|

Patent alımında rekor artış

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, "Bundan 10 yıl önce Türkiye'de 1 yılda yapılan patent başvurusu sayısı bugün iki haftada yapılmaktadır" dedi.

Yeni Şafak
21:18 - 29/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 18:24 - 29/06/2015 Pazartesi
AA

KOBİ'lerin ürün, süreç ve teknoloji inovasyonu yeteneklerini geliştirmek amacıyla oluşturulan "Hezarfen Denizli Projesi"nin Pamukkale Teknokent Konferans Salonu'ndaki açılış töreninde konuşan Asan, Türk toplumunun sanayi devrimini kaçırdığını ve bundan önemli dersler çıkardığını söyledi.



"Bilgi toplumu"nu kaçırmanın maliyetinin sanayi toplumunu kaçırmaktan çok daha ağır olacağını vurgulayan Asan, "Günümüz dünyasında bilginin nerede olduğunu bilip, bunu alıp kullanmayan, tüketmeyen, hazır bilgi bile olsa, toplumların ayakta kalma şansı hiçbir şekilde yoktur" diye konuştu.



Asan, Denizli'deki projenin son derece önemli olduğunu, enstitü olarak 2007'de başlattıkları projenin ilk kez medikal sektörü dışında uygulanacağını belirterek, "Tekstil ve hazır giyim sektörüne yönelik olarak ilk defa bunu Denizli'de uyguluyoruz" dedi.



İmalat sektöründe çalışanların yüzde 27'sinin tekstil ve ilgili sektörlerde çalıştığını ve tekstilin ihracatta payının yüzde 20 civarında olduğunu kaydeden Asan, Türkiye'den yapılan her bir kilogram ihracattan elde edilen gelir 1,5 dolar, ama tekstilde bu 24,5 dolar. Yani katma değeri oldukça yüksek bir sektör. O bakımdan tekstilde bu başaranın devam etmesi için, bilginin, fikri ürünlerin daha yoğun bir şekilde sanayicilerimiz tarafından kullanılması gerekiyor" diye konuştu.



Patent başvuruları


Asan, son 10 yılda Türkiye'deki sınai mülkiyet verilerini değerlendirerek, şöyle konuştu:



"Bundan 10 yıl önce Türkiye'de 1 yılda yapılan patent başvurusu sayısı bugün iki haftada yapılmaktadır. Türkiye bu rakamlarla yaklaşık yıllık 12 bin patent başvurusu ile Avrupa'da sekizinci, dünyada on yedinci sırada. Marka başvurularında son üç yıldır yüz binin üzerinde marka başvurusu ile Türkiye, Avrupa'da en çok marka başvurusu yapılan ülke konumunda. Tasarımlarda yine Türkiye, 41 binin üzerinde tasarım başvurusu ile Avrupa'da ikinci sırada, dünyada beşinci sırada. Bu rakamlara baktığımız zaman gerçekten sayısal anlamda belli bir farkındalık oluştuğunu görüyoruz. Burada eksik tarafımız, istediğimiz katma değeri yaratamıyoruz. İnşallah bu ve buna benzer projelerle amacımız bu fikri ürünlerden daha fazla katma değer yaratmak ve daha fazla zenginleşmek."



KOSGEB Başkan Yardımcısı Yusuf Keskin de, 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmaları için niceliksel artıştan ziyade niteliksel artışa daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirtti.



Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı da üniversitelerin başarı sıralamasında artık yayın yapmanın kriter olmaması gerektiğini, patent almanın, üçüncü nesil üniversitelerde buluş yapmanın, teknokentle üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmenin önemli olduğunu söyledi.








#Türk Patent Enstitüsü
#patent
#marka
9 yıl önce