|

Öykü tadında kareler

Kış Uykusu, Kelebeğin Rüyası, Sarmaşık gibi filmlerin ödüllü görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki'nin 30 fotoğaraftan oluşan ilk kişisel sergisi "Cinerama" sanatseverlerle buluştu. Tiryaki, "Hikaye yazma duygusuyla çektiğim kareleri sergiledik. Bunlar sinemasal panoramalar" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 03:38 - 18/10/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki bu kez fotoğraflarıyla karşımızda
Görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki bu kez fotoğraflarıyla karşımızda

Altın Palmiyeli Kış Uykusu, Türkiye'nin Oscar adayı Kelebeğin Rüyası, seyircinin büyük beğenisini toplayan Ekşi Elmalar, Dedemin İnsanları, Issız Adam, Kozmos ve nice başarılı filmin ödüllü görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki bu kez fotoğraflarıyla karşımızda. Tiryaki'nin ilk kişisel fotoğraf sergisi ‘Cinerama’ sanatseverlerle buluştu.

FİLMLERİMİ HATIRLATIYOR

UNIQ İstanbul’da düzenlenen sergi Gökhan Tiryaki’nin 2005-2015 yılları arasında Türkiye'nin dört bir köşesinde çektiği 30 fotoğraftan oluşuyor. Sanatçı, sergide yer alan fotoğrafların büyük bölümünü farklı filmlerin çekimleri esnasından çekmiş. Başarılı yönetmen, fotoğrafın sinemadan çok daha önce, çocukluk yıllarında hayatına girdiğini söylüyor: "Çocukluğumdan beri fotoğraf hep hayatımdaydı. Araya sinema ve yeni meraklar girdi ve hep erteledim. Sinemaya görüntü yönetmeni olarak başladığım yıllarda film çekmek için değişik mekanlara gidiyorduk. Aynı zamanda sinemadaki resimlerin etkileyen kısımlarıyla kendi fotoğraf çekimlerime başladım. Bunlar setleri, filmleri hatırlatan fotoğraflar olsun istiyordum. Sinemasal durması açısından da panorama planlamıştım. 'Cinerama' ile sinematik panorama üzerinden bir çağrışım yapmak istedim."


YÖNETMENİ BENİM

Tiryaki bazı karelerin film çekimleri sırasında kaydedildiğini bazılarının ise kendi izleriyle sergide yer aldığını belirterek, "Bunlar hikaye yazma duygusuyla çektiğim fotoğraflar. O filmlerde hangi duyguyu yakaladıysam sanki bu fotoğraflarda da aynı duygu var diye düşünüyorum" diyor. Sanatçı, hareketli görüntü ve fotoğrafın farklılığını ise, "Bunlar benim söylemek istediklerim, çalıştığım filmler ise yönetmenlerin söylemek istedikleriydi. Sadece elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Bunların yönetmeni de benim" sözleriyle özetliyor. Uniq Hall'deki Cinerama sergisi 31 Ekim'e dek ziyaret edilebilecek. Hatırlatalım; Tiryaki bu yıl Adana Film Festivali'nde "İşe Yarar Bir Şey" ile En İyi Görüntü Yönetmeni seçilmişti.


Mekanlar insanla güzel

"Mekanlar insanla güzeldir" diyen Gökhan Tiryaki, "Uzun bir yola gidiyorsanız ve yanınızda istemediğiniz biri varsa o yol bitmez. Kimlerle berabersiniz? Harika bir yere gidersiniz ama bunu kiminle paylaşıyorsunuz? Onunla bir şey konuşuyor musunuz yoksa hiçbir iletişiminiz yok mu? Olamıyor mu? Tam tersi de olabilir, felaket bir yerdesinizdir ama yanınızda dostunuz vardır. Çok şey paylaşıyorsunuzdur. Orası sizin için yıllar sonra da hatırlayacağınız bir yer olur. Demek istediğim bu" diyor.

#Kış Uykusu
#Kelebeğin Rüyası
#Sarmaşık
#Gökhan Tiryaki
6 yıl önce