|

Sağlıklı sporun püf noktası

Sporun doğru ve bilinçli yapılması halinde sağlığa yararlı olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. İsmet Akçay, , "Kesinlikle ısınmadan spor yapmayın" dedi.

Yeni Şafak
08:50 - 22/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:52 - 22/07/2015 Çarşamba
DHA

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. İsmet Akçay, spor yaralanmaları konusunda vatandaşları uyararak, dikat etmeleri gerekenler konusunda bilgi verdi.



Op. Dr. İsmet Akçay, günümüzde spor yaralalanmalarındaki artışa dikkat çekti. Halı sahalardaki sportif faaliyetlerde bu yaralanmaların sıklıkla meydana geldiğini kaydeden Op. Dr. Akçay şunları söyledi:



"Halı sahalar günümüzde oldukça yaygın bir spor alanı olarak kullanılıyor. Bunun neticesinde çok ciddi sakatlıklarla karşılaşmaktayız. Kliniğimize başvuran hastalarımızın önemli bir kısmında başlayan cümle, 'Halı sahadaki futbol maçı sırasında dizim döndü, ayak bileğim burkuldu' şeklinde. Elbette ki spor yapmak için uygun şartların olması, spor yaralanmalarının önlenmesinde en önemli faktörlerden birisi. Halı sahaların spor amacıyla kullanılmasındaki sıklık, bu tür yaralanmaları da beraberinde getiren en önemli faktörlerden birisidir."



UYGUN AYAKKABI VE ÖN HAZIRLIK


Halı sahalarda bu tip yaralanmalara çok fazla rastlanmanın 2 nedeni olduğunu belirten Op. Dr. İsmet Akçay sözlerini şöyle sürdürdü: "İlk olarak yüksek enerji gerektiren bu tip aktivitelerin öncesinde ciddi bir hazırlık yapılması gerekir. Ancak sadece 10 dakika saha etrafında koşup, hafif esnemeler, gerilmeler yaparak, tam hazır olmadan müsabakaya başlamak, çok ciddi yaralanmalara davetiye çıkartabilir. Kesinlikle ısınmadan spor yapmayın. Bir diğer neden ise yapılan spora uygun giyinmemektir. Burada en önemli problemlerden bir tanesi ayakkabı seçimidir. Eğer uygun ayakkabı seçilmez ise, halı sahalar gibi sürtünmenin fazla olduğu spor alanlarında bu tip yaralanmalara kendimiz davetiye çıkartmış oluruz."


#spor
#spor yaparken dikkat edilmesi gerekenler
#Op. Dr. İsmet Akçay
9 yıl önce