|

Reçetesi 150 bin lira tuttu

Trabzon'da 'karaciğer sirozu, kronik Hepatit C' hastalığına yakalanan 4 çocuk annesi Hamiye Aygün, doktorun yazdığı 150 bin TL'lik ithal ilacı SGK karşılamayınca ne yapacağını şaşırdı. Kara kara düşünen Aygün ailesi yetkililerin duruma bir çare bulmasını istiyor

Yeni Şafak
10:32 - 12/02/2016 Cuma
Güncelleme: 08:35 - 12/02/2016 Cuma
IHA

Trabzon'da yaşayan dört çocuk annesi Hamiye Aygün, doktorların “Karaciğer Sirozi, Hepatit C” teşhisi koyduğu hastalığıyla ilgili yurt dışından ithal edilen “Harvoni” isimli ilacı Sosyal Güvenlik Kurumu karşılamayınca ne yapacağını şaşırdı.



İlacın yaklaşık maliyetinin 150 bin TL olduğunu belirten 52 yaşındaki Hamiye Aygün ilacı alacak parasının olmadığını söyledi. Doktorun verdiği “Harvoni” isimli ilacın ithal edildiğini ancak SGK'nin bu ilacı karşılamadığı için ölmekten başka çaresi kalmadığını ağlayarak ifade eden Aygün, “20 yıldır hepatit C rahatsızlığım var. O zamanlar fazla ilerlememişti. Şimdi hastalığım ilerledi, sınıra geldi. Hastalığımın ilacı Türkiye'de olmadığı için yurt dışından gelmesi gerekiyor. Onu da alamadığımız için bu durumlara düştük. İki merdiven çıkamaz oldum. Bu zamana kadar da doğal ilaçlarla geldim. Şimdi tamamen fenalaştım, tahliller yaptırdım, doktor bana hastalığımın sınıra geldiğini söyledi. 'Bu ilacı almazsan durumun iyi değil' dedi. O ilaç yurt dışından geliyor. 150 bin TL olduğunu söylediler. Bu ilacı ekonomik olarak alma imkanımız yok. Sigorta ilacı karşılamıyor. Yapacak başka bir şeyimiz yok. Sigorta karşılamazsa ölümü bekleyeceğim. Hastalığım siroza dönmek üzere. Dört çocuğum var. Yardımseverlere de sesleniyorum. Herkesten yardım bekliyorum. Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza sesleniyorum ama elimden bir şey gelmiyor” diye konuştu.



Eşi Hüseyin Aygün de ilaçla ilgili şu ana kadar umut verici konuşan olmadığını kaydederek, “ 'Devlet bu ilacı karşılamıyor' dediler. İlacı alma imkanımızı da yok. Eşimi kaybediyorum. Şu ana kadar bize umut verici konuşan olmadı. Devlet büyüklerimizden bu ilacın onaylanması istiyoruz. Eşimin kurtarılması için yardım bekliyoruz” dedi.





"Ne olur annemi kurtarın"


Oğlu Vedat Aygün de annesinin ilacı kullanmaması durumunda her gün ölüme adım adım yaklaştığını belirterek “Annemin ilacıyla ilgili olarak doktorumuza Sağlık Bakanlığı'ndan bir yazı geldi. Doktorumuz 'Gözünüz aydın, ilaç onaylandı, gelin reçetenizi yazayım, ilacını alın' dedi. Yazıda 'ilgili ilaç, ruhsatlı olup reçete ve sağlık raporu ile eczaneden temin edilebileceği' şeklindeydi. Daha sonra eczaneye gittik. Ancak eczacı bunun yeterli olmadığını SGK'nın da onay vermesi gerektiğini söyledi. 'Yani SGK ilacın ödemesini yapmadığı sürece bu ilacı alamazsınız' dedi. Bunun üzerine ilgili makamlarla iletişime geçtik. Bize bu konuyla ilgili 'kurulun toplanması gerekiyor' dediler. Kurul da, önce Resmi Gazete'de yayınlanacak, daha sonra kurulda kimlerin olup olmayacağı belirlenecekti. Bunun da uzun süre alabileceğini söylediler. Doktorumuz ise annemin belirtilen ilacı alamadığı taktirde hastalığının Siroz'a çevirebileceğini söyledi. 'Siroza çevirdikten sonra ilacı alsanız da bir etkisi olmayacak' dedi. Burada sıkıştık, kaldık. Annemi her akşam acile götürüyoruz. Çünkü kan değerleri yükseliyor, kullandığı diğer ilaçlar da fayda vermiyor. Bu ilacı mutlaka almamız gerekiyor. Bununla ilgili bize yardım edebilecek herkese sesleniyoruz. Bize yardımcı olun. Bu ilacı bize verin, annemi kurtarın” şeklinde konuştu.



#Hamiye Aygün
#Hepatit C
#Sağlık Bakanlığı
8 yıl önce