|

Paha biçilmez tarihi eseri ormancı buldu

Elazığ'ın Harput Mahallesi'nde 2 bin 700 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi rölyef bulundu. Tarihi eserin bulunduğu yerden çıkarılması sırasında bir görevlinin eserin üzerine çıktığı görüldü.

Yeni Şafak
16:30 - 3/05/2016 Salı
Güncelleme: 16:35 - 3/05/2016 Salı
DHA

Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde bulunan Nevruz Ormanları alanında Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, ağaçlandırma çalışmaları sırasında bir taş buldu. İşçiler, taşın üzerindeki resimler bulunduğunu görünce Müze Müdürlüğü yetkililerine haber verdi. Jandarma tarafından çevre güvenliği alınmasının ardından Müze Müdürlüğü ekipleri ile Fırat Üniversitesi'nden öğretim görevlileri incelemelerde bulundu.




Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Arslantaş, bulunan tarihi eserin, yöre açısından büyük öneme sahip olduğunu belirterek şöyle dedi:



"Çıkan eser, müzeye götürüldükten sonra orada restoratörler çalışacak. Sonra üzerinde bilimsel çalışmalar yapılacak. Yöre tarihine ciddi katkılar sunacağını düşünüyoruz. Şu anda bu eser hakkında konuşmak için biraz erken. Ama eski çağlara ait olduğu kesin. Bu eserin bulunması tamamen tesadüf. Orman aracının çalışması esnasında bulunmuş bir şey. Tabi kenarında mezar sandukası kırıkları falan da çıktı. Burası Harput'un eski yerleşim yeri olarak kullanıldığı için, buranın tamamının da belki ciddi anlamda araştırılıp, ileride SİT alanı olarak koruma altına alınması icap edecektir. Ama ilk olarak çıkan bu eserin buradan müzeye götürülmesi ve koruma altına alınması ve araştırmacıların üzerinde yeterince çalışması gerekiyor."





2 bin 700 yıllık olduğu tahmin edilen rölyefin çıkarma çalışmaları sırasında bir görevli, rölyefin üzerine çıktığı görüldü. Bir kenarının da kırıldığı görülen rölyef, uzman ekipler tarafından itinalı bir çalışma ile Müze Müdürlüğü'ne götürüldü. Rölyefin tam olarak hangi döneme ait olduğu ve rölyef üzerindeki figürlerin de ne anlama geldiği araştırılacak.


#Elazığ
#rölyef
#Fırat Üniversitesi
#Yüksel Arslantaş
8 yıl önce
default-profile-img