|

Sağlıklı cildin sırrı

Doğru beslenmenin cilde uygulanan bakım ve kremler kadar etkili olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, “Sağlıklı beslenerek vücudunuz gibi cildinizin de canlı ve sağlıklı görünmesini sağlayabilirsiniz" dedi.

Yeni Şafak
10:28 - 2/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 07:29 - 2/11/2015 Pazartesi
IHA

İnsan vücudunun günlük karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve su içeriği dengeli bir beslenme ile sağlıklı hale getirildiğinde cildin de canlı ve sağlıklı olmasını sağlayacağını ifade eden Dyt. Şenses, “Günlük aldığımız kalori miktarının çoğunluğu yüksek glisemik indeksli karbonhidratlardan oluşuyorsa cildimizde akne gibi olumsuz bir takım cilt problemleri oluşabiliyor. Bu nedenle şeker, çikolata, şeker içeren içecekler gibi glisemik indeksi yüksek besinler mümkün olduğunca az tüketilmelidir" şeklinde konuştu.



Beslenme sırasında düzenli olarak düşük glisemik indeksli besinlerin tercih edilmesini öneren Dyt. Şenses, kurubaklagiller ve az işlem görmüş tahıllardan elde edilen besinlerin glisemik indeksleri düşük olduğundan tercih edilmesinin cilt sağlığına olumlu katkı sağlayacağını anlattı.



Vitamin şart!

Vücutta serbest radikal sayısı arttıkça sağlığın ve cildin bundan olumsuz etkilendiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, “Serbest radikaller; stres, sigara, sağlıksız gıdalarla beslenme gibi birçok nedenden kaynaklanan ve hücrelere zarar veren yapılardır. Serbest radikallerle savaşan besinlerle cildinizi güçlendirebilirsiniz. Antioksidan, yani serbest radikallerle savaşan vitaminler A, C ve E vitaminleridir. A ve C vitaminleri içeren besinler sarı, turuncu ve yeşil renkte olan sebze-meyvelerdir ve beslenmede sıkça yer verilmelidir. E vitamini içeren besinler olan ceviz, fındık, badem, avokado gibi yağlı gıdalar ise kalorileri yüksek olduğundan daha kontrollü tüketilmelidir" ifadelerini kullandı.



Cildi koruyan besinler

Minerallerden ise cilt sağlığı için çinko ve selenyum içeren besinleri kullanmaya özen gösterilmesini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, yumurta, ceviz, yulaf ve kabak çekirdeğinin cildi koruma özelliğine sahip besinler olduğunu dile getirdi.


“Su, cildin nem dengesinin sağlamasına yardımcı olur ve doğru beslendiğinizde cilt üzerinde olumlu etki yaratan vitamin ve minerallerin cilde taşınmasına yardım eder" diyen Dyt. Şenses, cildin daha canlı görünmesi için günde 8-10 bardak su içilmesi gerektiğini de sözlerine sözlerine ekledi. Dyt. Şenses, sağlıklı bir cilt için şu önerilerde bulundu:


“Cildinizi her gün mutlaka temizleyin. Sigara ve sigara içilen ortamlardan uzak durun. Alkol ve kafein içeren besinleri olabildiğince az tüketin. Düzenli olarak spor yapın. Günde en az 6 saat uyumaya özen gösterin. Güneşe dikkat edin ve cildinizi zararlı güneş ışınlarından sakının."

#Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses
#cilt sağlığı
#doğru beslenme
8 yıl önce