|

Papa'ya karşı "Kutsal İttifak"

Papa'nın Türkiye ziyareti için kollar sıvandı. Bazıları Papa ziyareti öncesinde siperini aldı bile. Ayasofya Derneği resmen kuruldu. Sevgi Erenerol başkanlığında aralarında Kemal Kerinçsiz'in de bulunduğu dernek Papa için eylem planları hazırlıyor.

Murat Palavar
00:00 - 5/11/2006 Pazar
Güncelleme: 09:58 - 5/11/2006 Pazar
Yeni Şafak
Papa'ya karşı "Kutsal İttifak"
Papa'ya karşı "Kutsal İttifak"

Papa 16'ncı Benedikt 28 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında Türkiye'de. Papa'nın Türkiye ziyareti öncesinde Ayasofya Derneği kuruldu. Lozan'ın yıldönümünde kurulması kararlaştırılan dernek, 15 Ekim'de kuruluşunu ilan etti. Derneğin kurucu üyeleri milliyetçi cepheden Türk Ortodoks Patrikhanesi Sözcüsü Sevgi Erenerol, Büyük Hukukçular Birliği Başkanı Kemal Kerinçsiz, Noel Baba Vakfı Başkanı Muammer Karabulut, Said-i Nursi ve Fetullah Gülen ile ilgili kitapları ile tanınan Yazar Ergün Poyraz, Yazar Turgay Tüfekçioğlu, Erol Şahingil, Hanifi Atlaş, Gökhan Aygün ve Burak Güneş. Önceliğini Papa'nın İstanbul ziyareti öncesi ve ziyaret sırasında yapılacak eylemlere veren Ayasofya Derneği, Meryem Ana Kilisesi'nin bulunduğu Türk Ortodoks Patrikhanesi'nde çalışmalarını başlattı. Belli günlerde dernekte istişare yapılıyor ve eylem planları konuşuluyor. Papa'nın Ayasofya'ya ilişkin istenmeyen olası propagandalarına karşı ulusal ve uluslararası hukuki müracaatlarda bulunacak dernek, Fener Rum Patriği'nin Ayasofya ile girişimlerine de gerekli tepkiyi vermeye kararlı.


Her yıl eylemler sürecek

Ayasofya Derneği, amacının daha iyi anlaşılması için Papa'nın İstanbul ziyareti sırasında ve her yıl 28-30 Kasım tarihlerinde İstanbul'da "Uluslararası Ayasaofya Etkinlik Günleri” gerçekleştirecek. Sevgi Erenerol, Fener Rum Patriği Bartolomeos'un, Papa'yı Aziz Andrew Yortusu'nun yapılacağı 28-30 Kasım günlerinde İstanbul'a davet etmesinin altında "Ekümeniklik" iddiasının yattığını öne sürdü. Erenerol'a göre bu tarihler önemli, çünkü Patrikhane bu yıllarda Ekümeniklik alacak.

Büyük Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Kemal Kerinçsiz, istikbaldeki düşüncelerinin Ayasofya'nın camii yapılması olduğunu söyledi. Papanın gelişinde Ayasofya'nın kilise yapılması da olduğunu söyleyen Kerençsiz, "Ayasofya fiilen Türk toprağı kabul edilmiyor. Çünkü istediğiniz tasarrufu gerçekleştiremiyorsunuz" diye konuştu.


Türk ismi kabul görmedi

Derneğin ismininin başına "Türk" getirilmesi ve Türk Ayasofya Derneği olması için dernek yöneticileri tarafından Bakanlar Kurulu'na müracat yapıldı. Ancak şimdilik Dernekler Masası'ndan gelen sınırlama ile Ayasofya Derneği olarak kuruldu. Derneğin logosunda bir yarım hilal şeklinde Ayasofya yazıyor.


Ayasofya'daki yazılar Türkçe

Ayasofya Derneği'nin tüzüğü içerisinde Ayasofya'daki yazıların Türkçe olduğunun ifade edilmesi ve bunların ortaya çıkartılacağı ifade edildi. Dernek, bu tezini Yazar Kazım Mirşanbey'in iddialarına dayandırıyor. Mirşanbey, Ayasofya'nın içindeki yazıların erken Türkçe olmasının yüksek ihtimal olduğunu, daha sonra Helen harflerin eklendiğini kitaplarında belirtiyor. Dernek tüzüğünde bu yönde bir çalışma yapılması öncelikler arasına kondu.


YORTU HRİSTİYANLARI BÖLECEK

Sevgi Erenerol, kilisedeki Aziz Andre Yortusu'na katılacak Papa'nın Hıristiyan aleminde bölünmelere sebep olacağını söyledi. Papa'nın 30 Kasım'daki İstanbul programını bu yüzden kabul etmediklerine dikkat çeken Erenerol "Hıristiyanlık açısından da yanlış bir durum. Hıristiyanlığa aykırılık ihtiva edecek. İznik Konseyi'ne aykırı olarak bir destek verilmiş olacak. İstanbul'daki kilisenin ve başrahibinin ekümeniklik konumuna mı gelecektir diye şüphelerimiz var" diye konuştu.


17 yıl önce