|

Renklerin ve rekorların dünyası Bollywood

Renklerin ve dansların ülkesi Hindistan, sinema sektöründe de pek çok ülke ile yarışır durumda. Dünyanın en çok film üretilen prodüksiyon merkezi Bollywood, rekorlarıyla adından sıkça söz ettiriyor.

Yeni Şafak
09:00 - 3/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 09:09 - 3/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
Bollwood sineması rekorlarıyla Hollywood'a kafa tutuyor.
Bollwood sineması rekorlarıyla Hollywood'a kafa tutuyor.

Bollywood, Hollywood'un kasvetli havasına karşılık rengârenk sahneleriyle Hindistan'ın en görkemli film merkezi olarak kabul ediliyor. Figüranlığın baba mesleği olduğu, dansın hüzünde de sevinçte de başrolde yer aldığı filmlerin dünyada ve ülkemizde sıkı bir izleyici kitlesi var. Bollywood'un renkli dünyası ise ilkler ve rekorlarla dolu…

Film makinesi

Dünyada en çok film üreten ülke olan Hindistan'da filmlerin neredeyse dörtte biri Bollywood'da üretiliyor.


Avare

Türkiye'nin Bollywood'u tanıması 1951 yapımı Raj Kapoor'un başrolünü oynadığı 'Avare' filmi ile oldu. Şarkısı ile ünlenen filmin Türkçe dublajındaki isimlerden biri de Yeşilçam'ın usta oyuncularından Aliye Rona'ydı.







Aamir Khan

Hindistan'ın en çok kazanan aktörü Aamir Khan, aynı zamanda Türkiye'de en çok sevilen Bollywood aktörü.



Shah Rukh Khan

Dünyanın en zengin aktörü olarak bilinen “King of Bollywood (Bollywood'un kralı)” lakaplı Shah Rukh Khan ise 1.5 milyar ile en fazla hayrana sahip olan aktör. Khan bu sayı ile Johnny Depp'i ikinci sıraya düşürdü.



Ghandi

1982 yapımı Hindistan'ın bağımsızlık lideri Gandhi'nin hayatının anlatıldığı “Gandhi” filmi, 1983 yılında 8 dalda Oscar aldı.



Amitabh Bachchan

'Big B' lakaplı Amitabh Bachchan, BBC'nin yayınladığı online ankette 'Milenyumun en büyük sanatçısı' seçildi.



3 Idiots

Aamir Khan yapımı 3 Idiots filmi, Hindistan'da tüm zamanların en yüksek gişe rekoru ve hasılatını yapan filmi oldu. Ayrıca yurtdışı pazarında da o tarihe kadar en yüksek hasılat yapan Bollywood filmi olarak sinema tarihine adını yazdırdı.



Slumdog Millioner

Bollywood'un ses getiren son yapımı ise 2009 tarihinde yayınlanan ve Oscar'da aday gösterildiği on dalın sekizinden ödül alan Slumdog Millioner filmi oldu.



#Bollywood
#Hollywood
#Film
#Renk
#Dans
7 yıl önce