|

Pınar karaciğer nakli için yetişemedi

Organ nakli için yıllardır bekleyen Pınar Kadirhan, müjdeli haber geldiği gün Ankara'ya 6 saatte ulaşamayınca nakil hakkını kaybetti. Organın başkasına nakledilmesi üzerine,Pınar Kadirhan: "Başka bir kişinin sağlığına kavuşmuş olduğunu bilmek bile sevindirici" dedi.

Yeni Şafak
16:04 - 7/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 17:21 - 7/01/2016 Perşembe
DHA

Kars'ta, karaciğer nakli için 17 yıldır bekleyen Pınar Kadirhan'ın umutları, müjdeli haberin geldiği Ankara'ya 6 saatte ulaşama imkanı olmayınca tarihi fırsatı kaçırdı. Pınar, sevinç ve hüznü bir arada yaşadığını belirterek, "Başka bir kişinin sağlığına kavuşmuş olduğunu bilmek bile sevindirici" dedi



Kars'ın merkez Çakmak köyünde yaşayan Semahat (60) İlyas Kadirhan'ın (65) 3 çocuklarından ortancısı olan Pınar, uzun yıllar karaciğer tedavisi görmeye başladı. Doktorlar Pınar'a artık karaciğer nakli olması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Pınar ve ailesi gerekli başvuruları yaptılar ve Sağlık Bakanlığı'nın acil organ bekleme listesine alındı. Ardından uzun bekleyiş süreci başladı. 3 kez nakil için müjdeli haber gelmesine rağmen bir türlü karaciğere ulaşamadı. Nakillerin biri organ uyuşmazlığı diğerlerinde ise ulaşım sıkıntılarıyla hayallerine kavuşamadı.



Müjdeli haber Ankara'dan geldi fakat yetişemediler


Doğuştan karaciğer hastası olan ve tam 17 yıldır nakil olmayı bekleyen 36 yaşındaki Pınar Kadirhan'a nihayet beklediği müjdeli haber Ankara'dan geldi. Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'ndeki doktorlar Pınar'ı telefonla arayarak, uygun organ bulunduğunu söylediler. Bunun üzerine Pınar, ağabeyi Cenk ile birlikte ulaşım sıkıntısını çözmek ve 6 saat içinde Ankara'ya gidebilmek için büyük çaba harcadı. Pınar ve yakınları hava ambulans hakkında yeterli bilgi sahibi olmadıkları için bu fırsattan faydalanamadılar. Ardından Erzurum'a gitmek zorunda kaldılar. Erzurum'dan uçakla Ankara'ya giden Pınar ve yakınları 6 saat içinde hastaneye ulaşamadığı için nakil hakkını kaybettiğini öğrendi.



Büyük üzüntü yaşayan Pınar Kadirhan, tek sevinci başka bir hastanın sağılığına kavuşmuş olduğunu söyledi. Organ nakli için 5 kişinin hastaneye çağrıldığını belirten Pınar Kadirhan, "En uygun kimse nakil ona yapılıyor. Ben yetişemediğim için bu fırsatı kaçırdım. Bizim için 6 saat içerisinde orada olmak çok önmeli. Köyden Kars'a geldik Ankara'ya uçak yoktu. Vakit geçirmeden Erzurum'a geldik ve buradan Ankara'ya gittik. Fakat hastaneye girdiğimizde geç kalmıştık. Başka birine nakil yapmışlar. O anda kendimi çok kötü hissettim. Buradan her şeye hazırlıklı gidiyorsun. Çektiğin ağrılardan, acılardan kurtulacak ümidiyle gidiyorsunuz ama olmuyor. Sürekli kullandığım ilaçlar daha sonra benim midemde tahrişlere yol açtı. Sürekli mide kanamaları geçiriyorum ve bu nedenle de birçok kez yoğun bakımda kaldım. Ayrıca bende Çölyak hastalığı var bu hastalıkta buğday ürünlerine karşı ve bu tür ürünleri tüketemiyorum, bunun verdiği psikolojik rahatsızlıkta eklenince insan iyice kötü hissediyor kendini. Karaciğer, mide ve bu hastalık. Gelince her şey üst üste geliyor. Doktorumla görüştüğümde karaciğer nakli sonrasında mide rahatsızlığının da geçeceğini söylemesi gerçekten çok güzel bir şey. Yürüyemiyorum. Şişkinlik, asit, yorgunluk, sürekli halsizlik gibi sorunlar yaşıyorum. Öyle bir an geliyor ki bir kağıdı dahi kaldıracak gücü bulamıyorum kendimde. Ayaklarımda çok rahatsızlıklar var. Kalkamıyorum, yürüyemiyorum. Geçen yıl evde bakım için müracaat ettim ama faydalanamadım. Bazı zamanlarda gerçekten bakıma muhtaç oluyorum. İnsanlardan 1 bardak suyu bile bir kez istiyorsun ikincisinde isteyemiyorsun, bu annen ve baban da olsa" diye konuştu.



Maddi olarak çok zor durumdayız


Bekar oluğunu ve köyde anne ve babası ile birlikte yaşadığını ifade eden Pınar Kadirhan, tedavisinde maddi sıkıntılar yaşadığını söyledi. Kadirhan, "Bu söylediğim yanlış anlaşılabilir belki ama ailemin kömür alma durumu yok, yeşil kartlılar ve ben şu anda üşüyorum. Ben geçen ay evde sürünerek ilerliyordum. Ailem de evde bakım ücretinden faydalanamıyor. Ben sadece 3 ayda bir maaş alıyorum. O aldığım para benim ilaç masraflarımı karşılamıyor ne yazık ki. İlaçlarım raporlu olduğu halde haftada 50 lira gibi bir miktar ilaçlara ödeme yapmak zorunda kalıyoruz. İnsanların organ bağışı konusunda duyarlı olmalarını istiyorum. İnanın bu bağışlar kendilerine zarar vermeyecek aksine yaşam verecek. Bir çiçeği yaşatmak nasılsa bir insanı da yaşatmanın ne demek olduğu duygusuna varsınlar. Beyin ölümü gerçekleşen hastaların yakınlarından da yardım istiyoruz, biraz daha duyarlı davranmalarını istiyoruz. Toprağa gidecek bedenler organ bağışı sayesinde birçok insana hayat verebilecek" dedi.

#organ bağışı
#karaciğer nakli
#pınar kadirhan
8 yıl önce