|

Sahafların müdavimi gençler

Kitap kokusu deniz kokusuna karıştı, 4. Üsküdar Sahaf Festivali başladı. İlk gün gençlerin katılımıyla doldu taştı. Festivalde konuştuğumuz gençler, hızlı erişime karşı, artık bilgiyi elde etmek için gayret sarfetmek istediklerini söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/10/2017 Cuma
Güncelleme: 02:52 - 6/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Üsküdar Sahaf Festivali başladı.
Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Üsküdar Sahaf Festivali başladı.

İlk baskı kitaplar, el yazmaları, afişler, eski gazeteler, kartpostallar... Eski kitap kokusu tutkunlarının yeni durağı Üsküdar oldu. Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Üsküdar Sahaf Festivali başladı. Açılışta konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen "Teknoloji gelişmesine rağmen, insanoğlu yazmaktan vazgeçmedi. Yazmak; çağırmak, anlatmak ve hatırlamaktır, okumak ise ilahi bir buyruktur. Çok eski eserleri içermesi dolayısıyla içerisinde bulunan zenginlikler nedeniyle sıradan bir festival değil. Arzu ediyoruz ki festivale hem meraklıları hem de gençlerimiz gelsin" dedi.

ESKİYİ SEVİYORLAR

Son yıllarda sayıları artan sahafların yeni müdavimleri ise gençler. Gençlerin büyük çoğunluğu eski basım kitaplara, hiç tanışmadığı magazinlere, edebiyat dergilerine olan ilgisi büyük. Kimi bu ilginin yüzeysel olduğunu savunsa da sahaflar aynı görüşte değil. Festivalin ilk gününde konuştuğumuz sahafların genç müdavimleri, bilgiye hızlıca eriştiğimiz bir dönemde, artık onun için gayret sarfedilmesinin daha kıymetli olduğunu düşünüyor. İşte yorumlar....

TEPKİ NİTELİĞİNDE

1453 Sahaf'tan üniversites öğrencisi Ömer Faruk Beliktaş, "İnsanların son dönemde bilgiye açlığı hat safhaya ulaştı. Bu gençler için tetikleyici bir unsur olarak onları kitaplara yönlendirdi. İnternet üzeirnden bilgi araştımraya yönlendirdi. Zaman bir an evvel bilgiye ulaşma konusunuda bizi baskı altına alıyor. Bu durumda gençlerde eeskiye olan merağı arttırma konusunda bir tepki oluşturdu diye düşünüyorum. İnternetteki bilginin doğruluğu tartışıldığı için kitaplara yöneldiğini düşünüyorum" dedi. 20 yıllık sahaf olan Atlantis Sahaf'tan Ferhat Kocatürk ise yeni nesilin daha çok eski kitapların görselliğine odaklandığı görüşünde: "İçerikten ziyade görsel olarak bakıyorlar. Tabi ki bilinçli gençler de var. Özellikle Osmanlıca kitap arayan bilinçli şekilde eski kitap topluyorlar En çok ilgi Sabahattin Ali'ye. İlk basım kitapları çok seviyorlar ama ücreti pahalı oluyor."


Liva Esma Sahaf'tan Beyza Onurcan: "Benim bir genç olarak sevgim babamdan geliyor. Eski kitaplarla ilgilenmek çok zevkli. Farklı bir ruh doyurumu var. Bilgi biraz ayak altı oldu. Onu kazanmak için artık bir azim gerekiyor. Kazanımı zor olduğu için daha kıymetli oluyor. Türk klasiklerden ziyade artık dünya klasikleri de ilgi görüyor."

#Sahaflar
#Kitapçı
6 yıl önce