıyor. Osmanlı zamanında basılan sahte paralar da Tezçakın'ın koleksiyonunda.


#Osmanlı kağıt para koleksiyonu
#Osmanlı zamanı
#antika para
9 yıl önce